שתף קטע נבחר

עכשיו הולכים לישון! כך תגרמו לזה לקרות

אם יש לכם כל ערב מאבקי כוחות עם הילדים על שעת השינה, הגיע הזמן לתקן את המצב ולקבוע כללים ברורים בבית. מדריך לפי גילאים שיעשה סדר בבלאגן ויחזיר לכם את הערבים השקטים והרגועים

עם הילד הראשון הכל הלך מעולה, סדר יום, טקס לילה ולמיטה. עם הילד השני הדברים החלו להטשטש ובשלישי אבד הכיוון. אם אתם מרגישים שמאז שהתרחבתם הערבים נראים כמו כאוס אחד גדול להלן כמה פתרונות.

 

איך עושים סדר בהשכבות?

דבר ראשון מבינים כי לכל ילד צרכים אחרים לפי גילו ואופיו. בנוסף, מוודאים האם אכן ניהלנו את ההשכבה בצורה מסודרת. במידה והילדים נכנסים למיטה בשעה מסוימת אך מתרוצצים בחדר ומפעילים אתכם עד שהם קורסים או אתם מאבדים את העשתונות, זה אומר שיכול להיות שלא היינו מספיק ברורים בדרישות שלנו.

 

לישון כמו תינוק: לכמה שעות שינה הילדים זקוקים?

 

כדי לא להגיע למצב הזה כדאי להכין תוכנית פעולה אותה תגבשו יחד. בחנו האם כל אחד מהילדים קיבל את מנת תשומת הלב שלה הוא זקוק, האם התחשבנו בצרכיו והשכבנו בזמן כדי למנוע עייפות יתר שתגרום לו קושי בהרדמה ושינה לא איכותית, ובעיקר האם אנחנו מרגישים שהיינו מספיק אסרטיביים, ודאגנו שהם אכן הולכים לישון בשעה שהגדרנו.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

תוכנית פעולה לפי גילאים:

 

תינוקות עד גיל שנה-שנה וחצי

נתחיל מהמקרה הקל - פעמים רבות עם כניסתו של תינוק חדש יש צורך ברה-אורגניזציה. כיאה לתינוק, אין לו את היכולת לדחות סיפוקים ולכן נצטרך להתחשב בצרכיו. דאגו שישן טוב במהלך היום בכדי שיהיה לו קל להירדם לשנת לילה ללא עייפות יתר. דאגו להאכיל לפני השינה כשהוא רגוע ולא עייף מדי בהתאם לקימה האחרונה שלו. קלחו אותו והכניסו ישר לחדר ובכך תימנעו מההמולה שתקשה על ההרדמות.

 

איפה התינוק ישן הכי טוב?

 

זכרו - ככל שילמד להירדם באופן עצמאי כך הוא פחות יזדקק לכם, ויהיה לכם פנאי להקדיש לילדים האחרים בבית. כל עוד הוא לא יודע להירדם לבדו, אם שני ההורים נמצאים בערב בבית עשו רוטציה בהרדמת התינוק על מנת שכל אחד מההורים ירגיש שהוא גם מבלה עם הקטן אך גם עם הגדולים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

פעוטות מגיל שנה וחצי

ילדים מאוד אוהבים שמכינים אותם לקראת הבאות, זה מוריד להם את תחושת המתח מהלא צפוי ומאפשר להם להישאר רגועים. נסו לייצר טקס שינה יחסית קבוע, בשעה המתאימה לגילם הכוללת ארוחת ערב משפחתית, אמבטיה ומשם לחדר השינה. ברגע שיוצאים מהאמבטיה חזרה לסלון חווים שוב גירויים שעלולים להקשות על ההרדמות, ולכן נסו לצמצם את הגירויים לפני השינה והורידו את מפלס האנרגיות.

 

כשנכנסים לחדר השינה הקדישו כמה דקות של זמן איכות. זמן זה יסייע להם להיפרד מהיום לקראת הלילה ויסייע לכם להיות אסרטיביים יותר וברורים בנוגע לשעת ההשכבה.

 

זמן זה יכול לכלול סיפור, שיחה או כל פעילות רגועה אחרת. במידה ויש שני ילדים ניתן להקריא לכל אחד סיפור על מיטתו כשאחר שומע או לחילופין עסוק בפעילות אחרת.

