שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס

גרמניה פתחה את הדלת - והבלאגן חוגג

פליטים רבים מתחמקים מרישום ומתפזרים במדינה. אין זמן לבצע זיהוי לכולם, או לבדוק לעומק מי מהם מתחזה. אין מספיק מקלטים. המיטות בחנויות נגמרות ואפילו "איקאה" לא עומדת בקצב. מרקל התקבלה בכבוד מלכים במרכז פליטים ונחושה להתמודד עם האתגר. הם אסירי תודה: "היא האמא שלנו"

 

הפליטים הסורים המותשים שמגיעים לשטחה של גרמניה מתקבלים בברכה. הם מקבלים מזון ושתייה מהמתנדבים וממשיכים למרכזי קליטה ברחבי המדינה. נראה שהכול הולך חלק כמו פס הייצור של BMW. אך קבלת הפנים הזו גורמת לכאוס ובלבול בגרמניה המסודרת.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הנציגים הגרמנים מתקשים לטפל בזרם הפליטים שמגיעים מהמזרח התיכון. הם שוכחים הליכים שגרתיים של זיהוי ורישום הפליטים. סורים, אפגנים, עיראקים ועוד עוברים דרך מינכן וערים נוספות בדרכם לחיים חדשים במקום אחר. "המהגרים שמגיעים למינכן בכלל לא נרשמים. הם מתפזרים בכל גרמניה", אומר כריסטוף הילנברנד, נציג מנהלי במחוז בוואריה העליונה.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

שטף הפליטים מציב בעיה נוספת. הנציגים הגרמנים קונים כל כך הרבה מיטות למרכזי הפליטים עד שהאספקה המקומית כבר אוזלת ומתחילים להזמין מיטות מסין. במינכן קנו הרשויות את כל המיטות מסניפי "איקאה", ולרשת נגמרו המיטות. "איקאה לא מצליחה לעמוד בקצב", סיפר הילנברנד. חלק מהרשויות מתקשות לאכלס את כל הפליטים שמגיעים לגרמניה, ונואשות למקלטים נוספים.

 

לפליטים שמגיעים למינכן נאמר שעליהם להירשם כדי לקבל הטבות בתוך חמישה ימים, אך אין דרך לבדוק אם הם אכן עושים זאת. מתוך 25 אלף שהגיעו לעיר בסוף השבוע שעבר רק אלפיים נשארו.

 

קרוב ל-40 אחוזים ממי שהגיע השנה לגרמניה בא מהבלקן, ורובם לא יקבלו אשרות מקלט – בניגוד לסורים שדורשים הגנה ממלחמת האזרחים בארצם. מתורגמנים שדיברו עם הפליטים סיפרו שרובם מדברים ערבית או פרסית, "אבל יש גם סורים 'מזויפים', בוודאות", מציין הילנברנד ומסביר שיש כאלה שטוענים שהם מסוריה כדי לשפר את הסיכויים לקבל מקלט. כשנשאל אם הדלת שפתוחה לרווחה לפליטים חושפת את גרמניה לאיומים ביטחוניים הוא השיב: "תשאלו את שר הפנים".

 

מרקל מצטלמת עם הפליטים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מרקל מצטלמת עם הפליטים(צילום: רויטרס)
 

מיטות שטח באולם ספורט בברלין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מיטות שטח באולם ספורט בברלין(צילום: רויטרס)

איקאה לא עומדת בקצב. יזמינו מיטות מסין? (צילום: AP) (צילום: AP)
איקאה לא עומדת בקצב. יזמינו מיטות מסין?(צילום: AP)
 

הפליטים שמגיעים לגרמניה נלקחים במהירות למקלטים, בדרך כלל אולמות ספורט או בתי ספר, אך דבר לא עוצר בעדם מלעזוב לאן שהם רק רוצים. "בערך אלף פליטים עזבו את המקלטים במינכן ביוזמתם בימים האחרונים. כנראה הם הלכו לקרובי משפחה שכבר נמצאים בגרמניה", אומר הילנברנד. "אם הם רוצים מעמד של פליטים הם צריכים להירשם תוך חמישה ימים בגרמניה", הוא מסביר. רק אז תיבדק זהותם וישקלו את בקשת המקלט שלהם.

 

תהליך הרישום השגרתי של מהגרים לגרמניה מפורט כל כך עד שאפשר להיתקע ימים או שבועות בגבול גרמניה-אוסטריה אם המערכת מתעקשת על כל הבירוקרטיה הנדרשת. בימים כתיקונם מצלמים את מבקשי המקלט, לוקחים להם טביעות אצבעות והם חייבים להראות דרכונים או מסמכים מזהים. אם לנציגי המשרד הפדראלי למהגרים ופליטים יש ספקות הם יכולים לבצע בדיקה טכנית מקיפה של המסמכים.

 

בנוסף יכולים מבקשי המקלט להיות מוקלטים ומדברים בשפת אמם. ללשכת ההגירה יש 45 מומחים שיכולים לנתח את ניבי הדיבור והמבטאים ב-80 שפות כדי לבדוק מי משקר בנוגע למוצאו. הפעם נראה שהליך הקליטה לא ייסודי כלל.

"אלפי מהגרים לברלין כל יום? זה אתגר עצום" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"אלפי מהגרים לברלין כל יום? זה אתגר עצום"(צילום: EPA)
 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 

 (צילום: getty images) (צילום: getty images)
(צילום: getty images)

פוליטיקאים ימנים התלוננו על כך שנותנים לכל כך הרבה מוסלמים להיכנס לגרמניה. בשבועות האחרונים הותקפו כמה מקלטי פליטים והאווירה התלהטה גם בזכות הדיווח שסעודיה, שלא קולטת פליטים, מציעה לבנות 200 מסגדים למגיעים לגרמניה.

 

לעיתים הנדיבות ורוחב הלב של המקומיים נוגד את דתם של הפליטים. בברלין הביאו התושבים למוסלמים אוכל שהאסלאם לא מתיר לאכול, ובגדים שהנשים לא יכולות ללבוד לפי הדת. "אנחנו לא יודעות מה לעשות עם כל שמלות הקיץ, הגופיות וחצאיות המיני", אמרה מתנדבת גרמניה.

 

היום הגיעה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל למרכז פליטים בברלין וזכתה לכבוד מלכים. הפליטים הסורים הריעו ממושכות לקנצלרית והצטלמו איתה נרגשים. "אנחנו כל כך שמחים שגברת מרקל הגיעה לראות אותנו", אמר רמדאן בן ה-35. "היא כמו אמא בשבילנו, היא עזרה לכל כך הרבה פליטים. זה חלום שהתגשם להצטלם איתה".

 

הקנצלרית ביקרה בבית ספר של ילדי מהגרים והביעה ביטחון שגרמניה תוכל להתמודד מול האינפלציה ההיסטורית ושינוי פניה. "אם כל יום אלפי מהגרים מגיעים לברלין זה אתגר עצום, אבל יש לי את הרושם שיש מוטיבציה אדירה, ויש התלהבות רבה להתמודד עם האתגר האדיר הזה", היא אמרה. "אנחנו רוצים להעניק להם עתיד טוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים