שתף קטע נבחר

בישראל מגיבים: "רוב הקונגרס נגד הסכם, זה הישג הסברתי עצום"

לאחר שהנשיא ברק אובמה הצליח לסלול את הדרך לאישור הסכם הגרעין עם איראן, אמר שר בכיר בממשלה: "ברור לכולם שאין לגיטימציה כלל אמריקנית להסכם הזה, גם אם יעבור בזכות וטו נשיאותי"

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו לא הופתע מהדיווחים שהגיעו אתמול (ד') מוושינגטון, על כך שנשיא ארצות הברית ברק אובמה הצליח לגייס את הרוב הנדרש לווטו הנשיאותי, שיבטיח את אישור הסכם הגרעין עם איראן. מבחינת נתניהו לא מדובר בכישלון, גם אם מדובר בניצחון מרשים של אובמה. "ברור לכולם שאין לגיטימציה כלל אמריקנית להסכם הזה, גם אם יעבור בזכות וטו נשיאותי", אמר שר בכיר בממשלה.

 

נתניהו לא השלה את עצמו שיוכל להשיג שני-שליש בסנאט שיתנגדו להסכם. מומחים ישראלים העריכו שהסיכוי שאובמה ישיג את השליש הדרוש עומדים על 95-90 אחוז. בכל זאת נתניהו החליט ללכת בכל הכוח נגד ההסכם והוא מתכוון להמשיך בקמפיין שלו גם עכשיו, והסיבה לכך ברורה: הוא מטיל את כל יהבו על הבחירות לנשיאות ארצות הברית שיתקיימו ב-8 בנובמבר 2016. שר בכיר בממשלה אומר שנתניהו בונה על כך שהנשיא האמריקני הבא יביא לביטול ההסכם או למיסמוסו.

 

נתניהו ואובמה. מי ניצח ומי הפסיד? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו ואובמה. מי ניצח ומי הפסיד?(צילום: רויטרס)

גורם בכיר המקורב מאוד לנתניהו אמר כי ההיגיון בקמפיין של נתניהו נגד ההסכם היה לקעקע את הלגיטימיות של ההסכם עם איראן, וכאן ישראל הצליחה ובגדול. "כאשר ההסכם הוצג, מחצית מהאמריקנים תמכו בו ומחצית התנגדו. אחרי הקמפיין הישראלי יש רוב ברור בקרב אזרחי ארצות הברית נגד ההסכם. לכן זה לא נכון להציג את זה ככישלון ישראלי. להפך, זו הצלחה. אובמה מעביר כאן הסכם בינלאומי לא לגיטימי בזכות וטו ולא בזכות רוב. הקונגרס יתנגד להסכם והמשמעות היא שהעם האמריקני יגיד 'לא' להסכם הזה. ישראל הייתה חייבת לצעוק נגד ההסכם כי אם היינו מקבלים אותו - אז בהחלט יתכן שהיה רוב בקונגרס להסכם. אם אתה לא מוכן להתאבד נגד ההסכם – מה הסיכוי שסנאטור דמוקרטי יתאבד נגד אובמה בשביל ישראל? היה פה מסר חשוב שישראל שלחה לעולם", אמר בכיר בממשלה.

 

ישראל הרשמית שמרה על שתיקה, אבל גורמים מדיניים רשמיים מסרו בתגובה קצרה: "ראש הממשלה הבהיר לפני נאומו בקונגרס בחודש מרס שחובתו היא להציג את דאגותיה של ישראל באשר להסכם עם איראן, לעם האמריקני ולנציגיו. רוב מוצק בציבור האמריקני ובקונגרס מסכים עם עמדה זו. ככל שההתנגדות להסכם עם איראן תהיה גדולה יותר, כך הדבר ישתקף במדיניות האמריקנית כלפי ישראל והאזור בהמשך. הברית בין ארצות הברית לישראל איתנה ולראש הממשלה אין ספק ששתי המדינות ימשיכו לעבוד ביחד כדי להתמודד עם האתגרים הגדולים מולנו".

 

נתניהו בנאומו בקונגרס. מקווה שהנשיא הבא יבטל או ימסמס את ההסכם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתניהו בנאומו בקונגרס. מקווה שהנשיא הבא יבטל או ימסמס את ההסכם(צילום: AFP)

ראש הממשלה נתניהו יסכים להיכנס למשא ומתן על חבילת הפיצוי הביטחונית לישראל רק לאחר סיום ההצבעה על ההסכם בקונגרס. נתניהו משוכנע שאובמה יגלה את אותה רמת נדיבות כלפי ישראל, למרות התנגדותה להסכם. אלה גם המסרים שבכירים בממשל מעבירים בימים האחרונים למקביליהם בארץ. בירושלים בונים אפילו על חבילת פיצוי גדולה יותר, שתשקיט את מצפונם של הסנאטורים הדמוקרטים שיצביעו בעד ההסכם וירצו לרצות את ישראל.

 

כעת יש חשש בירושלים שאובמה יתלהב מההצלחה שלו להשיג שליש מהסנאט כדי למנוע התגברות על הוטו, ויחתור לקבלת תמיכה מ-40 סנאטורים כדי למנוע הצבעה על ההסכם בסנאט בזכות פיליבסטר. כדי להגיע ל-40 סנאטורים אובמה יצטרך כנראה לשכנע לפחות סנאטור רפובליקני אחד או שניים להצביע בעד ההסכם ובירושלים מעריכים כי הסיכוי לכך קלוש.

 

גורם מדיני בכיר בירושלים אמר השבוע, כי "להציג את ההישג של אובמה ככישלון להסברה הישראלית, זה חוסר הבנה בפוליטיקה האמריקנית. אין כאן שום כישלון ישראלי, להפך. בזכות ההתנגדות הישראלית אובמה נאלץ להעביר הסכם בינלאומי רק מכוח וטו, הסכם שרוב האזרחים האמריקנים וגם הקונגרס מתנגדים לו. זה שההסכם יאושר מכוחו של וטו נשיאותי - יש פה הישג הסברתי עצום. זה שונה מאוד מהסכם שאושר על ידי שני הבתים מלכתחילה. יש כאן מסר ברור לאיראן ולעולם כולו".

 

שגריר ישראל בארצות הברית, רון דרמר אמר בראיון לתחנת רדיו בניו ג'רזי: "זה לא סוד שיש לנו מחלוקת רצינית עם ממשל אובמה על ההסכם הזה. העובדה ש-34 סנאטורים תומכים בממשל לא הופכת הסכם רע להסכם טוב. יש לנו מחוייבות להשמיע את קולנו. אנו מעריכים מאוד את ההזדמנות שניתנה לנו להציג את הקייס שלנו בפני המחוקקים. ונמשיך להשמיע את הקייס שלנו. ככל שהאופוזיציה להסכם הזה גדולה יותר, כך יישלח מסר חזק יותר לאיראן. אנו נרגשים מהעובדה שרוב משמעותי של העם האמריקני מתנגד להסכם, כי הם זוכרים היטב מי היא איראן. הם לא שכחו שאיראן היתה במלחמה עם ארצות הברית במשך 36 שנים". דרמר אישר כי נפגש עם חברת הסנאט ברברה מקולסקי, שהודיעה היום כי תתמוך באובמה, והציג בפניה את עמדת ישראל על ההסכם.

 

באופוזיציה רואים את הדברים אחרת. יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג אמר כי: "נתניהו הוביל את ממשלת ישראל לעימות הקשה ביותר מאז ומעולם נגד נשיא אמריקני. כעת, לאור המצב הפוליטי החדש וכישלון דרכו של נתניהו, צריך לשמור על ביטחון ישראל בבניית מערך אזורי חזק בגיבוי ארצות הברית. זאת כדי להתמודד עם המצב הביטחוני החדש והמסוכן שנוצר באזור עם חתימתו ואישורו של ההסכם".

 

ח"כ ציפי לבני מהמחנה הציוני אמרה כי "לאור הידיעות מארצות הברית ולקראת יום כיפור, נתניהו נדרש לחשבון נפש אמיתי על הכישלון שלו בנושא האיראני. מי שהיה הראשון לזהות ולהזהיר שוב ושוב מאיראן, הוא הראשון שצריך לעשות חשבון נפש על הכישלון במניעת ההתגרענות ועל הנזק שגרם ליחסים האסטרטגיים של ישראל עם ארצות הברית בסרבנותו העיקשת לדון בהסכם ולנסות לשפר אותו. מאז שנחתם ההסכם, איראן נהפכה להיות לגיטימית והעולם כבר התחיל לחזר אחריה. ראש ממשלה אחראי היה מבין שאת הגלגל הזה אי אפשר יהיה להחזיר אחורה, גם אם הקונגרס יתנגד, והיה עושה הערכת מצב חדשה ופועל ללא דיחוי כדי להקטין את הנזק. במקום זה, נתניהו החליט להמשיך ולפעול פוליטית בארצות הברית כדי לגרוף מחמאות מחבריו הרפובליקנים ומאוהדיו בארץ. נתניהו נדרש לחשבון נפש על הכישלון הזה, אבל על החשבון היקר הזה, נשלם כולנו".


פורסם לראשונה 02/09/2015 21:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נתניהו ואובמה
צילום: רויטרס
מומלצים