שתף קטע נבחר

ה-רוסים מבעיות

תוך חודשיים בלבד סבלה רוסיה, יריבתה הראשונה של ישראל ביורובאסקט, מסוגיות שיכולות היו לפרק כל נבחרת. חמשת הכוכבים לא הגיעו, השחקנים כמעט וביצעו מרד בעקבות הדחתו של הקפטן (שחזר לאחר שיחה עם המאמן), ושלא נדבר על ההשעיה מפיב"א

עד לפני שלוש שנים נחשבה נבחרת רוסיה, יריבתה הראשונה של ישראל ביורובאסקט (ש', 18:30) לאחת המעצמות הגדולות באירופה וכנראה שגם בעולם. מדליית ארד אולימפית בלונדון 2012, זהב (2007) וארד (2011) באליפות אירופה, והישגים מרשימים גם בשנות ה-90 הם ההוכחות לכך. אלא שמאז הכדורסל הרוסי נמצא בירידה דרסטית, בעיקר ברמת הנבחרות.

 

בדומה לישראל שאכזבה מאוד ביורובאסקט האחרון, כשהודחה כבר לאחר הסיבוב הראשון, גם גורלם של הרוסים, שהגיעו עם לא מעט ציפיות היה זהה. אם את שני ההפסדים הראשונים לאיטליה ויוון אפשר לתרץ באיכות היריבות, השניים הבאים לשבדיה ופינלנד כבר היו בלתי מתקבלים על הדעת. ניצחון על טורקיה במשחק האחרון לא עזר לחבורה של וסילי קראסב, שדורגה במקום ה-21.

 

בעיות קשות ולא הרבה תקווה. נב' רוסיה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בעיות קשות ולא הרבה תקווה. נב' רוסיה(צילום: gettyimages)

 

אחת הסיבות למפלה הרוסית היא מיעוט הכישרונות במדינה ודקות משחק. בקבוצות המובילות כמו צסק"א, קובאן וחימקי, כמות הרוסים היא מזערית ביחס לאמריקאים והאירופאים שהשתלטו על הסגלים. גם קבוצות הביניים כמו קראסני אוקטובור וזניט סנט פטרסבורג מתבססות על שחקנים זרים.

 

אם קשה להבין איך במדינה כל כך גדולה כמו רוסיה אין כישרונות מבטיחים, מספיק לשמוע מאנדריי קירילנקו, שאמר לאחר בחירתו ליו"ר האיגוד המקומי כי המשימה החשובה ביותר שלו היא למשוך בחזרה צעירים לענף עם הכדור הכתום שסובל בשנים האחרונות מחוסר בפופולאריות במדינתנו.

 

רוצה למשוך בחזרה צעירים לענף. יו"ר האיגוד הרוסי, קירילנקו (צילום: גטי אימגס) (צילום: גטי אימגס)
רוצה למשוך בחזרה צעירים לענף. יו"ר האיגוד הרוסי, קירילנקו(צילום: גטי אימגס)

 

הפסד לשווייץ במוקדמות

קראסב כמובן שילם את המחיר על היכולת המאכזבת ביורובאסקט 2013 וסיים את תפקידו. במקומו מונה יבגני פשוטין, שקריירת האימון שלו סובלת מעליות וירידות (כשלון בצסק"א, זכייה ביורוקאפ עם קובאן). גם עם פשוטין העתיד לא נראה כל כך מבטיח.

 

בקיץ שעבר רוסיה כמעט ולא העפילה לטורניר היבשתי אחרי שנחלה הפסדים לשווייץ האלמונית ואיטליה בתחילת קמפיין המוקדמות. בסופו של דבר, קאמבק יפה סידר לפשוטין ושחקניו את המקום השני בבית והם הצליחו להגיע בשיניים לצרפת 2015.

 

רוסיה תחסר אותו מאוד. מוזגוב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוסיה תחסר אותו מאוד. מוזגוב(צילום: AFP)

 

לטורניר הנוכחי רוסיה מגיעה חבולה מתמיד כשכל הכוכבים הכבדים לא יעמדו לרשותו של המאמן. סאשה קאון פרש מהנבחרת, חברו לקו הקדמי בקליבלנד, טימופיי מוזגוב פצוע, כמו גם סרגיי קראסב ואלכסיי שבד. גם ויקטור חריאפה, שממשיך בצסק"א מוסקבה ובמקביל קיבל ג'וב באיגוד הרוסי בזכות קשריו עם קירילנקו לא ילבש את המדים הלאומיים.

