שתף קטע נבחר

פנים רבות לירושלים: מחדשים את העיר

כיצד משנים עיר בעלת מורשת של אלפי שנים שתוויה מוכרים בכל העולם, והופכים אותה לידידותית יותר לתושביה בלי לפגוע בהיסטוריה שלה? רגע לפני שאתם שולחים את הרעיונות שלכם לעיצוב חדש לבריכת ממילא וגן העצמאות בירושלים, שוחחנו עם ראש העיר ניר ברקת והאדריכל הראשי עופר מנור

בשיתוף עדן- החברה לפיתוח מרכז העיר ירושלים

 

יום אחד אתם מתעוררים בבוקר ומגלים שמקום המגורים שלכם עומד בפני שינוי - הטרקטורים והדחפורים כבר ממוקמים באזור, המהנדסים והאדריכלים מסתובבים עם תכניות מאוירות, הפועלים כבר מכינים את הכלים ואתם? אף אחד לא אמר לכם מה הולך לקרות, או שאל אתכם מה דעתכם והאם יש לכם רעיונות משלכם. זה קורה כל הזמן, ברוב הערים בישראל, הכל כמובן מתוך מטרה לשפר את איכות החיים של התושבים, אך לעיתים קרובות מי שמתכנן את השיפור, לא לוקח בחשבון את מה שהתושבים באמת צריכים. לו רק היו שואלים אותם את השאלה הפשוטה של מה הם רוצים, יתכן מאד והשיפור היה לטעמו של הרוב.

 

בעיריית ירושלים החליטו שדעת כולם חשובה ויחד עם חברת "עדן", החברה לפיתוח מרכז ירושלים, פצחו בתחרות מיוחדת במינה בה הם מבקשים מכולם להציע עיצוב חדש לבריכת ממילא וגן "הארי ווילף" (גן העצמאות) ההיסטוריים שבמרכז העיר.

 

מטרת התחרות היא לקבל מהציבור רעיונות יצירתיים וחדשניים לפרויקטים, או פעילויות שניתן לבצע בבריכת ממילא וסביבתה,

בצורה קבועה ובצורה זמנית. ההצעות יכולות להיות בתחום העיצוב (כגון: תכניות לפיתוח נופי, אדריכלי וכדומה), או בתחום החברתי/ תרבותי. הרעיונות שיוגשו חייבים לקחת בחשבון את רגישות האתר הארכיאולוגי שמכיל בתוכו אתר טבע עירוני ובית הקברות, בשילוב הסיפור ההיסטורי של הבריכה.

 

חשוב לציין כי בכל תכנית שתוצע יבוצע שימור של הבריכה והמטרה היא להפוך את המקום ממקום מוזנח לפנינה שמשלבת שימור לצד חידוש הסביבה.

 

התחרות פתוחה לכל תושבי העיר, בכל הגילאים, ובכלל זה גם לבעלי עסקים, מוסדות תרבות, יוצרים ואמנים. את הזוכה בתחרות תבחר ועדת שיפוט, בראשות ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, כאשר סך הפרסים בתחרות יעמדו על 85,000 ש"ח והרעיון היצירתי והמעניין ביותר יזכה את בעליו ב-25,000 ש"ח.

 

לשאלה כיצד מחדשים עיר עתיקה שכל מורשתה מתמקדת ב"עתיקה", כמה מההיסטוריה משמרים ואיך משנים בלי לשנות יותר מדי, משיב עופר מנור, אדריכל ראשי של העיר ירושלים, כי התפיסה התכנונית הבסיסית של העיר רואה את התפתחות העיר לצד שיפור וטיפוח המורשת הבנויה העשירה שלה. האיזונים בין שני היבטים אלה נבחנים מחדש בכל הזדמנות ובהתייחס ליוזמות שונות ומגוונות במרחב העירוני.

 

כל עיר, בעיקר בעשורים האחרונים, נותנת חשיבות גבוהה לאזורים ירוקים מתוך מחשבה לא רק על הסביבה, אלא גם על האנשים הזקוקים ל"ירוק בעיניים", מקום מפגש משחק עבור הילדים וכמובן למשפחה ולחברים. חיים ללא אזורים ירוקים הופכים את חיינו למשמימים כמו נוף של בנייני מגורים ללא צבע.

 

ירושלים מקיימת בתוכה עולם ומלואו המורכב מדתות שונות ומגזרים שונים, עם סביבות אורבניות המשרתות קהלים שונים על פי צרכיהם ויש בה לא מעט צפיפות מבחינת מרחב המחייה. הצורך להפוך אזורים שונים לירוקים כדי להפוך את העיר לסביבה חברותית וחברתית יותר מבחינת מרחב המחייה, המרחב המשותף והמרחב הירוק, מעלה את השאלה כיצד עושים זאת.

 

"ריכוז של מספר רב של תושבים יחד עומד במהותה של העיר", מסביר מנור. "כל עיר שואפת למנף ריכוז זה לטיפוח החיוניות והאיכויות הסביבתיות שלה, וכך גם ירושלים. אחד האמצעים העיקריים להשגת יעד זה הוא טיפוח ושידרוג מרחבים ציבוריים כזירות של מפגש בין תושבים ומבקרים מרקעים שונים. הפיכת רחוב יפו למדרחוב, שידרוג רחובות מרכז העיר, הקמת פארק המסילה ופארק עמק הצבאים, הם דוגמא ליוזמות שכאלה שקמו בירושלים בשנים האחרונות."

בריכת ממילא כיום - איך הייתם מעצבים אותה? ()
בריכת ממילא כיום - איך הייתם מעצבים אותה?
 

יתרה מזאת, מחדד מנור, "עצם קיומה של התחרות זו מבטאת את החשיבות העצומה שהעירייה וגופי הסמך שלה רואים בטיפוח מרכזים אלו, שגן העצמאות ואתר בריכת ממילא הוא אחד מהם." 

 

ראש העיר ניר ברקת מספר כי אחת המטרות המרכזיות שהציב עם כניסתו לתפקיד ראש העיר היא פיתוח פיזי וכלכלי של מרכז עיר חזק שימשוך אליו חזרה את המוני המבקרים ויביא למיצוי מקסימלי של הפוטנציאל שהביאה עמה הרכבת הקלה.

 

כך, בשבע השנים האחרונות, פועלת העירייה נמרצות לשדרוגו של מרכז העיר ירושלים, כמוקד הקניות, התרבות, הבילוי והפנאי העיקרי של תושבי העיר והמבקרים מחוץ לה. בין היתר פועלת העירייה לפיתוח המרחב העסקי וקידום עסקים, הפקת אירועי תרבות ופסטיבלים לאורך השנה, הגברת האחזקה הפיקוח והניקיון ועוד.

 

"אין ירושלמי שלא מתרגש לראות את מרכז העיר שוב שוקק ותוסס לאחר שנים רבות של דעיכה. אומר ברקת. "מרכז ירושלים חזר להיות מרכז עסקים, בילוי ופנאי המושך אליו מאות אלפי מבקרים ותיירים מכל רחבי הארץ והעולם. הלב של ירושלים חוזר לפעום ואנו ממשיכים להשקיע בפיתוחו וחיזוקו".

 

 

פרטים מלאים על התחרות ניתן למצוא בכתובת:

https://www.jerusalem.muni.il/Municipality/kol/Pages/kol_mmila.aspx

 

את ההצעות יש להגיש למשרדי חברת עדן, ככר ספרא 2, ירושלים, עד לתאריך 8/10/2015 בשעה 14:00, באופן המוסבר בנוסח המלא ב"קול קורא". ההצעות הזוכות והצעות נוספות יוצגו לציבור הרחב בתערוכה שתתקיים בבית המודל בעיריית ירושלים


פורסם לראשונה 03/09/2015 10:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
לשמר את ההיסטוריה בצד החידוש. ירושלים
צילום: AFP
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים