שתף קטע נבחר

בירה תחת טרור: 580 אירועים בחודשיים

אינתיפאדה בירושלים: נתונים חדשים חושפים כי רק באזור העיר העתיקה והר הזיתים אירעו ביוני-יולי מאות יידויי אבנים ובקבוקי תבערה. המשטרה: "הטיפול שלנו בהפרות הסדר הוביל לירידה מתמשכת באירועים". במודיעין - אזרחים פועלים לבד למיגון

ירושלים נמצאת תחת אינתיפאדה
– כך לפחות עולה מנתונים חדשים המתייחסים ל"אגן העיר העתיקה" (שלושת הרבעים בין החומות, הר הזיתים, סילוואן ועיר דוד). הם לא כוללים אירועי טרור בכפרים ובשכונות במזרח העיר ובהם שועפט, בית חנינא, עיסוויה, ג'בל מוכאבר וכדומה. כלומר: המצב כנראה חמור בהרבה.

 

הנתונים נאספו על ידי משרד הבינוי, המפעיל מערך אבטחה ב"אגן העיר העתיקה" בירושלים. הם מתייחסים לחודשים יוני ויולי השנה והגיעו לידי ynet ו"ידיעות אחרונות‭."‬ בחודשיים הללו נרשמו 580 אירועים אלימים נגד אזרחים ונגד כוחות הביטחון. ב‭477-‬ מקרים מדובר בזריקת אבנים על כלי רכב, ‭28-ב‬ אירועים מדובר ביידוי בקבוקי תבערה על כלי רכב ועל בתים שבהם גרים יהודים. אירועים נוספים: יידוי בקבוקי זכוכית ריקים, ירי זיקוקים וחבלה ברכוש. מספר האירועים האלימים ביוני היה ‭– 359‬ מתוכם 213 בגזרת עיר דוד, 125 בגזרת הר הזיתים והרכס ‭21-ו‬ בעיר העתיקה. פירוט המקרים: 307 יידויי אבנים, 12 השלכות בקבוקי תבערה, ארבע השחתות קברים בהר הזיתים ושש תקיפות של יהודים בעיר העתיקה (חמישה אזרחים ושוטר מג"ב).

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ביולי חלה ירידה ונרשמו באזורים 221 אירועי פח"ע: 108 בעיר דוד, 92 בהר הזיתים ‭21-ו‬ בגזרת העיר העתיקה. פירוט המקרים: 170 יידויי אבנים, 16 בקבוקי תבערה, השחתת קבר אחת, ארבעה יידויי בקבוקי זכוכית על יהודים בעיר העתיקה וכן כמה אירועי ירי זיקוקים.

 

למרות הירידה שנרשמה ביולי עדיין מדובר במציאות קשה שבה אין יום ללא כמה אירועים אלימים באזור זה.

 

חבר מועצת עיריית ירושלים ומחזיק תיק החירום והביטחון אריה קינג טוען כי הטרור משתולל כיוון שהדרג המדיני "קושר את ידי כוחות הביטחון‭."‬ לדבריו, "האשמה במצב היא הממשלה ולא המשטרה, שידיה כבולות ונוסף לכך היא סובלת ממחסור בכוח אדם. מצד אחד הם לא יכולים להגיב כראוי בעת אירועים אלימים, ומצד שני החשודים שנעצרים משוחררים על ידי מערכת המשפט או לא נענשים בחומרה‭."‬ הוא קרא להקים נקודות ותחנות משטרה בשכונות הערביות במזרח העיר. בתוך כך הקימו תושבי שכונת מעלה הזיתים, הסובלים רבות מאירועי האלימות, ארגון ושמו "אנטי טרור ‭"TV‬ שמטרתו לתעד את ההתנכלויות בסרטוני וידיאו – ולפרסמם כדי להגביר את המודעות למציאות בשטח.

 

תגובת משטרת ירושלים: "אנו פועלים לפי תוכנית סדורה הכוללת פריסת כוחות מתוגברים, פעילות יזומה, גלויה וסמויה, שילוב יחידות מיוחדות לביצוע מעצרים ושילוב אמצעים טכנולוגיים רבים מול הפרות הסדר במזרח ירושלים במטרה לשמור ולהגביר את ביטחון תושבי העיר ומבקריה.

 

"פעילות המשטרה הנחושה, לצד ההידברות השוטפת עם ההנהגה המקומית, הובילה לירידה מתמשכת באירועי האבנים ובקבוקי התבערה בחודשים האחרונים. מרבית האירועים מתבצעים כלפי כוחות הביטחון בשל החיכוך עם הפורעים בתוך שכונות מזרח ירושלים. יודגש כי על אף מגמת הירידה המתמשכת, הטיפול בפורעים אינו יכול להסתיים באכיפה משטרתית בלבד. האלימות היא נגע חברתי ולפיכך הטיפול בו חייב להיות רב-מערכתי – משטרה, מערכת המשפט, פרקליטות, עירייה, רווחה, חינוך ועוד – לאורך זמן ובהתמדה".‬

 

התארגנות במודיעין: ממגנים מכוניות

לא בהתנחלויות מבודדות בשטחים, לא בעוטף עזה, אלא במרכז הארץ: תושבים ממודיעין מתארגנים כדי למגן את מכוניותיהם – זאת בעקבות ריבוי יידויי האבנים בכביש ‭.443‬

 

באחרונה פנו כמה מהם, בנפרד, לחברות שונות, כדי לקבל הצעת מחיר למיגון שמשות המכונית נגד אבנים שמיידים פלסטינים על מכוניות החולפות בכביש‭,443 ‬ שבו הם משתמשים מדי יום. משהתברר להם כי המחיר יקר מאוד, החליטו להתאגד לקבוצת רכישה וכך לקבל הנחה.

 

נכון לאתמול נרשמו ‭50-כ‬ איש, וכמות המתעניינים עולה כל הזמן. נועה סופר, מובילת ההתארגנות, מספרת: "הנסיעה בכביש הפכה לחוויה מפחידה. אנשים מפחדים על החיים שלהם ורוצים להגיע למצב שאם אבן תפגע בהם היא לא תגרום לתוצאה הנוראית שרואים כל יום. רוב האנשים עושים את זה כי הילדים שלהם נוסעים מאחורה.

 ראינו לא פעם זכוכיות המתנפצות על הכיסאות של התינוקות. הפחד הוא שאבן יכולה לגמור את החיים שלך ושל הילדים. יש כאלה שברגע שמגיעים לכביש מבקשים מהילדים שלהם להתנמך. זו מציאות מטורפת. אני אישית עטפתי בינתיים את החלונות במעין רשת.

 

"מתוך הפחד החלטנו לדאוג לעצמנו ולהתמגן. ביררנו מול משרד הביטחון וקיבלנו תשובה שלא מגיע לנו סבסוד כי רובנו גרים במודיעין‭."‬ לדבריה, עלות מיגון שמשה צדדית היא 500 שקל לפחות, ושמשה אחורית יותר ‭800-מ‬ שקל. "השמשה הקדמית של רוב הרכבים בישראל ממוגנת, אבל לא תמיד זה עובד‭,"‬ אמרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
רכב שנפגע מבקבוק תבערה ליד בית חנינא
צילום: AFP
מומלצים