שתף קטע נבחר

כמה זמן הייתם מסוגלים לחיות ללא חשמל?

חשמל הוא משאב חיוני בסיסי בימינו, ולכל אדם קיימת זכות לחשמל שיספיק לו לצרכים בסיסיים. לא ניתן להתקיים בכבוד ללא חשמל. לפיכך, ניתוק חשמל הוא לא אמצעי לגיטימי לגביית חוב, ואין לנתק אדם מחשמל אלא במקרים חריגים

"היום יצאתי לסידורים, וכל מה שעבר לי בראש זה שאני עלולה לחזור הביתה ולא יהיה לי חשמל. בכל רגע אני פוחדת שמא ינתקו לי את החשמל. איך אני אסתדר בלי חשמל? יש לי שתי ילדות קטנות בבית שעלי לדאוג להן, ואני לוקחת באופן קבוע אינסולין שחייב להיות בקירור". זהו סיפורה של ש', אם חד הורית לשתי בנות מפתח תקווה, שלא מסוגלת לעבוד עקב מוגבלות פיזית, ושפנתה לפורום החשמל הנאבק בניתוקי חשמל לחייבים שאינם מסוגלים כלכלית לשלם. ש' לא מתכחשת לחוב שלה לחברת החשמל, אבל היא פשוט לא יכולה להחזיר אותו.

 

עוד דעות ב-ynet

אל תפגעו בתלמידים, במיוחד לא בחלשים

מורים, אל תחששו להיות שמאלנים

מה הקשר בין שירות לאומי למשרד החקלאות?

קולנוע כן, כדורגל בשבת לא?

 

לא מדובר בבעיה פרטית של ש', אלא בתופעה: על פי נתוני חברת החשמל, עשרות אלפי משפחות בשנה מנותקות מחשמל. אולם, לא מדובר רק בבעיה של עניים, אלא של כל מי שסובל מיוקר המחיה ומתקשה לגמור את החודש. לפי נתוני הלמ"ס, 2.1 מיליון ישראלים ויתרו ב-2013 על חימום או קירור נאות של הבית. א', תושבת חיפה, אמרה לנו שכשהיא כבר ממש לא יכולה לסבול את החום, היא מדליקה מאוורר. על מזגן אין מה לדבר. האם מישהו מאיתנו יכול לדמיין חיים ללא חשמל בבית ליותר מכמה שעות? בחושך? ללא מקרר או ללא מים חמים?

 

כיום חברת החשמל מנתקת חייבים כברירת מחדל, ללא כללים המחייבים בחינה פרטנית. פורום החשמל דרש בשנה האחרונה מרשות החשמל, שאחראית על משק החשמל, לקבוע כללים שיגבילו את האפשרות לנתק אנשים מחשמל. רגע לפי שפנינו לבג"ץ בעניין, פרסמה רשות החשמל טיוטת כללים כפי שדרשנו, אך אלו עדיין רחוקים מלהגן על זכויות הצרכנים.

 

חשמל הוא משאב חיוני בסיסי בימינו, ולכל אדם קיימת זכות לחשמל שיספיק לו לצרכים בסיסיים. לא ניתן להתקיים בכבוד ללא חשמל. לפיכך, ניתוק חשמל הוא לא אמצעי לגיטימי לגביית חוב, ואין לנתק אדם מחשמל אלא במקרים חריגים. יש צורך לבחון האם הוא/היא מסוגלים לשלם אך, מנסים להשתמט מכך או שהם לא מסוגלים לשלם.

 

טיוטת הכללים שפורסמה לא מעניקה הגנה מפני ניתוק לקבוצות שעבורן חשמל הוא תנאי קריטי לחיים ולבריאות. כאלו הם חולים מונשמים, תינוקות, חולים שצריכים לשמור תרופות ומזון בקירור או מי שמוכרח להימצא בקירור או בחימום מסיבות בריאותיות. ההסדר המוצע מאפשר לחברת החשמל להמשיך לגבות את החוב באגרסיביות באמצעות מכשיר מותנה תשלום מראש (מת"מ), מעין "טוקמן" של חשמל, אותו החייבים מטעינים בכסף שעשרות אחוזים ממנו מקוזזים מיד לטובת החזר חובות, מה שמוביל לניתוקים חוזרים ונשנים.

 

 

רק לפני חודשים אחדים, לאור פעילות האגודה לזכויות האזרח ופורום המים, הסדירה הכנסת את האופן שבו ניתן לנתק אדם ממים והעניקה הגנות משמעותיות לצרכנים. נקבע שכלל אין לנתק אדם מזרם המים, אלא במקרים חריגים. ההחלטה על הניתוק עברה מתאגידי המים הכלכליים למנכ"ל רשות המים, ועדה מייעצת הכוללת

 עובדת סוציאלית בוחנת את הנושא, ולצרכנים ניתנה זכות לטעון כנגד ההחלטה ואף לערער עליה. פורום החשמל סבור שזו התחלה טובה לטיפול בניתוקי החשמל.

 

בעידן של הגדלת הפערים החברתיים בישראל, מוצאים עצמם רבים מנותקים מחשמל מפאת מצוקה כלכלית ונטל חובות. יהיו מי שיאמרו, ובצדק, שחובות יש לשלם. במדינת ישראל יש דרכים מקובלות לגבות חובות, שהן מסייעות לאזן בין הגבייה לבין שמירה על זכויות החייב שידו אינה משגת. ניתוק החשמל אינה הדרך היחידה לגבות החוב, מדובר באמצעי דורסני שפוגע בזכויות האדם, במיוחד כשברירת המחדל היא ניתוק מידי מבלי לבדוק מיהו המנותק ומהם צרכיו, או אם הוא בכלל קיבל את ההתראות לפני הניתוק.

 

עדיין יש לנו הזדמנות להשפיע. השימוע הציבורי לטיוטת הכללים פתוח עד ה-17 בספטמבר. ניתן לכתוב לרשות החשמל ולדרוש שיקשו על הניתוקים, ישפרו את ההגנה על כולנו, ויכירו בזכותנו לחשמל.

 

הכותבת היא מנכ"לית האגודה לזכויות האזרח

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף פינצוק
עו"ד שרון אברהם ויס
צילום: אסף פינצוק
מומלצים