 

בלי החמישה, מי שאמור לנהל את המשחק של הרוסים הוא סרגיי מונייה בן ה-32 (2.02 מ') שמתפקד כמבוגר האחראי. רוב המשחק עובר דרך הפורוורד שמשחק בעיקר בעמדה מספר שלוש.

 

רוב הנטל נופל עליו. סרגיי מוניה (צילום: פיב"א אירופה)
רוב הנטל נופל עליו. סרגיי מוניה(צילום: פיב"א אירופה)

 

במשחקי ההכנה פשוטין החליט לפתוח עם הרכב משונה ובעיקר לא יעיל שכלל את חברו של גל מקל לקו האחורי בעונה שעברה בניז'ני נובגורוד, דמיטרי חבוסטוב (26, 1.90 מ'), ובעמדת הסנטר עלה רוסלאן פאטב (25, 2.13 מ') מחימקי מוסקבה.

 

בהרכב הזה הרוסים בד"כ משחקים פחות טוב, עד שפשוטין משנה מערך ועובר לחמישיית פורוורדים שכוללת בין השאר את אנטון פונקראשוב המנוסה (29, 2.00 מ'), אנדרי וורונצ'ביץ' (28, 2.07 מ') שפרץ בעונה החולפת במדי צסק"א, סימן אנטונוב (26, 2.02 מ') או אנדריי זובקוב (24, 2.05 מ'). בחמישייה אתלטית וגבוהה כזו, לשחקנים כבדים כמו דאור פישר ויניב גרין יהיה קשה מאוד את מי לשמור.

צפויים לעלות מהבית המוקדם, כל דבר מעבר יחשב להישג (צילום: פיב"א אירופה)
צפויים לעלות מהבית המוקדם, כל דבר מעבר יחשב להישג(צילום: פיב"א אירופה)

 

כמעט שביתה איטלקית

את ההכנות ליורובאסקט החלה רוסיה בצליעה לא רק מבחינת תוצאות. כזכור, בחודש יולי פיב"א החליטה להשעות את רוסיה מכל פעילות בעקבות אי סדרים וחשד לשחיתות באיגוד המקומי. בעקבות כך ירדה למעשה נבחרת הקדטים הרוסית לדרג השני ביבשת מבלי בכלל להשתתף באליפות אירופה. בסופו של דבר פיב"א התרצתה אחרי שמשלחת רוסית הגיעה לשיחות עם הארגון העולמי, והשיבה את הנבחרות לפעילות (מה שלא עזר לקדטים).

 

לאחר מכן פשוטין כמעט וסבל משביתה איטלקית. המאמן החליט להדיח מהסגל שלושה שחקנים, ביניהם פונקראשוב שמשמש גם כקפטן. השחקנים לא קיבלו זאת ואיימו לא להופיע לטורניר היבשתי. לפשוטין לא הייתה ברירה והוא החזיר את השלושה לסגל הרחב. יש לציין כי מאז היחסים בין הצדדים עלו על דרך המלך. הסיבה המרכזית לכך היא שיחה ארוכה שערכו פונקראשוב ופשוטין. מאז יש לציין הנבחרת נראית הרבה יותר טוב גם אם היא לא ממש מנצחת.

 

בימים טובים הרבה יותר. פונקרשוב מול ארגנטינה בלונדון 2012 (צילום: גטי אימגס) (צילום: גטי אימגס)
בימים טובים הרבה יותר. פונקרשוב מול ארגנטינה בלונדון 2012(צילום: גטי אימגס)

 

משחקי ההכנה של הרוסים לא עברו באופן חלק. לצד ניצחונות על אסטוניה, ונצואלה וצ'כיה, הגיעו הפסדים מול האריות של אירופה. סרביה גברה פעמיים בקלילות על רוסיה (56:76 ו-61:95), צרפת הביסה את פשוטין ושחקניו (55:93), וגם יוון טיילה מולם (65:80).

 

הרוסים אמורים להעפיל מהבית הישראלי לשלב הבא, ומשם זה כבר עניין של הגרלה. יחד עם זאת, קשה לראות את החבורה של פשוטין מצליחה להגיע לשלבים האחרונים בטורניר. יתרה מכך, עתיד כל הכדורסל הרוסי נמצא בסימן שאלה גדול.

 


 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
יבגני פשוטין
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים