שתף קטע נבחר

כיצד היה יכול להיראות העולם ללא האדם?

חוקרים מדנמרק מעריכים שבצפון אירופה היו יכולים להסתובב לא רק איילים דובים וזאבים אלא גם פילים, אריות ונמרים. מקומות רבים בעולם היו נראים כמו הסרנגטי. באפריקה קיים המגוון הגדול ביותר של יונקים גדולים רק בגלל תת הפיתוח שלה, קובעים החוקרים

"ללא אנשים היה רוב צפונה של אירופה מאוכלס לא רק באיילים, דובים וזאבים, אלא גם בפילים, קרנפים ואפילו אריות ונמרים" - כך קובעים חוקרים שבחנו את המגוון הביולוגי של היונקים הגדולים ברחבי העולם ובנו מפה המתארת את תפוצתם המשוערת ללא הפיתוח האנושי.

 

עוד בנושא באתר הידען:

האנטילופה במשקל טון המתחבאת מפני האדם

המגוון הביולוגי - תמונת מצב

אימפריות נפלו בגלל פערים חברתיים וניצול משאבי טבע

 

במחקר שהתפרסם החודש בכתב העת סיינס כותב פרופ' יינס כריסטיאן סוונינג מאוניברסיטת ארהוס בדנמרק: "ללא אנשים היה כל העולם נראה כמו הסרנגטי" (שמורה ענקית בטנזיה). הוא מוסיף כי "הסיבה לכך שהמגוון הגדול ביותר של יונקים גדולים מצוי באפריקה היא בגלל (תת) פעילות האנושית ולא בגלל סיבות אקלימיות או סביבתיות".

 

 

החוקרים טוענים כי הכחדת היונקים הגדולים בסוף תקופת הקרח האחרונה התרחשה בעיקר בגלל התרחבות הנוכחות האנושית בעולם כולו. בהמשך בדקו החוקרים מה הייתה התפוצה של מגוון מיני היונקים הגדולים בעולם ללא ההשפעה הקיצונית של האוכלוסיה האנושית, לפי דפוסי תפוצת המינים היום ותוך התאמה לסביבה הטבעית, ולביו-גיאוגרפיה.

 

כך לדוגמה, כיום יש מגוון רב יותר של מינים באזורים הרריים. עד היום המדענים התייחסו לכך כאל תוצאה של ההבדל בתנאים הסביבתיים בין ההרים והעמקים שגרמו להבדל בין בעלי החיים בשתי הסביבות הסמוכות, אלא שלפי המפה מסתבר כי הגורם הסביבתי הוא גורם משני להבדל בתפוצה. הסיבה העיקרית להבדל נובעת מכך שהסביבה ההררית מספקת מקלט מפני פעילויות אנושיות שפוגעת בסביבה, כגון ציד או חקלאות.

 

המגוון הטבעי של מיני היונקים הגדולים מתואר כפי שהיה יכול להיות אלמלא השפעת האדם המודרני (הומו סאפיינס). הנתונים מראים את השונות במספר היונקים הגדולים (45 ק"ג ומעלה) בריבוע של 100 על 100 ק"מ. המספרים בקנה המידה מתארים את מספר המינים. איור: Soren Faurby ()
המגוון הטבעי של מיני היונקים הגדולים מתואר כפי שהיה יכול להיות אלמלא השפעת האדם המודרני (הומו סאפיינס). הנתונים מראים את השונות במספר היונקים הגדולים (45 ק"ג ומעלה) בריבוע של 100 על 100 ק"מ. המספרים בקנה המידה מתארים את מספר המינים. איור: Soren Faurby
 

 

כדוגמה מביאים החוקרים את הדוב החום, החי כיום רק באזורים הרריים באירופה, לאחר שהושמד בכל האזורים הנגישים והצפופים. המפה שיצרו ממחישה עד כמה עניים היום אזורים שהיו עשירים במגוון החיות בעבר הלא רחוק ובעיקר אירופה וצפון אמריקה.

 

כאשר בודקים את מפת תיירות הטבע אפשר לראות כי רוב מסעות הספארי מופנים לאפריקה, שכן אפריקה היא המקלט האחרון שבו עדיין יש מגוון גדול של יונקים בשל פעילות אנושית מועטה, שטרם מחקה את היונקים הגדולים (עדיין, כי הציידים ממשיכים בפעילותם, למרות כל הנסיונות לעצור אותם).

 

אחת הסיבות לתת הפיתוח של אפריקה הוא היותה של האוכלוסייה האנושית ביבשת

 נתונה ללחץ מתמיד של מזיקים ומחלות שמנע התפוצצות אוכלוסייה. מכיוון שמוצאו של האדם מאפריקה, הרי אותו לחץ איפשר הסתגלות אבולוציונית של בעלי החיים לסביבה שבה ישנה נוכחות אנושית דלילה.

 

סדרות הנתונים מהם נבנו מפות התפוצה של כל אחד מהיונקים הגדולים יהיו זמינים לכל החוקרים שירצו לנתח את התבניות הטבעיות שת תפוצת המינים ואת שילובם של המינים בכל רחבי העולם. לפיכך היא תוכל לספק הבנה טובה יותר של גורמים טבעיים הקובעים את המגוון הביולוגי באיזור ספציפי. החוקרים אומרים שהמחקר עשוי לשמש כקו בסיס חשוב לכל פרויקט שיקום ושימור.

 

הכתבה פורסמה באתר הידען

 

לתקציר המאמר המדעי

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פילים בטנזניה. ארכיון
צילום: AP
הכתבה פורסמה באתר הידען
מומלצים