שתף קטע נבחר

רוצים להיות יזמים? 6 תכונות שאתם חייבים לאמץ

הצלחה ביזמות תלויה בידע שאפשר לרכוש וללמוד ולאו דווקא באופי מולד. זיהוי הצרכים של הלקוחות, גילוי הבנה בחשבונאות בסיסית ובניית תרחישים עתידיים - הם חלק מהצעדים שמאפשרים להפוך ליזמים מצליחים. מדריך

השנה האחרונה הייתה השנה הטובה ביותר לתעשיית היזמות הישראלית – כמעט כל בוקר שמענו על עוד אקזיט או הנפקה מוצלחת של חברה ישראלית. מוסדות ההשכלה הגבוהה בישראל לא מתעלמים ממהפכת היזמות הישראלית, ובשנה האחרונה, יותר מאי פעם, מתעסקים בשאלה, "האם ניתן ללמד יזמות".

 

לכתבות נוספות בערוץ קריירה

 

הדיון בשאלה האם יזמות היא עניין של אופי, קיים כבר שנים רבות הן בזירה הציבורית והן באקדמיה. אם מדובר היה בתכונה מולדת, היינו רואים אחוז זהה של יזמים בכל המדינות בעולם, אך בפועל - יש הבדלים רבים בין מדינות, כאשר חלר מסויימות נחשבות ליזמיות יותר, בעוד שאחרות פחות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

נתונים מדו"ח Monitor Entrepreneurship Global 2014) GEM) מראים כי בדנמרק למשל, רק 6.9% מהנשאלים שוקלים להיות יזמים, לעומת 19.3% בסין. באנגליה, לפי אותו דו"ח, 10.7% מהנשאלים בתהליך של הקמת עסק חדש, לעומת 5.4% בבלגיה.

 

לכן, ניתן לשער שהבחירה ביזמות כקריירה תלויה בתרבות הלאומית של מדינה נתונה. מעבר לכך אנו עדים לצמיחה באחוז היזמים גם בתוך מדינות, כך שגם שינוים תרבותיים בתוך מדינה לאורך זמן, משפיעים על הבחירה ביזמות.

 

במחקר שביצעתי עם פרופ' סיביל הילברון בקרב נוער במדינת ישראל נמצא, שהשתתפות בפרויקט "יזמים צעירים" משפיע על הרצון של אותם נערים לעסוק ביזמות. על פי הממצאים, הבחירה ביזמות אינה עניין של לימודים בלבד, אלא משתנה בהתאם למעמד הסוציו-אקונומי. כלומר, ההסבר הוא כנראה מורכב יותר מ"מולד" או "נלמד".

  

ידע הכרחי ליזמים

כמו התנהגויות רבות אחרו ת - הבחירה ביזמות תלויה בתרבות, ברציה חברתית, בנסיון קודם, בהכרות עם יזמים אחרים ועוד. בנוסף, הבחירה גם תלויה בהצלחה של אחרים בתחום זה - הרי ככל שיש יותר סיפורי הצלחה של יזמים אחרים, אנשים נוספים ירצו גם כן לנסות את מזלם בתחום.

 

הקריירה החדשה של דוגמני הניינטיז - צפו:

 

אבל בשורה התחתונה - הצלחה ביזמות תלויה במידה רבה בידע שאפשר לרכוש וללמוד ולא בתכונות של אופי. כלומר - הצלחה בתחום תלויה גורמים נלמדים רבים. לפניכם כמה מהם:

 

1. זיהוי ערך שאפשר ליצור עבור בעלי עניין מרכזיים - יש לזהות מה הלקוחות או המשתמשים צריכים ועבור מה הם מוכנים לשלם. כך למשל זיהו יזמי Waze את הצורך של אנשים לא רק במפה דיגיטלית בזמן נהיגה אלא גם בקבלת מידע של תנאי הנהיגה בזמן אמת. ערך זה לא היה קיים עד שנוצרה אפליקציית ווייז.

 

2. ניהול כסף - למרות שאנו קוראים רבות על גיוס כספים, יזמות מתחילהבהבנה בסיסית של היזמים בחשבונאות בסיסית, הבנתההמשמעות של מינוף, של הלוואות ושל שימוש מושכל בכסף.

 

3. ניהול קשרים וניהול אנשים - יזמות תלויה במידה רבה בקשרים שיש ליזמים עם אנשים אחרים וביכולת שכנוע, תקשורוהבנהכיצד ניתן לנצל משאבים ויכולות של הרשת החברתית בקרב היזמים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

4. מיקוד - ההבנה שעסק מצליח הוא עסק שיודע להתמקד במה שהיזמים יודעים לעשות טוב במיוחד עבור הלקוחות שיכולים להעריך יכולות אלו. כך למשל חברת סטארט-אפ בשם Voxdox מייצרת אפליקציה שמיועדת לסטודנטים עם לקיות למידה. היא מתבססת על text-to-speech אך לא פונה לכלל האוכלוסיה אלא רק לסטודנטים עם לקות למידה, עבורם היא משמשת כלי ייעודי ללימודים אקדמיים.

 

5. תכנון וחשיבה טווח ארוך - יזמות היא תהליך שלוקח הזמן ודורש אורך רוח. היכולת לתכנן הוא דבר שנלמד באקדמיה. סטודנטיםלומדים להתארגן, לחשוב טווח ארוך, לארגן חומרים בצורה יעילה וללמוד חומרים חדשים כדרך קבע, יכולות אלה הופכות להיות חלק מארגז הכלים שלהם.

 

6. הבנה של הסביבה העסקית - כמו כל עסק גם עסק יזמי פועל בסביבה תחרותית. הבנה ותובנה של הסביבה העסקית ובניית תרחישים עתידיים הם חלק מהצלחה של כל יזמות. שוב אלו כלים נלמדים ולרב לא מולדים.

 

פרופ' תמר אלמור היא מרצה לאסטרטגיה ויזמות בבית הספר למנהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למינהל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים