שתף קטע נבחר

לא הולכים לישון: סיורי סליחות בירושלים

חודש הסליחות בירושלים הינו חוויה מרגשת ומרתקת בה העיר מתעוררת לחיים בשעות המאוחרות. קולות התפילה נשמעים מבתי הכנסת ואווירת הקדושה עוטפת את האוויר. צאו לסיור סליחות לילי, מרגש ומרתק לאורך ההיסטוריה של העיר

בקשת סליחה וחשבון נפש נקשרים באופן כמעט אוטומטי לחודש אלול - החודש האחרון בשנה העברית, הנחשב לחודש של התכנסות פנימית ומחשבה על השנה שחלפה. במהלך החודש, המגיע לשיאו בימים שבין ראש השנה ליום כיפור, ירושלים מתעוררת לחיים בשעות הלילה המאוחרות ואלפי ישראלים ותיירים מגיעים ליהנות מקסם הלילה הירושלמי ברחבי העיר.

 

סיורי הסליחות עוברים במגוון רחב של דרכים ואתרים. ריכזנו בעבורכם מספר אתרי חובה בהם כדאי לכם לבקר במהלך ביקורכם הלילי בעיר הבירה. נציין שניתן להגיע אליהם באופן עצמאי וללא כל תשלום, כך שכל אחד יכול פשוט להגיע לירושלים בלילה וליהנות מהאווירה. כל שנותר לעשות זה להכין את הקפה השחור - כי הלילה לא הולכים לישון.

 

משכנות שאננים

השכונה הראשונה שנוסדה מחוץ לחומות העיר העתיקה, שכונה ציורית וקסומה המשקיפה אל נופיה הזהובים של העיר. היא נוסדה בסיועו של משה מונטיפיורי אשר רכש את הקרקע והקים שכונת מגורים חדשה, יפהפייה ומרווחת עם טחנת קמח שתספק תעסוקה ופרנסה לתושבים.

טחנת הקמח המפורסמת של משכנות שאננים (צילום: יובל בר אור) (צילום: יובל בר אור)
טחנת הקמח המפורסמת של משכנות שאננים(צילום: יובל בר אור)

השכונה הרומנטית וטחנת הקמח בפרט, מהווים נקודת פתיחה מומלצת לסיור סליחות בעיר בעיקר בזכות רחבת האבן המקיפה את התחנה ומהווה נקודת תצפית מושלמת על השכונות הסמוכות ועל העיר העתיקה.

 

נחלאות

אי אפשר לספר על סיור סליחות בלי לציין את נחלאות, קבוצה של שכונות ירושלמיות ותיקות אשר נבנו על ידי יהודים אשכנזים וספרדים, יוצאי החומות. המאפיין המעניין בשכונות הללו, מלבד מגוון בתי הכנסת וקריאות התפילה הנשמעות מהם בשעות הלילה, הוא דווקא המאפיין האדריכלי של מבני החצרות.

נחלאות. מבנה אדריכלי מרתק (צילום: עומר יגאל) (צילום: עומר יגאל)
נחלאות. מבנה אדריכלי מרתק(צילום: עומר יגאל)

הבתים נבנו כמסגרת ויצרו חצר פנימית עם שערים לשמירה על הפרטיות והאינטימיות של התושבים. שוק מחנה יהודה המפורסם הינו חלק משכונת מחנה יהודה שמהווה חלק מהשכונות של נחלאות, שוק תוסס, ייחודי, מלא בגוונים, ריחות וצבעים.

 

שכונת ממילא

שכונה בלב ירושלים המקשרת בין העיר העתיקה לחדשה. כבר בהקמתה, בסוף המאה ה-19, היתה מרכז מסחרי ליהודים וערבים. גם כיום משמש האזור כמרכז בילוי וקניות.

מרכז מסחרי שוקק (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
מרכז מסחרי שוקק(צילום: זיו ריינשטיין)

מגדל דוד. בשולי ממילא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מגדל דוד. בשולי ממילא(צילום: shutterstock)

השכונה הנוצצת עברה לא מעט מורדות וטלטלות לאורך השנים, בהן התפרעויות ב-1947, איזור קרב במלחמת העצמאות ולבסוף שיקום מוצלח שהפך את השכונה מעיר רפאים למרכז שוקק חיים. את השכונה תוחמים מגוון מאתרי העיר המרכזיים - שער יפו, מגדל דוד, חומת ירושלים, משכנות שאננים ועוד.

 

בית כנסת החורבה

לאחר שניכנס לעיר העתיקה לא כדאי לוותר על ביקור במתחם של בית הכנסת החורבה שברובע היהודי. בית הכנסת המיוחד הוקם לראשונה בתחילת המאה ה-18, נחרב פעמיים ונבנה מחדש כשהפתיחה האחרונה שלו נערכה בשנת 2010.

בית כנסת החורבה. לא לוותר עליו (רומן יאנושבסקי) (רומן יאנושבסקי)
בית כנסת החורבה. לא לוותר עליו(רומן יאנושבסקי)

בית הכנסת נחשב למפואר ביותר בירושלים העתיקה ולבית הכנסת האשכנזי החשוב והמרכזי בירושלים.

 

מתחם ארבעת בתי הכנסת הספרדיים

לאחר התרחבות ההתיישבות היהודית בעיר העתיקה בירושלים גדל הצורך בבתי כנסת נוספים, כך הוקם מתחם אחד הכולל ארבעה בתי כנסת שהוקמו על ידי מגורשי ספרד - בית הכנסת יוחנן בן זכאי, בית הכנסת האיסטנבולי, בית הכנסת אליהו הנביא ובית הכנסת האמצעי.

חומות העיר העתיקה. רק תבחרו בית כנסת (צילום: משה פרנס) (צילום: משה פרנס)
חומות העיר העתיקה. רק תבחרו בית כנסת(צילום: משה פרנס)

בתי הכנסת הללו, אשר נבנו במהלך השלטון העותמאני, כשכל אחד עוצב בסגנון שונה וייחודי. במהלך מלחמת העצמאות הוחרב המתחם אך בתי הכנסת שופצו ושוקמו לאחר מלחמת ששת הימים.

 

רחבת הקארדו

קארדו הינו כינוי לרחוב מרכזי ומסחרי אשר חצה ערים באימפריה ברומית. בירושלים, עבר הקארדו משער שכם ועד שער האשפתות בתקופת השלטון הרומי, כשירושלים נקראה "איליה קפיטולינה". בתקופה הביזנטית האריך הקיסר יוסטיניאנוס הראשון את הקארדו עד שער ציון.

הקארדו הירושלמי. פיסת היסטוריה (צילום: זיו ריינשטיין)
הקארדו הירושלמי. פיסת היסטוריה(צילום: זיו ריינשטיין)

שרידי הקארדו נחשפו בחפירות ארכיאולוגיות לאחר מלחמת ששת הימים, שוחזרו - ואתם תוכלו ליהנות מטיול מרתק לצד נבכי ההיסטוריה.

 

הכותל מערבי

האתר האחרון והמרכזי בסיור הסליחות הוא לא אחר מאשר הכותל המערבי. כל סיור סליחות מאופיין בתפילות, בתי כנסת ואווירת הקדושה, אך כל זה מתרכז לנקודה אחת עוצמתית ומיוחדת המאחדת את כל אלפי האנשים שקמו בלילה בדיוק לאותה מטרה.

רחבת הכותל. להרגיש ולהתרגש (צילום: לשכת הרב דוד לאו) (צילום: לשכת הרב דוד לאו)
רחבת הכותל. להרגיש ולהתרגש(צילום: לשכת הרב דוד לאו)

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים