שתף קטע נבחר

"שקרנית ורמאית". קלינטון מדשדשת בסקרים

הסקרים האחרונים מצביעים על מגמה מדאיגה עבור מזכירת המדינה לשעבר, שלא מתאוששת מפרשת המיילים: האמריקנים קוראים לה "שקרנית" והפער בינה לבין סנדרס מצטמצם. מנגד, טראמפ, שממשיך להוביל במרוץ במפלגה הרפובליקנית, מכונה "שחצן" ו"אידיוט"

מתקשה לזכות באמון הציבור. קלינטון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתקשה לזכות באמון הציבור. קלינטון(צילום: רויטרס)

איך האמריקנים מגדירים את הילרי קלינטון ? במילה אחת - "שקרנית". כך עולה בסקר של אוניברסיטת קוויניפיאק שפורסם בימים האחרונים, שבו נתבקשו הנשאלים להגדיר במילה אחת את המועמדים המובילים לנשיאות ארצות הברית - הילרי קלינטון, דונלד טראמפ וג'ב בוש. גם בסקר נפרד של אתר "בלומברג" במדינת איווה, שתוצאותיו פורסמו אתמול (א'), מצבה של המועמדת הדומיננטית בקרב הדמוקרטים אינו מזהיר, והיא גוברת על יריבה ברני סנדרס בשבעה אחוזים בלבד. באיווה ייערכו הבחירות המקדימות הראשונות בעוד חמישה חודשים בדיוק, ונראה שעבודתה של קלינטון קשה ומרובה עד אז.

 

בסקר של אוניברסיטת קוויניפיאק, העורכת סקרי דעת קהל זה כמעט 30 שנה, נתבקשו 1,500 נשאלים להגדיר את המועמדים במרוץ לנשיאות במילה אחת בלבד. המונח שבאמצעותו הוגדרה קלינטון הכי הרבה פעמים היה "שקרנית", ולאחריו ברשימה מופיעים "רמאית" ו"לא אמינה". על פי תוצאות הסקר, לא פחות משלושה מתוך חמישה נשאלים אמרו על קלינטון שהיא לא ראויה לאמון. גם טראמפ לא יצא בזול מהסקר: בראש רשימת הקונוטציות לגביו ניצבת המילה "שחצן", ולאחריה "רברבן" ו"אידיוט". הנשאלים היו אדיבים הרבה יותר כלפי בוש, והמילים שבהן הוא תואר הכי הרבה פעמים היו "משפחת בוש", "משפחה" ו"ישר".

 

בסקר "בלומברג" באיווה צנחה קלינטון בפעם הראשונה מתחת ל-50 אחוזי תמיכה והיא עומדת כעת על 37 אחוזים בלבד. הסקר ניבא לסנדרס 30 אחוזים ולסגן הנשיא ג'ו ביידן 14 אחוזים, אף שלא הכריז כלל על הצטרפותו למרוץ ויש ספק גדול אם יעשה זאת. בהנחה שביידן לא יודיע על מועמדותו, הפער בין שני המועמדים המובילים במפלגה הדמוקרטית יישאר דומה - 43 אחוזים לקלינטון ו-37 אחוז לסנדרס. 

 

צנחיתה של קלינטון בסקרים קשורה בעיקר לנושא של אובדן אמינות, כנראה לאור פרשת תכתובות המייל של מזכירת המדינה לשעבר, שבמסגרתה עלה כי היא השתמשה בשרת אינטרנט פרטי גם למיילים הקשורים לתפקידה הרשמי, דבר המפר חוקי ביטחון מידע. קלינטון סובלת מחוסר אמון עמוק של הציבור האמריקני, בעיקר בימין. אך הבעיה שלה מול השמאל היא שהיא לא נתפסת בעיניהם כמי שתילחם למען מעמד הביניים מול וול סטריט. זו הסיבה שהמועמד הסוציאליסטי והיהודי ברני סנדרס עולה ומתחזק, ומפגר אחריה בשבעה אחוזי תמיכה בלבד במדינת איווה.

 

ביום שישי האחרון, אחרי שלושה חודשי התבצרות והתחמקות, קלינטון התייחסה לסוגיית תכתובות המייל, והודתה שהייתה צריכה להשתמש בשתי כתובות נפרדות לעבודה ולעניינים האישים, אבל אמרה שהיא עומדת על כך ששום מייל שנשלח או התקבל בשרת הפרטי לא היה סודי.

"שחצן", "רברבן" ו"אידיוט". טראמפ (צילום: AP) (צילום: AP)
"שחצן", "רברבן" ו"אידיוט". טראמפ(צילום: AP)

אך לצד נתוני הסקרים הלא-מחמיאים, ההערכה לקלינטון נותרת גדולה בכל הקשור לניסיון ויכולות הנהגה. נכון לשלב זה ההערכה היא כי קלינטון תזכה במועמדות הדמוקרטית ותתמודד לנשיאות מטעם המפלגה, ואף יש סיכוי גדול שתיבחר ותהיה האישה הראשונה שתגיע לבית הלבן. "זוהי לא הקדנציה השלישית של ברק אובמה ולא הקדנציה השלישית של ביל קלינטון. זו תהיה הקדנציה הראשונה של הילרי קלינטון", היא הצהירה אתמול.

 

קיץ של תהפוכות - טראמפ במרכז הבמה

הקיץ נפתח כשקלינטון הייתה המועמדת הדמוקרטית הכמעט-ודאית בבחירות לנשיאות, ודונלד טראמפ נתפס כחסר סיכוי להיות מועמד המפלגה הרפובלקנית. ובכל זאת, זה היה הקיץ של דונלד טראמפ. למרות הצהרותיו ההזויות ותקריות חוזרות ונשנות בנושאי נשים ומהגרים, הקמפיין שלו צמח לממדים מפלצתיים.

 

מסתמן כי לבוחרים הרפובליקניים נמאס מהפוליטיקאים שלהם, מה שמתבטא בסקרים באיווה, שבה ייערכו הבחירות המקדימות הראשונות בעוד חמישה חודשים. המועמדים המובילים במפלגה הרפובליקנית כלל אינם פוליטיקאים: טראמפ, איש עסקים במקצועו, עומד על 23 אחוזי תמיכה, ובן קרסון, מנתח לב במקצועו, עומד על 18 אחוזים. יתר המועמדים, מושלי מדינות וסנאטורים בעבר ובהווה, מקבלים אחוזים בודדים, בהם מושל ויסקונסין סקוט ווקר, הסנאטור טד קרוז, הסנאטור מרקו רוביו והמושל לשעבר ג'ב בוש, שעמד על שישה אחוזי תמיכה בלבד.

 

ההתרסקות של בוש מדהימה, וכמה ממגייסי התרומות למענו הודיעו בסוף השבוע על עזיבת המטה שלו. אך קלינטון במצב שונה. היא מובילה בסקרים הארציים מול כל מועמד אחר, דמוקרטי או רפובליקני, ויש לה מטה מסודר הפרוס ברחבי המדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מתקשה לזכות באמון הציבור. קלינטון
צילום: AFP
מומלצים