שתף קטע נבחר

חוזרים לשגרה: כמה שעות הילד צריך לישון?

איך מחזירים את הילד לשגרה בקלות מבלי שנצטרך לגרד אותו כל בוקר מהמיטה? כמה שעות הוא צריך לישון? והאם שינה בגן הורסת את שנת הלילה? מדריך להורים

היציאה מהשגרה, החופש, הכיף, זמני הבילוי עם המשפחה, הכי כיף שיש, אבל זמני ההשכבה המאוחרים, אווירת הכיף, "פספוס" שינה במהלך היום והתעוררות מאוחרת בבוקר, כל אלה משבשים את השגרה ואף גורמים "לתזוזה" בשעון הביולוגי הטבעי של הילד. אז איך מחזירים את הילד לשגרה בקלות וביעילות?

 

אולי יעניין אתכם גם:

קשב וריכוז: כך תכינו את הילדים ללימודים

נו קומו כבר: איך מכינים את הילדים להתארגנות הבוקר? 

שלום כיתה א': כך תכינו אותם ליום הגדול

 

לפי הכול - כמה ילד צריך לישון בכל גיל?

מדובר כמובן בנתונים ממוצעים. סטייה מהממוצע יכולה להיחשב תקינה אם הילד או התינוק אינו סובל מעייפות יתר והולך לישון בסימני העייפות המותאמים ובאווירה הנכונה עבורו לשינה.

 

  • עד שלושה חודשים: 6-7 שעות במהלך היום ו 8.5-10 שעות במהלך הלילה (עם הפסקות)

  • שישה חודשים: 3-4 שעות במהלך היום ו-10-11 שעות במהלך הלילה (עם הפסקות)
  • תשעה חודשים: 2.5-4 שעות במהלך היום ו-11-12 שעות במהלך הלילה (עם הפסקות)
  • שנה: 2-3 שעות במהלך היום ו-11.5-12 שעות במהלך הלילה (לפעמים עם הפסקות)
  • שנתיים: שעה-שעתיים במהלך היום ו-11-12 שעות בלילה
  • שלוש: שעה-שעה וחצי (אופציונלי ותלוי בסימני העייפות והעירונות של הילד ) במהלך היום ו-11 שעות בלילה
  • ארבע: 11.5 שעות בלילה, ללא שינה במהלך היום 
  • חמש: 11 שעות בלילה, ללא שינה במהלך היום 

 

* הנתונים מבוססים על הספר "לישון בלי לבכות" של אליזבת פנטלי

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
אם מצאתם את עצמכם פחות או יותר על הסקאלה - מצוין. אם הילד שלכם ישן פחות מדי והוא מסתובב עיף במהלך הכל היום – יש מה לעשות.

 

הנה 3 סיטואציות אופייניות ופתרונות מומלצים:

 

צריך לגרד אותו מהמיטה

המצב: הילד הולך לישון מאוחר או שהוא מתעורר הרבה פעמים במהלך הלילה ואז אין לו כוחות להתעורר בבוקר. בשביל להעיר אותו צריך ממש להתאמץ או שלוקחים אותו ככה איך שהוא עם הפיג'מה שימשיך לישון באוטו עד לגן.

 

מה עושים? ראשית חשוב להבין כי הילד לא מצליח להתעורר בבוקר בגלל שהלך לישון מאוחר ובגלל כנראה שגם צבר עייפות יתר במהלך היום ולכן לא מצליח להירדם בזמן ו/או מתעורר הרבה פעמים בלילה.

 

מאוד חשוב: לאפשר לאור טבעי להיכנס לחדר מהרגע שהשמש זורחת בשביל לאזן את רמות הורמוני השינה שלו בגוף. ועוד יותר חשוב, לנסות ליצור שגרה שבה מוודאים שהילד הולך לישון בערב בזמן ולא מתוך מצבורי עייפות:

 

1. לאפשר אוירה שקטה ורגועה כ-90 דקות לפני שהולכים לישון – כלומר 90 דקות לפני שהולכים לישון לא לאפשר גם צפייה בטלויזיה.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

2. לוודא שיש לילד שגרה רגועה וקבועה כשהוא הולך לישון:

- סיפור לא מרגיע כל ילד. יש ילדים שדווקא מתעוררים מסיפורים. חשוב להתאים את אופי הסיפור לילד שלכם, אם יש סיפור שממש מרגש אותו, כדאי ואף מומלץ להעביר אותו לא לזמן שינה

- חשוב שבחדר השינה לא יהיו המון גירויים: לא משחקים או אלמנטים צבעוניים.

-  הילד צריך לאכול ארוחת ערב טובה, מזינה ואיכותית – ילד רעב יתקשה להירדם

 

3. אם אתם מזהים שהילד עייף בצהריים או בבוקר, חשוב שירדם לתנומה, אפילו לתנומה קצרה שכן זו תאפשר לו להתכנס לשינה בלילה בצורה הרבה יותר איכותית ואפקטיבית. אל תאמינו למשפט "אם הוא ישן בצהריים – הוא לא ירדם בלילה". ההפך הוא הנכון – ילד שישן טוב בצהריים – יישן טוב גם בלילה ויתעורר עירני וחייכן.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

המדיניות בגן היא לוותר על שינת בוקר או צהריים

המצב: כתוצאה מכך הילד מגיע מאוד עייף לשנת הצהריים, ואם במקרה זה בבית, היה נרדם לשלוש שעות בגן מעירים אותו אחרי שעתיים ואז בבית הילד מאוד עייף, נודניק ועצבני והולך לישון בערב מאוד עייף.

