שתף קטע נבחר

מטורקיה לאירופה. מחירון הכניסה למהגרים

1,200 דולר לשיט בסירת גומי ו-2,220 דולר לשיט ביאכטה: אלפי המהגרים שבורחים מהמלחמות והעוני בארצותיהם עוברים בדרך לחלום האירופי במדינות הבלקן, ישנים על המדרכות, במסגדים ובפארקים ציבוריים. "משפחות וילדים חיים בזוהמה", סיפר ל-ynet תייר ישראלי באי היווני קוס

 

הם בורחים מהמלחמות המדממות בארצם, מגיעים לטורקיה וממנה מוברחים לאיי יוון , בהם קוס הפופולרי, בדרך ליעדם הסופי - התחלת חיים חדשים במדינות האיחוד האירופי העשירות: אלפי מהגרים מהמזרח התיכון, אסיה ואפריקה חצו היום (יום ג') ברגל את הגבול ממקדוניה ונכנסו לסרביה בדרכם למדינות האיחוד האירופי. נחשול המהגרים העצום בא לאחר שמקדוניה פתחה מחדש את הגבול שלה עם יוון לאחר שאלפי מהגרים מסוריה ומאפגניסטן ניסו להיכנס לתחומה ונתקלו בתגובה אלימה מצד כוחות הביטחון המקומיים.

 

עוד סיפורים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

במהלך סוף השבוע האחרון נכנסו לסרביה כ-7,000 מהגרים, בהם נשים רבות מסוריה עם תינוקות וילדים. מאות נוספים נכנסו רק אתמול למקדוניה מיוון. זרם המהגרים החדש שמכה במדינות הבלקן מדאיג את הפוליטיקאים באיחוד האירופי, שלעת עתה לא מצליחים להתמודד עם בעיית ההגירה הקשה ליבשת ומשאירים את מדינות הבלקן חסרות אונים בהתמודדותן עם המשבר ההומניטרי המחריף.

 

 

סירת מהגרים סורים בסמוך לאי היווני קוס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סירת מהגרים סורים בסמוך לאי היווני קוס(צילום: EPA)
אחרי שנכנסו לסרביה, המהגרים שברחו ממלחמות ומעוני בארצותיהם עושים את דרכם לעבר מדינת האיחוד האירופי הונגריה. משם הם ימשיכו צפונה למדינות האיחוד העשירות כמו גרמניה ושבדיה, שחוקי ההגירה שלהן ליברליים באופן יחסי. "אני מעיראק, אני רוצה ללכת לגרמניה", אמר עלי. הוא דיבר בקושי רב מרוב תשישות בשעה שהוא חוסה במרכז למבקשי מקלט בעיר הסרבית פרסבו.

 

מסרביה להונגריה, שבונה גדר הפרדה

לאחר שהם מגישים בקשה רשמית למקלט מדיני, למהגרים יש שלושה ימים להגיע לגבול עם הונגריה, שבימים אלה מחישה את העבודות לבניית גדר תיל בגבולה עם סרביה כדי לעצור את זרם המהגרים הבלתי פוסק.

 

באזור אחר, באי לסבוס היווני, מחפש משמר החופים אחר חמישה בני אדם שמוגדרים נעדרים אחרי שהסירה שבה הגיעו מטורקיה התהפכה בים האגאי. שישה מהגרים חולצו ועוד שתי גופות נמצאו באזור. רוב המהגרים שמגיעים ליוון עושים זאת מטורקיה, ובתקופה האחרונה מספרם רק הלך וגבר. בין יום שישי לשני חילץ משמר החופים היווני קרוב ל-877 מהגרים מהים ליד האי לסבוס.

 

ישנים על המדרכות בקוס. מהגרים סורים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ישנים על המדרכות בקוס. מהגרים סורים(צילום: EPA)
מספר זה אינו כולל עוד מאות מהגרים שחולצו בעת ניסיונם להגיע לחוף באיים כיוס, סאמוס וקוס.

 

חולמים על לונדון

כתב העיתון הבריטי "דיילי מייל" פגש את אחד האנשים שמבריחים את המוני המהגרים מטורקיה ליוון ולמדינות האיחוד האירופי. הוא לא עושה זאת מטוב לבו. זאת העבודה שלו והוא מרוויח ממנה כסף רב.

