שתף קטע נבחר

המלחמה בעוני: המלצות יש, תקציב אין

מיליון ו-600 אלף ישראלים שחיים מתחת לקו העוני לא יזכו למענה הולם בתקציב המדינה הקרוב, למרות ההמלצות של הוועדה למלחמה בעוני. בארגונים החברתיים מזהירים: "יש צעדים חיוביים בתקציב אבל אם הממשלה לא תציב יעדים ברורים ומדידים - הם יישארו בבחינת פירורים"

יצחק בן ה-80 עומד בתור הארוך לקבלת סל מזון. בידו פתק קטן שקיבל מהמחלקה לשירותים חברתיים. "הקצבה היא בדיחה, לא משהו שאפשר לחיות ממנו", סיכם את 2,700 השקלים, קצבת הזקנה והבטחת ההכנסה שהוא מקבל מהביטוח הלאומי בהעדר זכויות פנסיה כלשהן. הוא ועוד כ-200 קשישים ועולים חדשים אך גם מעט ישראלים ותיקים או לחלופין צעירים בעלי משפחות הגיעו לחניון מרכז מסחרי בראשון לציון, שבו מפעילה עמותת פתחון לב מרכז לחלוקת מזון. הם הגיעו מכל רחבי גוש דן, גוררים איתם עגלות והמתינו בסבלנות לחלוקת מזון בסיסי. "בכל שבוע זה כך, ולפני החגים יש התגברות", העידה אחת ממתנדבות העמותה. 

 

הקצבה שמקבל יצחק אמורה להתעדכן בקרוב עם אישורו של תקציב 2016-2015, ויתווספו לה עוד כ-150 שקל במסגרת הגדלת קצבאות הבטחת הכנסה לכ-200 אלף קשישים עניים בסכום כולל של כ-580 מיליון שקלים. 

ממתינים לחלוקת מזון בראשון לציון (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ממתינים לחלוקת מזון בראשון לציון(צילום: מוטי קמחי)

תהיה זו אחת ההמלצות הבודדות לצד השקעות חלקיות בדיור הציבורי ובמשרדי ממשלה נוספים בגובה של מאות מיליוני שקלים, שתיישם הממשלה בתקציב הקרוב מתוך דו"ח הוועדה למלחמה בעוני. נראה כי מרבית ההמלצות, שעלותן נאמדה ב-7.8 מיליארד שקל לשנה, ושהיו אמורות להוות את תוכנית הדגל של הממשלה למלחמה בעוני, לא ייושמו בעתיד הנראה לעין. גם הממשלה הקודמת, שמינתה את הוועדה, גנזה את מרבית המלצותיה.

  

הממשלה מעולם לא אימצה את ההמלצות וגם לא דנה בהן. התוכנית עוסקת בעיקרה בהורדת שיעורי העוני בכמחצית תוך עשור בהתאם לרמתם הממוצעת במדינות ה-OECD. כיוון שבתקציב הנוכחי אין תוכנית מערכתית כוללת להורדת שיעורי העוני, בארגונים החברתיים ממליצים לערוך תוכנית כזו. בישראל חיים יותר ממיליון ו-600 אלף עניים - שיעור העוני השלישי בגובהו בקרב מדינות ה-OECD.  

אין תוכנית כוללת למלחמה בעוני (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אין תוכנית כוללת למלחמה בעוני(צילום: מוטי קמחי)

המלצות הוועדה למלחמה בעוני? לא בתקציב הנוכחי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
המלצות הוועדה למלחמה בעוני? לא בתקציב הנוכחי(צילום: מוטי קמחי)
 

מאחורי המספרים כמובן עומדים אנשים, כמו יפה בת ה-55, אם חד הורית מחולון שהמתינה גם היא להזדמנות למלא את העגלה שהביאה עמה. "אין ברירה אז אני מגיעה לכאן", סיפרה מי שמתקיימת מקצבת נכות חלקית בסך כ-2,000 שקל לאחר שעברה אירוע מוחי. "אני עובדת קצת בטיפול בקשישים אבל יחד עם הקצבה אני מגיעה רק ל-4,000 שקל וזה לא משאיר כסף לשלם חשבונות. אני חוסכת באוכל". לא רחוק ממנה המתינו שושנה ומשה, בני זוג בתחילת העשור השישי לחייהם. "אנחנו חיים מקצבאות נכות וזה לא מספיק. הסכום שנותנים הוא משפיל, אז אנחנו באים לכאן", אמרה שושנה.

