שתף קטע נבחר

לאן פני היצוא הישראלי בשנה הבאה?

בחודשים האחרונים היצוא הישראלי לחו"ל ירד דרמטית. בראיון חג מספר יו"ר מכון היצוא רמזי גבאי, על שיתוף הפעולה של המכון עם משרד הכלכלה ומשרד האוצר ולמרות המצב הוא מעודד. "אני רואה את האור בקצה המנהרה. לממשלה יש רצון לעזור בשיווק ופתיחת חסמים שמקשים על התעשיינים". צפו

גירעון של 22.6 מיליארד ש"ח מתחילת השנה ביצוא הישראלי לחו"ל. על פי נתוני הלמ"ס נמשכה הירידה בחודשים האחרונים (יוני-אוגוסט 2015), ביצוא תעשיות טכנולוגיה מעורבת עילית (14.4%-), טכנולוגיה מעורבת מסורתית (15.4%-) וטכנולוגיה מסורתית (4.6%-) כאשר במקביל הייתה עלייה ברוב מרכיבי יבוא הסחורות.

 

בראיון מיוחד של יו"ר מכון היצוא רמזי גבאי באולפן ynet, לקראת ראש השנה, מציין גבאי כי ההאטה לא החלה רק בשנה הנוכחית. "מה שצריך לזכור שבין השנים 1980 ל-2010 כל עשור היצוא הישראלי הכפיל את עצמו אך כבר 5 שנים שהיצוא לא מתקדם", הוא מבהיר. "אנחנו לא גדלים ביצוא למרות שהמדינה גדלה, וההאטה הזאת נובעת מהרבה מאוד סיבות, אם זה בתחום השקל, אם זה בתחום התפתחות התעשייה ועוד מרכיבים. בסך הכול אנחנו בתקופה לא טובה ואנחנו רוצים לצאת לדרך חדשה", הוא מבהיר.

 

איזה שוק עיקרי ישראל תתמקד בתוך עשור? צפו בראיון המלא 

זאת הסיבה שנשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, יו"ר מכון היצוא, רמזי גבאי ומנהל מנהל סחר חוץ, אוהד כהן, הגישו לשר הכלכלה והמסחר אריה דרעי לפני כשבוע, את מסמך "יצוא ישראל" - מפת הדרכים ליצוא הישראלי, המציג הצעות אופרטיביות להאצת היצוא והמשק הישראלי. היעד על פי המסמך: הגדלת היצוא הישראלי לכ-135 מיליארד דולר עד שנת 2020.

 

איך עובד שיתוף הפעולה עם משרד הכלכלה?

"משרד הכלכלה קיבל בהבנה רבה את המסמך הזה", מבהיר גבאי שמציין כי מי שחיבר את המסמך הם היצואנים בעצמם. "בסדרה של שולחנות עגולים שקיימנו בהשתתפות מאות יצואנים, הם נשאלו מה צריך לעשות והם אלו שהגישו לנו את כל החסמים ואת כל הפתרונות וזה העיקרון של המסמך. עם זה פנינו לשר הכלכלה, והאמת שיש נכונות מצידו, מצד ראש הממשלה נתניהו וגם עם שר האוצר כחלון. לדבריו, שלשתם מבינים שללא היצוא הישראלי לא תהיה צמיחה. "אנחנו מחכים לראות כיצד זה יתפתח אבל אני יכול לומר שאני רואה את האור בקצה המנהרה. יש לממשלה רצון לעזור בשיווק המוצרים ולפתוח חסמים אחרים שמקשים על התעשיינים".

 

רמזי מבהיר כי המטרה העליונה של מכון היצוא הוא לסייע דווקא ליצואנים הקטנים ולא לגדולים, מאחר וחלק ניכר מהיצוא הישראלי שייך ל-10 חברות גדולות בלבד. "עיקר העבודה של מכון היצוא הוא עם היצואנים הקטנים והבינוניים. אלה צריכים ומקבלים את העזרה. טבע ואינטל יודעים לעשות את העבודה ולייצא בעצמן".

 

לאן פנינו מועדות? לפתיחת שווקים חדשים?

"אנחנו בהחלט נותנים מקום לשווקים החדשים שיהיו בעוד 10-20 שנים. אין ספק שזה המזרח, סין הודו, דרום קוריאה, ויאטנם וגם דרום אמריקה. אנחנו בהחלט משקיעים משאבים אדירים לשווקים הללו. יחד עם זאת אנחנו לא מזניחים את מה שיש היום, כי בלי אירופה ואמריקה יהיה קשה מאוד להצליח"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לאן פני היצוא בשנה הבאה?
צילום: shutterstock
רמזי גבאי באולפן yn
מומלצים