שתף קטע נבחר

האם קנדה נכנסת למיתון?

התכווצות של 0.5% בקצב הצמיחה השנתי של המדינה הצפון אמריקנית מוביל לחשש למיתון הראשון מזה 6 שנים. קנדה, שהיא מפיקת הנפט החמישית בגודלה בעולם, סובלת מהצניחה במחיר הזהב השחור שבין היתר גרמה למטבע שלה להגיע לשער הנמוך ביותר זה 11 שנה

השבוע דווח כי קנדה נכנסה למיתון במחצית השנה הראשונה, עם התכווצות של 0.5% בקצב הצמיחה השנתי בתמ"ג ברבעון השני לאחר ירידה של 0.8% ברבעון הראשון. מה הוביל את המדינה למיתון הראשון מזה 6 שנים, ולהיותה המדינה היחידה מה-G7 שנכנסת למיתון השנה?

 

 

הצניחה במחיר הנפט 

הצניחה במחיר הנפט, שהחלה לפני יותר משנה, פגעה באופן משמעותי בקנדה, יצואנית נפט, ומפיקת הנפט החמישית בגודלה בעולם.

 

חברות שירותי נפט קנדית כמו Schlumberger מקצצות כעת במשרות, ובמחוז אלברטה, המחוז המרכזי של הפקת נפט במדינה, נרשם זינוק בשיעור האבטלה שלו מ-5.5% ל-5.8% בחודש מאי האחרון.

 

הענפים המרכזיים שהעיבו על הכלכלה בחודשים האחרונים הם ייצור וכריית נפט וגז. ענף הייצור, למשל, התכווץ ב-1.7% בחודש מאי האחרון לרמה הנמוכה ביותר השנה. כרייה והפקת נפט וגז רשמו ירידה חודשית שביעית רצופה בחודש מאי האחרון.

 

בניתוח שפרסם האנליסט דרק לינדסי מקבוצת הבנקאות BNP Paribas, עולה כי צניחת מחירי הסחורות צפויה להשפיע על הכלכלה של קנדה גם בעתיד הנראה לעין. הבנק המרכזי של קנדה קיצץ בשיעור הריבית בחודש שעבר, והוא צפוי להמשיך בהקלה, לדברי לינדסי.

מפלי הניאגרה קופאים. האם גם הכלכלה הקנדית תיכנס לקיפאון? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפלי הניאגרה קופאים. האם גם הכלכלה הקנדית תיכנס לקיפאון?(צילום: רויטרס)
 

הדולר הקנדי הנשחק 

הדולר הקנדי, המכונה 'לוני', הגיע בשבוע שעבר לשער הנמוך ביותר שלו מזה 11 שנה - 75.27 סנט לעומת הדולר האמריקאי, על רקע הצניחה במחיר הנפט והירידות החדות בשוק הסיני. סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של קנדה, וכל עוד הביקוש מסין היה בעלייה, שער הדולר הקנדי שמר על רמה גבוהה. אך על רקע הירידות בביקוש מסין, שער הדולר הקנדי רושם צניחה בקצב מסחרר. גם התשקיף העתידי לביקוש מסין לא צפוי להשתפר, מה שמעיד על תשקיף שלילי עבור הביקוש לסחורות מקנדה ולשער הדולר הקנדי.

 

מטבעות אחרים הקשורים למשאבי טבע, כמו הדולר האוסטרלי והניו זילנדי, ספגו פגיעות משמעותיות בעקבות המצב בסין.

המנהיגים הקנדיים, מצידם, מנסים להקטין את הבעיה ולשדר אופטימיות. נציב הבנק המרכזי של קנדה, סטיבן פולוז, עדיין לא השתמש במילה המופרשת "מיתון", והעדיף לתאר את המצב הכלכלי בתור "תיקון מורכב ומשמעותי", או "זעזוע קל" בהודעה שפרסם לאחרונה.

 

גם סטיבן הרפר, ראש ממשלת קנדה הנמצא בקמפיין לכהונה רביעית, סירב להשתמש במונח מיתון באשר למצבה של קנדה, ואמר לאחרונה כי הכלכלה מתאוששת לאחר צניחה קצרה. הוא ציין צמיחה של 0.5% בחודש יוני האחרון.

ראש ממשלת קנדה ואשתו בקמפיין הבחירות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת קנדה ואשתו בקמפיין הבחירות(צילום: רויטרס)
 

שוק הדיור, בעיקר בטורונטו ובונקובר, עדיין לוהט, אך איננו חסין. מחירי הדיור בקנדה לא ירדו בהיקף דומה לירידות בארה"ב במהלך משבר שוק הדיור, והם זינקו מאז. בטורונטו, מחירי הדיור גבוהים ב-42% לעומת הרמה בשנת 2008, למשל.

 

לדברי לינדסי מ-BNP, "ההשקעה והייצוא נותרו במצב שנוי במחלוקת, והכלכלה נותרה מועדת לתיקון בשוק הדיור ונסיגה בהוצאות בעקבות רמה גבוהה של חוב בקרב משקי הבית".

 

מניתוח של אתר בלומברג עולה כי הכלכלה הקנדית אמנם נחלשה, אך עדיין לא מדובר במיתון ממשי, לדבריהם. ההערכות הן כי הנתונים השליליים לא יתפשטו מעבר למחוז אלברטה, אשר בו מופק רוב הנפט במדינה. מבחינת נתוני התעסוקה בקנדה, נרשמה עלייה של 102 אלף משרות מתחילת השנה, ובשליש מהענפים בלבד נרשמה התכווצות כלשהי בתקופה זו: רק 6 מתוך 20 הענפים התכווצו ביותר מ-0.1% במחצית הראשונה של השנה. 7 ענפים רשמו צמיחה של יותר מ-0.1%, ו-7 הנותרים כמעט ולא רשמו שינוי.

 

על פי ממוצע של 18 תחזיות של כלכלנים שהוערכו על ידי בלומברג, התמ"ג הקנדי צפוי לצמוח ב-2% ברבעון השלישי, מה שמראה על תחזית לצמיחה מתונה, לאחר התכווצות מתונה.

 

 

צפו בישיבה המיוחדת של הכנסת לכבוד ביקורות של ראש ממשלת קנדה בישראל: 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר
צילום: AFP
מומלצים