שתף קטע נבחר

צעצועים, נעליים קטנות - והרס. הבית של איילן

דאעש תקף את העיר הסורית קובאני, עבדאללה וריהאן כורדי לקחו את ילדיהם גאליפ ואיילן וברחו לטורקיה. כשעלו על סירה בדרכם למערב אירופה, היא התהפכה והאם ובניה טבעו למוות ושבו לקובאני בארונות קבורה. מהבובה של בנץ מ"רחוב סומסום" ועד לאוטו צעצוע השבור. כך נראה הבית שממנו ברחו

 

טרגדיה אנושית: אלפי מהגרים ופליטים הגיעו הלילה (יום א') ברכבות ובאוטובוסים לכמה ערים בגרמניה לאחר ששערי המדינה נפתחו בפניהם על ידי הקנצלרית אנגלה מרקל.

 

עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

משטרת גרמניה מסרה כי רכבת מיוחדת ובה 570 בני אדם הגיעה אתמול בערב לעיר סאלפלד שבמדינת תוריניגיה. מחצית מהמהגרים שהיו על הרכבת המשיכו הלאה לעיר דרזדן, שם ממתין להם בית ספר שהומר למקלט זמני ובו 350 מקומות לינה. 

 

עבדאללה עם שני בניו איילן וגאליפ ()
עבדאללה עם שני בניו איילן וגאליפ

התמונה שממשיכה לזעזע את העולם. גופת הפעוט הסורי איילן בחוף בבודרום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התמונה שממשיכה לזעזע את העולם. גופת הפעוט הסורי איילן בחוף בבודרום(צילום: רויטרס)

ברחו מקובאני ושבו אליה בארונות קבורה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ברחו מקובאני ושבו אליה בארונות קבורה(צילום: AFP)

רכבות אחרות הביאו את אלפי המהגרים להמבורג בצפון ולדורטמונד במערב, ואוטובוסים הסיעו יותר מ-300 מהגרים לבירה ברלין. אלפי מהגרים נוספים, רובם סורים, עיראקים ואפגנים שברחו ממלחמות, רדיפות ועוני בבתיהם, צפויים להגיע היום לגרמניה ולאוסטריה, שבדומה לגרמניה פתחה את שעריה בפני המהגרים הרבים שנמצאים בהונגריה.

 

צרפת: ראשי ערים מציעים לארח מהגרים

בצרפת, ראשי ערים מציעים לארח מהגרים בשטחי הערים שלהם. שר הפנים הצרפתי ברנאר קזנוב פרסם הצהרה שבה נמסר כי יותר מעשרה ראשי ערים הציעו בימים אחרונים עזרה בסוגיית המהגרים.

 

צרפת מנסה להאיץ את הליך קליטת מבקשי המקלט בשטחה ולהעניק קבלת פנים טובה יותר לפליטים שנכנסו לאירופה, שמאז תחילת השנה זינק מספרם בצורה דרמטית והותיר את ראשי היבשת חסרי אונים. בינתיים, לרוב מבקשי המקלט בצרפת אין מקום לגור בו, ורובם שוהים במחנות ארעיים מפריז ועד קאלה בצפון.

 

ראש ממשלת פינלנד, יוהה סיפילה, הציע בסוף השבוע את ביתו לאירוח מבקשי מקלט. סיפילה, מיליונר שהפך לפני שלוש שנים למנהיג מפלגת המרכז במדינה הסקנדינבית, אמר כי המהלך נועד לעודד אזרחים נוספים במדינתו לפתוח את בתיהם בפני פליטים מאזורי מלחמה.

 

האי לסבוס ביוון: עימותים אלימים בין שוטרים למהגרים

באי לסבוס ביוון פרצו עימותים אלימים בין כוחות המשטרה לבין מאות מהגרים. על פי דיווחי התקשורת המקומית, המהגרים ניסו לעלות על ספינה שעגנה לחופי האי בדרכה לאתונה הבירה, צעקו "אתונה, אתונה", ואילו הכוחות מנעו מהם את הדבר. כמה מהמהגרים נפצעו בעימותים ואחד מהם איבד את ההכרה ופונה לטיפול בבית חולים מקומי.

 

המהגרים שמגיעים לאי היווני לסבוס, רובם סורים, עיראקים ואפגנים, טוענים שהרשויות המקומיות לא מעניקות להם טיפול מהיר כך שיוכלו להמשיך הלאה במסעם למערב אירופה. הם גם טוענים שהרשויות בלסבוס לא מציעים להם שום עזרה בשעה שכספם הולך ואוזל.

 

אחרי שמדינות המפרץ הפרסי הערביות הואשמו באי הענקת סיוע למהגרים, שרובם הגדול מוסלמים, משטרי המדינות עדיין לא הגיבו רשמית, אולם אזרחים רבים כבר אמרו ואומרים את דבריהם. בכוויית השיקו פעילים פוליטיים, פעילי זכויות אדם ואנשי תקשורת קמפיין תקשורתי הדורש מהממשלה לארח את המהגרים הסורים. "אנחנו דורשים מממשלת כוויית והעם הכווייתי החופשי לשאת באחריות ההומניטרית כלפי עם שהעולם נטש אותו. יש לתת להם מקלט וכל העולם צריך להיות עבורם מולדת, והראשונה שתהיה כזו היא כוויית", אמרו יוזמי הקמפיין. קודם לכן הושקו קמפיינים דומים ברשתות החברתיות הערביות שמפצירים במדינות המפרץ לקלוט לשטחיהן פליטים סורים.

 

במפרץ לא קולטים מהגרים: "חששות ביטחוניים"

בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", היוצא לאור בלונדון ומזוהה מאוד עם קטאר, נכתב: "המפרץ והפליטים הסורים. תמיכה אך לא קבלת פנים". בכתבה בעיתון נטען כי העמדה הרשמית של הממשלות במפרץ בנושא הפליטים הסורים נובעת בעיקרה מחששותיהן הביטחוניים ומכך שיהיה ניצול של המצב שבו נכנסים פליטים למדינות כדי להחדיר תאים הנאמנים למשטר הסורי או לארגון דאעש. לפיכך, כך נכתב, המדיניות היא לא לקלוט את המהגרים והפליטים, אך להעניק סיוע כלכלי למדינות שכן קולטות אותם כמו לבנון, ירדן וטורקיה.

 

איימן אל-חמאד, עיתונאי וכותב סעודי, הגיש כביכל את "כתב ההגנה" של סעודיה לנוכח הביקורות האחרונות עליה. "אסור להפנות ביקורות אקראיות למדינות המפרץ בטענה שהן לא מודיעות בפומבי על קבלתם של הפליטים הפליטים הסורים. עלינו להזכיר שמספרי הפליטים הסורים שנכנסו לממלכה עם אשרות כדי לבקר את בני משפחותיהם מאז תחילת המשבר בסוריה גדל פי כמה וכמה. למרבה הצער אין מספר רשמי מוצהר, אך הממלכה העניקה לאנשים רבים שיש להם קשרים חברתיים עם סורים ששוהים על אדמת סעודיה הזדמנות לאיחוד משפחות וליהנות מהטבות ייחודיות בתחום החינוך והבריאות. לפני שנה פורסם צו מלכותי המורה לקבל 3,000 סטודנטים סורים לאוניברסיטאות בסעודיה".

תמונת גופתו של הפעוט הסורי, איילן כורדי, שטבע למוות ונסחף בחוף בבודרום, ממשיכה להסעיר את העולם. העיתון הבריטי "דייל מייל" פרסם במהדורת יום ראשון שלו תמונות מהריסות בית משפחת כורדי בקובאני שבסוריה. בני משפחת כורדי נאלצו לברוח מביתם כשלוחמי "המדינה האיסלאמית" (דאעש) תקפו את העיר שלהם. בין ההריסות נמצאו נעליים מכוסות אבק, צעצועים נטושים, בגדי ילדים ובובות.

 

הסירה לאי היווני התהפכה

עבדאללה וריהאן כורדי נטשו את העיר קובאני ביחד עם בניהם גאליפ בן החמש ואיילן בן השלוש. בשבוע שעבר הם עלו בלילה על סירה קטנה ועשו את דרכם לאי היווני קוס, בדרכם למערב אירופה.

 

אלא שהסירה ועליה מהגרים נוספים התהפכה, ואיילן, אחיו ואמו בת ה-35 טבעו למוות ורק אביהם בן ה-40 ניצל.

 

אחיו של האב עבדאללה, מוחמד כורדי, סיפר לעיתון הבריטי על החיים הקשים שעברו על משפחתו בסוריה.

 

ברחו מקובאני ושבו אליה בארונות קבורה

מאז הטרגדיה הגדולה שפקדה את משפחת כורדי שב אבי המשפחה עבדאללה לעיר מגוריו קובאני, שם הובאו לקבורה רעייתו ושני בניו. פטימה כורדי, דודתו של איילן, סיפרה כי מילותיו האחרונות לפני שטבע למוות היו לאביו: "אבא, בבקשה אל תמות".

 

התמונות שפרסם העיתון הבריטי חושפות את החיים הקשים שעברו על משפחת כורדי באזור מלחמה ונותנות תשובה לשאלה מה הניע אותם לסכן את חייהם ולברוח מביתם: כי לא הייתה להם ברירה אחרת. הם רצו חיים טובים יותר במקום אחר, שלו יותר.

 





מוחמד כורדי, אחיו בן ה-47 של עבדאללה כורדי, סיפר כי משפחתו ברחה ב-2012 מדמשק לקובאני לאחר שעבדאללה נעצר ועבר עינויים על ידי ממשלתו של בשאר אסד. כששוחרר הוא עבר עם משפחתו לעיר הסמוכה לגבול הטורקי, שם חיה המשפחה בשני חדרים בתוך הביתה של הוריה של רעייתו. אולם אז הם נאלצו לברוח שוב מביתם כשאנשי דאעש שעטו לעבר קובאני. "אנשים התחילו לעזוב. זה היה נורא", סיפר כורדי. "כמעט כל תושבי קובאני ברחו לטורקיה משום שאיש לא יכול לחיות שם".

 

עבדאללה, מעצב שיער, התחיל לעבוד בטורקיה ובהתחלה נותרה משפחתו בקובאני. ב-2013 הוא סייע לרעייתו ולבניו לברוח מסוריה ולהגיע לטורקיה. בית המשפחה נהרס בהפגזת ארטילריה. "טורקיה פתחה את הדלתות שלה, אבל אין לנו זכויות שם", סיפר מוחמד כורדי. "אנחנו לא יכולים ליהנות מחיים שם או מזכויות אדם. החיים היו קשים בטורקיה". הוא עצמו הותיר את רעייתו ההרה וילדיו מאחור, הגיע לאי היווני קוס בסירת גומי רעועה ומשם המשיך לגרמניה. אחיו ומשפחתו הלכו בעקבותיו, אולם כאמור, האם ושני בניה, איילן וגאליפ, מצאו את מותם לאחר התהפכות סירתם בין בודרום לקוס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משמאל איילן פליט כורדי בן שלוש 3 ברח מ סוריה גופתו נפלטה ל חוף טורקיה
מומלצים