שתף קטע נבחר

ילד, יש לך נשק בילקוט? אלו הן זכויות התלמיד

מתי מותר לערוך חיפוש בחפציו של תלמיד? איפה בבית הספר מותר לצלם אותו? ואיזה מידע הוא לא חייב לשתף עם המערכת? מדריך לשנה החדשה

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מערכת החינוך, האחראית מדי יום על מיליוני תלמידים ותלמידות משעות הבוקר ועד הצהריים, מוסמכת לפקח עליהם באופן שיביא הן למיצוי המיטבי של הלמידה והן לשמירת הסדר והביטחון שלהם בבתי הספר והגנים. אבל גם הסמכות הזאת אינה בלתי מוגבלת. שורה של חוקים ותקנות שמציבה המדינה למנהלים ולמורים משרטטת את הגבולות שישמרו על הזכויות של התלמידים לפרטיות. לקראת פתיחת שנת הלימודים בשבוע הבא, להלן כמה שאלות נפוצות שמעסיקות הורים ותלמידים מדי יום.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

האם הצבת מצלמות בבית הספר נחשבת לפגיעה בפרטיות?

חוזר מנכ"ל משרד החינוך שיצא במאי האחרון ביקש להסדיר את השימוש במצלמות במוסדות החינוך. הוא מפרט את מטרות הצבת המצלמות ואת אופן המיקום והשימוש בהן. מתוך החוזר, ובהתאם להנחיית הרשות לטכנולוגיה ומידע בנושא הצבת מצלמות, אנו למדים שיש להבחין בין שטחים ציבוריים לבין שטחים שאינם כאלה. ככלל, הצבת מצלמות במקום ציבורי לא מהווה פגיעה בפרטיות במידה שהיא נעשית באופן מידתי וצמודה למטרה שלשמה הותקנה, שהיא בדרך כלל שמירה על ביטחון הציבור. בכדי למזער את הפגיעה בפרטיות ככל הניתן, יש לנקוט כמה פעולות:

 

להגביל את מספר המצלמות המוצבות.

להציב את המצלמות בזווית מסוימת כך שיתועדו רק האזורים הרלוונטיים.

להקפיד על צילום רק כאשר יש תנועה באזור המצולם.

להציב שילוט שמיידע את הציבור על כך שהמקום מצולם, ולהגביל את השימוש בפונקציות מיוחדות כמו זיהוי פנים.

 

במקרים שבהם המצלמה מוצבת בשטח שאינו נחשב ציבורי, יש צורך בקבלת הסכמה מדעת, כלומר, הסכמה בצורה חופשית ובמודעות מוחלטת של החשופים לצילום, למעט מקרים שבהם קיים חשש שמודעות של המצולמים למצלמות תכשיל את מטרתן. לדוגמה, מצלמה שנועדה לתעד התנהגות עבריינית במקום שבו יש חשש סביר לכך.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בכל אופן, כאשר מדובר במקום שאליו נכנסים קטינים, חייבים לקבל הסכמה מראש להצבת המצלמות מהוריהם, מכיוון שלא כל שטחי בית הספר הינם שטח ציבורי. כך למשל, ספק אם כיתה תיתפס כמקום ציבורי.

 

האם מותר לבצע חיפוש בתיקו של תלמיד?

על פי הוראות משרד החינוך, חיפוש בתיק מותר רק במקרים שבהם ישנו חשד ביטחוני מבוסס נגד התלמיד, כגון הימצאות נשק ברשותו. בנוסף, כאשר התקבלה ההחלטה לחפש בתיקו של תלמיד, ישנם כמה תנאים שיש לעמוד בהם בעת החיפוש:

 

הוא יתקיים באופן מוצנע מתוך רצון למנוע את עצם הידיעה על החיפוש מאחרים.

יהיו נוכחים בו שני אנשי צוות שאינם מלמדים את התלמיד, כדי לשמור על כבודו וזכויות הפרט שלו.

החיפוש יהיה מוגבל למטרתו הספציפית בלבד.

ההחלטה על ביצוע החיפוש, נימוקיה ותוצאותיה יתועדו ויועברו למפקח על המוסד החינוכי.

 

האם מותר לערוך חיפוש בארוניות של תלמידים?

לבית הספר אין כל סמכות לערוך חיפוש בארונית, למעט במקרים קיצוניים וחריגים, דוגמת חשד להחזקת נשק. הארונית היא אמנם רכוש בית הספר, אך היא מושכרת לשימושו של התלמיד. לכן, בתקופה שבה היא בחזקתו, אסור לאף גורם בבית הספר לערוך בה חיפוש.

 

 

פרטיות השיחה עם המורה או היועצת

האם יועצת או מורה יכולה לחשוף בפני הורי התלמיד את תוכן השיחה שלה עמו? מערכת היחסים של התלמיד עם בית הספר חשופה בפני ההורים, אלא אם יש סיבה לנהוג אחרת, כגון מקרים מצערים שבהם תלמיד מתלונן על עבירות פליליות המבוצעות כלפיו בביתו, או במקרים שבהם היועצת חושבת שלמען ביטחונו אין לחשוף את תוכן השיחה. במקרים אלו יערב הגורם החינוכי את גופי הרווחה על מנת לתת מענה לקשיים שהעלה הילד בפניו.

 

חשיפת פרטים

האם תלמיד שלא רוצה שפרטיו יופיעו במערכת ממוחשבת של בית הספר יכול לסרב לכך? ככלל, כשהפרטים מופיעים לצורך ביצוע חובותיו של בית הספר - כגון רישום הציונים וכדומה - אין בסיס להתנגד. אבל אם מופיעים נתונים שאינם קשורים להתנהלות השוטפת, בהחלט יש לקבל את הסכמת הורי התלמיד לכך מראש. בתי הספר כפופים לחובות החוקיות החלות על מאגרי מידע, לרבות רישומם, ניהולם, אבטחת המידע המצוי בהם וכיוצא בכך.

 

ואם תלמיד חושב שפרטיותו הופרה?

תלמיד שחושב שפרטיותו הופרה צריך להתלונן על כך, באמצעות הוריו, בפני הגורם המפקח על ידי משרד החינוך. ככל שמדובר בפגיעה הקשורה למאגרי מידע, יש ביכולתם להתלונן בפני הרשות למשפט טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים האוכפת את החוק בנושא זה.

 

עו"ד דן חי עומד בראש משרד דן חי ושות', העוסק בתקשורת, טכנולוגיה וסייבר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד דן חי
מומלצים