 

מה עושים? חשוב לנסות לשוחח עם הגננת, אם הילד שלכם עדיין זקוק לשינת הבוקר שלו , כי כך הוא ישן גם בבית ובכלל, חשוב שתאפשר לו את זה. ייתכן כי יהיה מדובר רק בשלב "מעבר" של כמה חודשים, אבל בכך שהיא תאפשר לו לישון שינת בבוקר, היא עוזרת להתפתחות המוטורית והקוגניטיבית שלו והוא יקום רענן וחייכן להמשך היום וזה גם ישפיע עליו לטובה בשנת הצהאיים ובלילה.

 

חשוב שהאווירה בגן תאפשר לו להתכנס לשינה בצורה אפקטיבית, כלומר: שיהיה חדר נפרד או חלל בחדר שיאפשר ניתוק מגירויים ואווירה שקטה יותר. אם הגננת תנסה להרדים את הילד או לשים אותו לישון בחדר מלא בקולות, משחקים וילדים רצים, הרי אין שום סיכוי שבעולם שיצליח להירדם.

 

ייתכן כי במצב הזה כעבור מספר שבועות הוא יצליח להסתגל ללוח הזמנים החדש בגן, אולם כדאי להיות עירניים למצב הרוח ולמידת העייפות של הילד בשעות אחה"צ, שכן אם אין לו מצב רוח, הוא עצבני, קצר רוח ונראה מאוד עייף, כדאי בכל זאת לנסות לאפשר לו לישון עוד שינה במהלך היום. במקרה זה, תנומת אחה"צ יכולה מאוד לעזור גם אם נמשכת כחמישים דקות בלבד, ולאוו דווקא תשפיע על השינה בלילה.

 

לדוגמה, אם אספתם את הילד בשעה 16:00 והוא נראה לכם ממש עייף, אפשר לצאת איתו לטיול נעים בעגלה ולאפשר לו לנמנם עד 17:00 ולאחר מכן להעיר אותו, לשחק איתו בגינה, להקריא סיפור וסביב 19:30 להתחיל שגרת שינה שבסופה ירדם לשינת לילה ב-20:30. באופן הזה, אמנם הילד הולך לישון קצת יותר מאוחר אבל הרווחתם זמן איכות שבו הילד נינוח, כייפי ורגוע.

 

הילד לא רוצה להירדם כי הוא מתגעגע אליי

המצב: אחד הדברים שמאפיינים כניסה למסגרת בהקשר של השינה הוא שהילדים חווים מעין פרידה מאיתנו במהלך היום ולכן מתקשים בפרידה מאיתנו במהלך הלילה. אנחנו נבחין בכך שלוקח להם המון זמן להרדם, הם יבקשו אותנו כל כמה דקות ותחילת הלילה יהיה מלווה בהתעוררויות מרובות.

 

אם התופעות האלה מופיעות בסמוך לכניסה למסגרת ועד חודש אחרי, חשוב לגשת לעניין ממקום מאוד סבלני, אמפטי ומכיל. הילד פשוט זקוק ליותר קרבה מאיתנו כי הוא חווה פרידה מאיתנו במהלך היום.

 

מה עושים? ניתן במהלך כל שגרת השינה להכין את הילד שעוד מעט הולכים לישון ושתיפגשו שוב בבוקר. כדאי ואף מומלץ לפרט את כל רצף האירועים שתעשו בבוקר: תאכלו ארוחת בוקר, תקראו אולי סיפור, תלכו לגן ואז שוב אחרי הגן תשחקו ביחד בגינה. חזרו על רצף הפעולות בחדרו של הילד לקראת ההירדמות עצמה, זה יאפשר לו קבלת בטחון בכך שתיפגשו שוב בבוקר והוא יוכל לחשוב על הדברים ולדמיין ובכך יצליח להתכנס יותר בקלות.

 

מומלץ לבדוק במצב זה האם כדאי שהכניסה למסגרת עצמה תעשה בצורה הדרגתית יותר, אם זה מתאפשר, במיוחד אם הילד חווה את קשיי השינה כבר בימים הראשונים אחרי הכניסה למסגרת. אולי לשים אותו רק לכמה שעות בגן ואחר כך עדיין להיות איתו יותר בבית.

 

תופעות אלו מאפיינות גם מצב של עייפות יתר כך שאם קשיי השינה חוזרים גם מספר שבועות אחרי הכניסה למסגרת, נסו לשוחח עם הגננת ולשקול בכל זאת להוסיף עוד שינה גם במסגרת הגן שכן ייתכן כי בנוסף לקשיי הפרידה, אם הוא מפספס שינה שהוא זקוק לה, הוא יתקשה גם בתהליך הלמידה בפרידה וגם בהסתגלות בגן.

 

כך תרדימו תינוק ברוגע עד כמה שניתן:

 

 

הכותבת היא אמא לאביגיל ונעמי, הבעלים והמייסדת של SmallTalk לדבר עם תינוקות וילדים

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשוב שבחדר השינה לא יהיו המון גירויים
צילום: shutterstock
מומלצים