שתף קטע נבחר

התלמידה שקיבלה אפס בבחינות הבגרות

היא נוצרייה קופטית, נחשבת לתלמידה מצטיינת וחולמת להיות רופאה. אך כשניגשה לשבע בחינות בגרות היא קיבלה "אפס" ברובן. מצרים סוערת

 

 

מרים מלאכ, נוצרית קופטית ממצרים, היא תלמידה מצטיינת שכל חלומה היה להיות רופאה. באחרונה היא ניגשה למבחני הבגרות, והאמינה שתקבל ציונים גבוהים שיפתחו בפניה את השער לפקולטה לרפואה. אך כשעברה על רשימת הציונים במבחנים היא לא מצאה את שמה בין הציונים הגבוהים, ואפילו לא בין הנמוכים אלא בתחתית של התחתית. מלאכ קיבלה ציון אפס ברוב הבחינות, תוצאה נדירה ביותר, בייחוד עבור תלמידה שקדנית כמו מלאכ.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בבת אחת, הביטחון העצמי הגבוה והתקווה לקריירה רפואית נגוזו, והתלמידה המצרייה ממחוז מיניא בדרום המדינה נשברה. "הייתי לגמרי בהלם. לא יכולתי לשמוע אף אחד ולא לדבר. אני רק חשבתי 'איך זה קרה? איך קיבלתי אפס?'", אמרה מלאכ לרשת החדשות הבריטית BBC אחרי שסיפורה התפרסם והסעיר את מצרים ואת התקשורת העולמית.

 

"רק חשבתי 'איך זה קרה? איך קיבלתי אפס?'". מרים מלאכ ()
"רק חשבתי 'איך זה קרה? איך קיבלתי אפס?'". מרים מלאכ
"היה מבחן והייתה טעות וזה יתוקן, את תראי", אמרה בחודש יולי מגישת טלוויזיה בערוץ "אל-חייאת" המצרי למלאכ, שמיררה בבכי במהלך הראיון עמה. אחיה שגם ישב באולפן סיפר על מצבה הנפשי הקשה מאז שגילתה את הציונים המאופסים שקיבלה בבחינות הבגרות. אך יותר מחודש עבר ועדיין הפרשה ממשיכה להסעיר את התקשורת המצרית.

 

הוכשלה כי איננה מוסלמית?

בסביבתה של מלאכ היו מי שטענו בהתחלה כי היא הוכשלה במזיד בשל השתייכותה לעדה הנוצרית הקופטית, שלכל אורך השנים סבלה לטענתה מאפליה קשה מצד הרשויות והרוב המוסלמי במצרים. אלא שכעת נראה שבמשפחתה של מלאכ סבורים שמרים היא בסך הכול קורבן של שחיתות. "בית הספר או צוות הבוחנים החליפו את הטפסים שלה עם תלמיד אחר שבבירור לא עשה את המבחנים טוב", טען אחיה מינא.

 

תלמידי תיכון הפגינו לאות הזדהות עם מרים מול משרד החינוך בקהיר ()
תלמידי תיכון הפגינו לאות הזדהות עם מרים מול משרד החינוך בקהיר

אחד מטפסי הבחינה של מלאכ ()
אחד מטפסי הבחינה של מלאכ



שמה של מערכת החינוך במצרים נקשר לא פעם לפרשיות שחיתות, אי סדרים וכדומה, אך דווקא פרשת "תלמידת האפס", הכינוי שדבק לשמה של מלאכ, הסעירה את המדינה הערבית הגדולה, הוציאה אותה מאדישותה ונגעה ללבם של המוני אנשים. במצרים יש מי שהציעו לממן למלאכ את לימודיה העתידיים באוניברסיטה, ובימים האחרונים ערכו תלמידי התיכונים עצרת מול משרד החינוך בקהיר לאות הזדהות עם מלאכ. "אנחנו לא נשכח את הזכות של מרים ונשיג לה אותה", צעקו התלמידים, שכמה מהם הניפו את תמונותיה של מלאכ. "אני מאמין למרים מלאכ", הוא אחד ההאשטאגים הפופולריים בשבועות האחרונים ברשתות החברתיות, והוא מצטרף לדף הפייסבוק שנפתח למענה בשם "הדמעות של מרים". עד כה עשו "לייק" לעמוד יותר מ-37 אלף בני אדם. "זה לא רק שהם גנבו לה את הציונים, הם גם גנבו לה את העתיד והחלומות", "צייצה" בטוויטר גולשת מצריחה. אחר כתב: "תארו לכם מה זה לקבל אפס בשבעה מקצועות!! זה אסון".

 

במשרד החינוך חקרו את הנושא ובחנו את מלאכ בחמש בחינות כדי לבחון אם כתב ידה זהה לכתב היד שהופיע בטופסי הבחינות. מסקנתם הייתה שכתב ידה זהה, אולם מלאכ ותומכיה דחו את הבדיקה. התלמידה המצטיינת ערכה בדיקה נוספת של כתב ידה בשידור חי בערוצי הטלוויזיה, והמסקנה שאליה הגיעו הייתה שונה ודרמטית מזו של משרד החינוך: כתב ידה של מלאכ שונה מכתב היד שהופיע בטופסי בחינות הבגרות שקיבלו את הציון אפס.

 

עם פרסום סיפורה של מלאכ החלו להתפרסם במצרים סיפורים נוספים של תלמידים שקיבלו אפס עגול בבחינות הבגרות שלהם. ראש ממשלת מצרים איבראהים מחלב נפגש עם כמה מהתלמידים והבטיח להם לטפל בנושא. "אנחנו מאמינים בצדק של האל ובחוק, ורואים את כל התמיכה וההזדהות שאנחנו מקבלים מאנשים וזה נותן לנו סוג של ביטחון", אמר אחיה של מלאכ, מינא, שהבטיח כי משפחתו תמשיך להיאבק עד שייעשה צדק עם מרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים