שתף קטע נבחר

מניות הגז בצניחה: "דרמה וסיכון ל'לוויתן'"

הדיווח אתמול על תגלית הגז החדשה במצרים גרר היום את מניות הגז והאנרגיה לירידות שערים חדות. הנפגעות העיקריות הן השותפויות במאגר הקידוח "לוויתן" כאשר הגילוי החדש במצרים עלול לפגוע בפיתוח המאגר. הערכות בשוק הן שאם אכן תהיה זו תגלית באופן רשמי, מדובר בדרמה שמהווה איום על "לוויתן"

מניות הגז והנפט צללו היום (ב') בבורסה על רקע הדיווח של חברת האנרגיה האיטלקית ENI על חשיפת תגלית של גז טבעי בצפון מצרים. על פי הדיווח מדובר באחת מתגליות הגז הגדולות בעולם.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

מניות הגז והאנרגיה, השותפות בשדה הגדול ביותר בישראל, "לוויתן" צנחו בחדות על רקע הדיווח שמהווה בשורה רעה מאוד למניות סקטור הגז. השותפויות קבוצת דלק, רציו, אבנר ודלק קידוחים הגיבו בחדות לתגלית הענקית כשברקע החשש לעיכוב בפיתוח שדה הקידוח "לוויתן", בשל הפגיעה באפשרויות הייצוא של הגז הטבעי מהמאגר.

 

רציו קרסה ב-23.2%, אבנר צללה ב-15.9%, דלק קידוחים החסירה 15.1%, דלק אנרגיה צללה ב-17.4%, וקבוצת דלק איבדה 11.9%.

 

"השפעה כלכלית אמיתית"

ערן יונגר, אנליסט האנרגיה של בית ההשקעות מיטב-דש, הבהיר בשיחה עם ynet כי אם אכן הקידוח הזה הוא כפי שהצהירה החברה האיטלקית ENI, הרי שמדובר כאן בדרמה שמשנה את כללי המשחק. "ENI קדחה עד היום קידוח אחד בשדה, התחזית שלה להמשך עוד יכולה להשתנות לכאן או לכאן. אם זו התגלית שהצהירה עליה, יש כאן השפעה כלכלית אמיתית על מאגר לוויתן".

 

יונגר התייחס לתגובה של מניות האנרגיה היום והסביר כי מדובר בחוסר וודאות סביב מאגר "לוויתן" - מתי יפותח, האם יפותח ולמי יהיה ייצוא הגז. "המשחק משתנה, נכנס שחקן חדש במצרים. התנהגות המשקיעים היום היא לא עניין של מצב רוח או סנטימנט שלילי אלא מדובר כאן בהשפעה אמיתית".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

כאמור, מי שספג את הפגיעה הקשה מהבשורה של חברת האנרגיה האיטלקית אתמול הוא שדה הקידוח הענק "לוויתן" שהגז הטבעי המופק ממנו מיועד לייצוא ולא רק לתצרוכת פנימית (בניגוד למאגר 'תמר' שמיועד יותר לצריכה). מאגר "לוויתן" מוחזק ע"י החברה האמריקנית נובל אנרג'י ב-39.66%, אבנר מחזיקה ב-22.7% מהמאגר, דלק קידוחים מחזיקה 22.67% ורציו מחזיקה ב-15% משדה הקידוח.

 

"הסיכון ל'לוויתן' עלה"

לירן לובלין, אנליסט האנרגיה של בית ההשקעות איי בי איי, מסביר כי "החשש הגדול הוא שתגלית הגז הענקית הזו תסתום את הגולל על אופציית ייצוא הגז הישראלי ותביא לדחייה ארוכה בפיתוח מאגר לוויתן (או אפילו אי פיתוח)".

 

השותפויות במאגר "לוויתן" דיווחו לפני כשנה על הסכם לייצוא גז טבעי לחברת BG לצורך הפעלת מתקן הנזלה במצרים, מדובר באספקה גדולה של גז במשך 15 שנה. תגלית הגז הענקית החדשה, שעליה דווח אתמול בצפון מצרים, עלולה להוות בשורה רעה שטומנת בחובה פגיעה קשה בייצוא הגז. "אם מצרים תתעדף ייצוא על השוק המקומי, מדובר בחדשות רעות שכן השותפויות יאלצו להיות מאוד יצירתיות על מנת להשיג לקוח עוגן בסדר גודל של חברת BG", מעריך לובלין.

 

למצרים יש היום עתודות גז טבעי גדולות שאינן מפותחות והיא יבואנית של גז טבעי ואינה מייצאת גז. על פי לובלין, מדיניות ניהול משק אנרגיה הכושלת של מצרים היא שתקעה את תעשיית הגז במדינה. "ההפקה במדינה הפכה ללא כדאית עבור החברות הזרות - מה שהכריח את מצרים לייבא גז טבעי כדי לספק את צורכי המשק המקומי". התגלית החדשה במצרים עלולה לשנות את כללי המשחק ולחזק את הצד המצרי בתעשיית הגז.  

 

 

"התגלית הזו במקביל לעתודות הקיימות כבר היום שמה את הצד המצרי בעמדת כוח משמעותית במו"מ מול דלק ונובל אנרג'י ומפת תנאי הסחר עשויה להשתנות הן בהיבט המחירים והן בהיבט אורך החוזים", מציין לובלין ומדגיש "אם היה ספק, רמות הסיכון בתמר ובלוויתן עלו".

 

למרות זאת, סבור לובלין כי האפשרות שמצרים תהפוך ליצואנית גז היא רחוקה מאוד, "הרבה מאוד מים יעברו בנילוס לפני שמצריים תחזור לייצא גז ברמות של 2008. ההערכות האופטימיות מנבאות כי שדות גז מצריים יצליחו להדביק את הביקוש המקומי לא לפני 2023 ורק אז יופנה גז לייצוא".  

 

 


פורסם לראשונה 31/08/2015 14:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
צילום: אלבטרוס צילומי אוויר
מומלצים