 

אם הילדים ישנים יחד בחדר עם אחיהם התינוק ויש חשש שהוא יתעורר ניתן להעתיק את הפעילות אחרי המקלחת לחדר ההורים או לחדר אחר בבית שלא יציף בגירויים ולאחר מכן דואגים שיחזרו לחדר שינה ישירות. במידה והקראת הסיפור בחדר אחר יוצרת בלבול עדיף להימנע מכך מראש.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

אחרי הפעילות שואלים אם הם זקוקים למשהו נוסף. זה הזמן לשאול בנוגע לפיפי, מים, בובה שאוהבים לישון איתה וכל דבר שעלול לעלות אחרי כיבוי האורות. הדגישו כי אחרי כיבוי האורות אין יותר בקשות, כבו את האור ואמרו לילה טוב. חשוב שתהיו אסרטיביים וברורים בנוגע למה שהגדרתם. ככל שתעמדו בזה ותסבירו בצורה ברורה שאין בקשות ועכשיו הולכים לישון, כך הם פחות ירגישו צורך לבחון את הגבולות שלהם.

 

זכרו כי חלק מהכיף לשהות יחד באותו החדר הינה האפשרות לשוחח ולצחוק אחרי שההורים יוצאים מהחדר. הימנעו מעימותים מיותרים, הגדירו כי לא יוצאים מהמיטה ואפשרו להם להתכנס אט אט לקראת השינה. במידה ואתם חשים כי השיחות הארוכות בחדר גולשות לשעה מאוחרת. הקדימו את שעת השינה, כך הם יירדמו בשעה מוקדמת יותר. או לחילופין הגדירו זמן שיחה מוגדר מראש שלאחריו ילכו לישון.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

גילאי בית ספר

ברגע שיש בבית ילדים שיש להם את היכולת לעשות את הדברים לבדם, הגדירו לו שעת יעד שבה הם צריכים ללכת לישון על מנת שישנו שינה מספקת, ואפשרו להם לנהל את הזמן בעצמם. זכרו כי ברגע שיש ילדים בגילאים שונים בבית אין זה אומר שכל הילדים הולכים לישון בהתאם לגדול, אלא כל אחד לפי היכולות והצרכים שלו.

 

קיימו שיחה בה תדברו על הדברים עם הילדים, אפשרו להם לבטא את תחושת הקנאה באח הגדול, תכילו והסבירו כי לכל אחד יש עצמאות בהתאם לגילו ויכולותיו.

 

במידה והאח הגדול הולך לישון מאוחר יותר אין זה אומר שהוא יכול לעשות רעש, למדו אותו להתחשב ביתר המשפחה כשם שנענים לצרכיו.

 

במידה והחלטתם שילדיכם ישנו יחד בחדר אפשרו להם להתרגל לרעשים זה של זה גם בהרדמה וגם בלילה. הימנעו מלהוציא במהירות את זה שבוכה, אלא סמכו על האחרים שהם יוכלו להירדם ולישון גם כך. ילדים לומדים לישון יחד ולרוב גם לא מתעוררים אחד מהשני.

 

אם אתם חוששים, אתם יכולים לשוחח על כך עם ילדיכם. הכינו אותם לכך שיכול להיות שאחיהם התינוק יבכה בלילה כי הוא עדיין לא יודע להירדם לבד אך מכיוון שהם כבר גדולים ומסוגלים אתם סומכים עליהם שיחזרו לישון.

 

זכרו כי אתם אלו בעלי הסמכות בבית ועליכם מוטלת האחריות לעשות את הדברים בצורה מסודרת. ברגע שתכינו יחד תוכנית פעולה המכילה תשומת לב מספקת לכל אחד, טקס שינה קבוע והשכבה בהתאם ליכולת כך תהיו פנויים בשעה מוקדמת יותר לעצמם ולפעילויות שלכם.

 

צפו בסרטון של שני ילדים נחושים במיוחד שלא רוצים לישון:

 

 

חן כ"ץ היא יועצת משפחתית להורות ולשינה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דאגו שהילדים ילכו לישון בשעה שהגדרתם
צילום: shutterstock
מומלצים