שתף קטע נבחר

הוסר עוצר הרכבות בהונגריה. המהגרים קראו: "גרמניה, גרמניה, חופש, חופש"

על רקע משבר המהגרים ביבשת והאזהרות של הקנצלרית מרקל: הרשויות בבודפשט מנעו מאלפי מבקשי מקלט מסוריה, אפגניסטן ואריתריאה לעזוב את המדינה ולהמשיך למרכז ומערב אירופה. התחנה במזרח העיר נפתחה כעבור שעה, אך מהגרים לא מורשים להיכנס

 

 
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

משבר המהגרים באירופה הוביל הבוקר (יום ג') לצעד דרמטי של שלטונות הונגריה שהטילו עוצר של יותר משעה על כל הרכבות בתחנה המרכזית קלטי בבודפשט במטרה למנוע יציאת מהגרים לאוסטריה ולגרמניה. התחנה פונתה וכאלף מהגרים שנאלצו להישאר בחוץ הפגינו ונופפו בכרטיסי הרכבת שרכשו. הם צעקו: "גרמניה, גרמניה, חופש, חופש, אנחנו רוצים לעזוב". רק לקראת 12:30 נפתחה התחנה לאזרחים בלבד, והמהגרים שהמתינו בחוץ - רובם סורים, אפגנים ואריתריאים - עדיין לא הורשו להיכנס.

 

משבר המגרים - כתבות נוספות:

 

אחד המפגינים היה חיידר, מבקש מקלט אפגני בן 31 שאחז בכרטיס לרכבת, וסיפר שבמשך ארבע שנים היה מתורגמן של הצבא האמריקני באפגניסטן. לכתב רשת AFP הוא אמר: "אני זועם. למה הם לא נותנים לנו לעזוב את הונגריה?"

 

יהודית לונוי-שגיב, יהודייה אזרחית הונגריה שמסייעת לפליטים במדינה, סיפרה ל-ynet כי "היום יש כאוס טוטלי. אתמול יצאו שלוש רכבות, אחת עמוסה מאוד, והעבירו בה פליטים לכיוון גרמניה. הבוקר אמרו לרכבות לעצור, ולא נתנו לפליטים לעלות בתחנה המזרחית בבודפשט. בהמשך אפשרו לנוסעים אזרחים לעלות, אך רק למי שאינו פליט. הכי הזוי זה שנותנים להם כרטיסים במחיר שבטח לא זול לפליטים, ובסוף לא מעלים אותם לרכבת".

 

לונוי-שגיב אמרה עוד כי "הם לא מקבלים תשובות, אני מעריכה שהיו ביממה האחרונה כ-1,000 איש, עכשיו יש אולי פחות. אתמול כשביקרתי שם בפעם האחרונה הם היו במצב סביר, אבל הם עייפים ורבים מהם חולים עם שפעת, אלרגיות ופציעות ברגליים. יש גם ילדים שמקיאים. בקרבת הרכבת יש הוסטל שבו הם יכולים להתקלח, אבל צריך גם בגדים נקיים. הפליטים הם בעיקר מסוריה, אנחנו נותנים להם בגדים ואוכל וסיוע רפואי ובמקרים חריגים מזמינים להם אמבולנס שייקח אותם לטיפול בבית חולים".  

 

המשטרה בווינה מעריכה כי אתמול הגיעו 3,650 מהגרים מהונגריה לתחנת ווסטבאנהוף. רובם המשיכו לגרמניה ואוסטריה. בכך נרשם אתמול שיא בהגירה באמצעות רכבות ביום אחד. בסך הכול, ביממה האחרונה הגיעו לגרמניה 2,200 מהגרים.

 

בימים אלה מתמודדת אירופה עם משבר המהגרים החמור ביותר בשטחה מאז מלחמת העולם השנייה, משבר שכבר גבה את חייהם של אלפי בני אדם שברחו מארצותיהם העניות והמדממות בתקווה לפתוח בחיים חדשים ביבשת האירופית. "הארגון הבינלאומי להגירה" מעריך כי יותר מ-300 אלף אנשים חצו מתחילת השנה את הים התיכון בסירות ובספינות והגיעו לדרום אירופה. מספר המהגרים בחודש יולי לבד הגיע למשפר שיא של 107,500 איש. גרמניה מצפה ל-800 אלף מהגרים עד סוף השנה - פי ארבעה מבשנה שעברה.

 

על פי רוב, נתיב ההגירה של מבקשי המקלט המזרח תיכוניים - המגיעים בעיקר מאזורי הלחימה בסוריה ועיראק - מתחיל בטורקיה. משם הם ממשיכים לאיי יוון ומהם למקדוניה ולסרביה ואז להונגריה. ממנה הם מנסים לעבור בכל דרך אפשרית לאוסטריה ולארץ המובטחת גרמניה. הונגריה פרסה לאחרונה גדר תיל משולשת לאורך כל גבולה עם סרביה, אולם התברר כי הגדר הזו אינה יעילה. לכן החלו השלטונות בבודפשט לבנות גדר מסיבית יותר.

 

בחלק מהמקרים ניסיונות ההברחה הסתיימו באסון. לפני כשבועיים נמצאו גופות של 71 פליטים, בהם תינוקת, בתוך משאית קירור באוסטריה, ומאות גופות של מהגרים נשטפו לחופי לוב לאחר שסירה עמוסה יתר על המידה טבעה בדרכה לאירופה.

 

הכניסה לתחנת הרכבת קלטי נאסרה על המהגרים (צילום: AP) (צילום: AP)
הכניסה לתחנת הרכבת קלטי נאסרה על המהגרים(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

הפגנת המהגרים עם כרטיסי הנסיעה ברכבת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנת המהגרים עם כרטיסי הנסיעה ברכבת(צילום: רויטרס)

 

תחנת הרכבת בבודפשט, היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תחנת הרכבת בבודפשט, היום(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

נתיבי ההסתננות העיקריים של המהגרים:

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מהגרים ממתינים בתחנת הרכבת בבודפשט, היום (צילום: AFP)
מהגרים ממתינים בתחנת הרכבת בבודפשט, היום(צילום: AFP)

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

עצירת העזיבה ההמונית מבודפשט בוצעה עקב לחץ שהפעילו באוסטריה ובגרמניה. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אמרה היום כי הפליטים צריכים להתחלק בין מדינות האיחוד לפי יכולתן קלוט אותם. "עבור אלה שנרדפו במדינותיהם או שנמלטו ממלחמה, צריכה להיות חלוקה הוגנת באירופה המבוססת על חוזק כלכלי וגודל של המדינות", אמרה לאחר פגישתה עם ראש הממשלה הספרדי מריאנו ראחוי.

 

מוקדם יותר מתח קנצלר אוסטריה וורר פיימן ביקורת על ההונגרים: "לאפשר להם פשוט לעלות על הרכבות בבודפשט ולצפות בהם נלקחים למדינה השכנה - זאת לא פוליטיקה".

 

שרת הפנים של אוסטריה יוהנה מיקל-לייטנר קראה לגרמניה להבהיר את עמדתה לגבי החוקים הנוגעים למבקשי המקלט, כדי שהמהגרים המגיעים מהונגריה לא יפתחו ציפיות שווא. היא הוסיפה שאוסטריה תמשיך לערוך בדיקות אקראיות לאורך הגבולות.

 

בחודש שעבר הצהירה גרמניה שתעניק לפליטים מסוריה מעמד מיוחד, דבר שהוביל לבלבול על רקע "תקנות דבלין", הקובעות שמהגרים מחויבים לבקש מקלט במדינת האיחוד הראשונה שאליה הם מגיעים. "היו שמועות שגרמניה אפילו שולחת רכבות לבודפשט לאסוף פליטים", אמרה השרה מיקל-לייטנר. "חשוב שגרמניה תבהיר לפליטים בהונגריה שתקנות דבלין עדיין בתוקף".

 

"מחנה המהגרים" בתחנת הרכבת בבודפשט (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"מחנה המהגרים" בתחנת הרכבת בבודפשט(צילום: EPA)

 

  

 

מרקל. "חלוקה בין מדינות אירופה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מרקל. "חלוקה בין מדינות אירופה"(צילום: EPA)

 

אתמול הזהירה מרקל שאם אירופה לא מסוגלת להסכים על חלוקת פליטים הוגנת אז "אמנת שנגן" - המאפשרת תנועה חופשית בין רוב מדינות אירופה - תהיה בסכנה: "אנו עומדים בפני אתגר לאומי עצום.

זה יהיה אתגר מרכזי לא לכמה ימים או חודשים אלא לתקופת זמן ארוכה".

 

"אמנת שנגן" נחתמה ב-14 ביוני 1985 וכיום חתומות עליה 29 מדינות אירופיות. האמנה נותנת אפשרות לתנועה חופשית בין מדינות אירופה החתומות עליה ולמעשה מבטלת את הגבולות הבירוקורטיים. כך למשל, בעל אזרחות של אחת ממדינות האיחוד האירופי יכול לחיות, לגור ולעבוד גם בשאר מדינות האמנה ללא הגבלה. על האמנה חתומות כל מדינות האיחוד האירופי חוץ מבריטניה ואירלנד.

 


פורסם לראשונה 01/09/2015 10:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מהגרים בתחנת רכבת בהונגריה
צילום: EPA
מומלצים