 

האיש ששמו לא פורסם מנהל את עסק הברחות המהגרים ממשרדו בעיר הנמל הטורקית איזמיר המשקיף על הים האגאי. הוא הבריח מאות מהגרים סורים לאי היווני קוס. שם מקבלים המהגרים מסמכי זיהוי ואז עולים על מעבורת שלוקחת אותם ליוון היבשתית. משם הם ממשיכים לגבול מקדוניה-סרביה ואז למדינות האיחוד האירופי. את חייהם החדשים הם רוצים להתחיל בלונדון, במנצ'סטר ובערים אירופיות אחרות.

 

יעד פופולרי לתיירים ולמהגרים. האי קוס (צילום: MCT) (צילום: MCT)
יעד פופולרי לתיירים ולמהגרים. האי קוס(צילום: MCT)
עורק הגירה מרכזי. משפחה סורית באיזמיר, טורקיה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עורק הגירה מרכזי. משפחה סורית באיזמיר, טורקיה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מהגרים שחולצו מהים על ידי משמר החופים הטורקי בדרכם ליוון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהגרים שחולצו מהים על ידי משמר החופים הטורקי בדרכם ליוון(צילום: רויטרס)

"אני עושה את עבודתי והמהגרים משלמים לי טוב", סיפר המבריח הטורקי לכתב העיתון הבריטי. הוא אינו היחיד באיזמיר שעוסק בהברחת מהגרים בלתי חוקיים. בשבוע האחרון הבריחו כמה כנופיות באיזמיר 21 אלף מהגרים - רובם סורים - בסירות ויאכטות לאיי יוון הסמוכים.

 

הדיל הטורקי

המהגרים שמגיעים לאיזמיר ישנים בפארקים ציבוריים, במסגדים, בבתי מלון ועל מדרכות. במהלך שהייתם בעיר הם נפגשים עם מבריחים וסוגרים איתם דיל - הברחה לאירופה תמורת כסף. ברגע שהוסכם על מחיר, נלקחים המהגרים במונית לתחנת האוטובוס המרכזית של איזמיר ואז עולים על אוטובוס לעיר הנופש הטורקית בודרום. הם ממתינים בעיר כמה ימים ואז מבריחים יוצרים עמם קשר ומסיעים אותם לאזור החופים. בלילה הם מועלים על סירות ויוצאים למסע בים שאורכו כשמונה קילומטרים לעבר האי היווני קוס.

 

מהגרים בגבול הונגריה-סרביה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מהגרים בגבול הונגריה-סרביה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מבריח אחר ששוחח עם הכתב הבריטי סיפר כי למהגרים שמגיעים מסוריה לאיזמיר מוצעות שתי אפשרויות: לשלם כ-1,200 דולר עבור שיט בסירת גומי לאי קוס או 2,220 דולר עבור שיט לאי היווני ביאכטה שנושאת 15 בני אדם.

 

האי היווני קוס מוכר לנו בדרך כלל כיעד תיירותי אהוב על ישראלים, אבל בשבוע האחרון הוא עלה לכותרות בעולם בעקבות אלפי הפליטים הסורים שמציפים כאמור את האי היווני. אודי פפו, ישראלי שנופש עם משפחתו בקוס, סיפר ל-ynet על המוני הפליטים ששוהים באי. הוא סיפר שרוב המהגרים ישנים באוהלים ועל קרטונים. "יש כאן הרבה סורים ואפגנים. ילדים ומשפחות. אנשים שחיים בתוך זוהמה, לכלוך וריח מאוד חזק של שתן וצואה", הוא אמר.

 

לדבריו, כל עוד לא נמצאים ליד הנמל או ברחובות הסמוכים לחוף הים לא מרגישים את הפליטים הרבים. "למעט שוטר אחד או שניים, לא יצא לי לראות איזשהו כוח שיטור, צבא או כל כוח שלטוני שנמצא בשטח", הוא סיפר כשנשאל על טיפול הרשויות במצב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ישנים על המדרכות. מהגרים בקוס, יוון
צילום: EPA
מומלצים