  

הרב עדית לב, מנהלת תחום צדק חברתי ב"רבנים למען זכויות האדם", הסבירה כי "תקציב המדינה לא כולל יעדים לצמצום עוני. המדינה לא הגדירה לעצמה מה מספר האנשים שחיים בעוני שראוי שיהיו בישראל, מה הצעדים המתוכננים כדי להשיג את היעד ומי אחראי בממשלת ישראל למלחמה בעוני". לדבריה, "יש צעדים קטנים בכמה משרדים, אבל אין תוכנית כוללת". היא פסקה כי לתוכנית מסודרת שהציעה לממשלה הקודמת ועדת אלאלוף אין זכר בתקציב הנוכחי.

 

ב"פתחון לב" קוראים בשנים האחרונות לחקיקת חוק למיגור העוני. אנשי העמותה הציבו במרכז החלוקה את תמונות הפוליטיקאים שחתמו על תמיכתם בהצעת החוק לפני הבחירות ובהם גם שר האוצר, משה כחלון. "בלי תוכנית לאומית רב שנתית ורב מערכתית נמשיך לראות את התורים הכאובים האלו", אמר מנכ"ל העמותה נסים ציוני.  

 

נשיא הקרן לידידות, הרב יחיאל אקשטיין, הסביר כי לא רק שהממשלה לא יישמה את המלצות הוועדה שהקימה, אלא שהצעדים שנקטה ביישום התקציב הקודם "החמירו את מצבם של העניים. בתקציב הקרוב יש כמה צעדים חיוביים אך כל עוד ממשלת ישראל לא תכריז מלחמה כוללת בעוני ותציב לעצמה יעדים ברורים ומדידים לצמצומו, הם יישארו בבחינת פירורים".

  

רן מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד, סבור כי על הממשלה להקים רשות למלחמה בעוני: "חסר גוף מארגן שיתאם בין כל משרדי הממשלה", אמר. "אותו גוף יצטרך לקדם חקיקת חוק שירותי רווחה לכל, לפיו לכל אדם זכות לחיות בכבוד תוך הבטחת צרכיו החומריים והנפשיים הבסיסיים. יש לבחון את עדכון סל הבריאות כך שיכלול את השירותים של הביטוח המשלים או העדיף לכלל האוכלוסייה, לשקם את הדיור הציבורי ולתאם פעולות חיוניות נוספות".

 

מנכ"ל לתת ערן וינטרוב הוסיף: "במציאות חברתית של עוני, מצוקה קשה ופערים גדלים בחברה הישראלית, וכאשר הממשלה מתעלמת מאזרחיה הנזקקים ביותר ועל אף אינספור הבטחות והתחייבויות שלטוניות לא לוקחת אחריות על הטיפול באי-ביטחון תזונתי, נכנסת החברה האזרחית לפעולה. כיום יש כ-243 אלף משפחות בישראל שחיות באי-ביטחון תזונתי חמור ומנהלות מלחמת הישרדות יומיומית. אצל מאות אלפי משפחות המזווה והמקרר לעיתים ריקים. המצב הקיים לא יכול להימשך והגיע הזמן שממשלת ישראל תכיר בעובדה שהטיפול בעוני צריך להיות במקום גבוה בסדר העדיפות הלאומי".

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "הממשלה החליטה על תקצוב של 1.7 מיליארד שקל לשנה הקרובה מתוך המלצות דו"ח העוני. זאת בנוסף לחיסכון לכל ילד (מענק העצמה) שהומלץ על ידי הוועדה והעלאת קצבאות הילדים בסכום של 2.6 מיליארד שקל בשנה. סכומי הגדלת קצבת השלמת הכנסה לקשישים נעים בין 500-170 שקלים לזוג בהתאם למצב הכלכלי ולגיל. ולא כפי שצוין".

 

עוד נמסר כי "בנוסף, תוקצבו בשנה החולפת תקציבים לצורך הגברת הביטחון התזונתי - מועדונים מועשרים לקשישים, הזנה במפעלים מוגנים לנכים, בהוסטלים של ניצולי שואה וקשישים, הרחבת סבסוד תכנית ההזנה בבתי הספר ועוד בסך של 170 מיליון שקלים. 30 מיליון שקלים נוספים מוקצים בימים אלו לצורך תמיכה בעמותות המחלקות מזון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
"הקצבה לא מספיקה". תור לחלוקת מזון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים