שתף קטע נבחר

"מפקדים בצה"ל לא מפנימים - לחמאס יש קומנדו ימי"

לקראת סיום קדנציה סוערת עם שלל מבצעים חשאיים, ראש מספן המודיעין של חיל הים תא"ל י' מתאר בראיון ל-ynet איך בצבא עוקבים אחרי העברת הנשק לחיזבאללה, מסביר מה יכולה להיות השפעת המעורבות הרוסית ואיפה מאיים דאעש על ספינות ישראליות

הזמן: תחילת השנה. המקום: הנמל הימי טרטוס בסוריה. פועלי הנמל פורקים במרץ מכולות עמוסות מאוניית סוחר, שהובילה משלוח כבד נוסף של נשק רוסי לטובתו של צבא אסד המיואש. עשרות לוחמים חמושים, נאמניו של הנשיא הסורי, מאבטחים את קבלת המשלוח. לפתע נשמע רעש חזק שמחריד את הנמל, וענן אבק מיתמר בסמוך לספינה: המזח קרס כתוצאה מעומס בלתי-נגמר של מאות אלפי כלי נשק רוסיים. את כל הכאוס הזה מלווים ראש מספן המודיעין של חיל הים תת-אלוף י' ואנשיו. אנשי החיל צריכים לגלות לא רק את תוכן המשלוחים שמגיעים מדי שבוע לנמלי הים הסוריים, אלא גם את כל הפרטים שקשורים אליהם.

 

"מדי שנה אנחנו מדרגים את ה'טופ 5' מבחינת האיומים המרכזיים ביותר עלינו המתפתחים בזירה", הסביר י' את הפרקטיקה המודיעינית להתמודדות עם ערב רב של אמצעי לחימה חדשים ומתקדמים, שזולגים לידי האויבים בגלל המלחמה בסוריה. "זה יכול להיות טילי טורפדו, מוקשים ימיים, יחידות ספציפיות המאיימות על נכסינו. יש במטה חיל הים נוהל תעדוף שלפיו מושקעים מרב המאמצים והמשאבים כדי לבנות מענה לאיום המתפתח".

"בונים מענה לאיום המתפתח". תת-אלוף י' (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
"בונים מענה לאיום המתפתח". תת-אלוף י'(צילום: דובר צה''ל)

י', שמילא שורה של תפקידים מבצעיים ומודיעיניים בחיל הים, משמש למעשה כקצין המודיעין הראשי של החיל זה ארבע שנים ובקרוב צפוי לסיים כהונה סוערת, תרתי משמע. כראש מספן המודיעין של חיל הים הוא הפך למוציא והמביא המודיעיני המרכזי במה שמכונה בצה"ל המב"ם - המערכה שבין המלחמות.

 

במאות מבצעים חשאיים הרחק מגבולות ישראל, שחלקם הארי מתבצע על ידי כוחות חיל הים, זכו הלוחמים להצלחות מזהירות. בחלק מהמבצעים ההישגים היו פחותים, ועל מנת להכיר לעומק את כלי הנשק החדשים שמוטלים לזירה חדשות לבקרים, איגדו במספן המודיעין לענף אחד מרכזי את נושא חקר האמל"ח.

 

ברקע המלחמה בסוריה עסוקים חוקרי הענף בניסיונות לגלות כל פרט אפשרי, למשל על טילי החוף-ים הרוסיים "יאחונט", שמהווים איום אסטרטגי על ישראל בשל יכולתם לפגוע ביעילות בנמלי הים בחיפה ובאשדוד וכן באסדות קידוח הגז. עשרות מהטילים המתקדמים האלה נמצאים ברשותו של אסד וקיים חשש שהם יועברו לידי חיזבאללה.

 

באחד המקרים שטופלו, הסתייע תהליך החקר גם בנגיעה באמצעי הלחימה עצמו. לדברי תא"ל י', "מדובר באירוע מורכב. הגענו לאמל"ח עצמו, קשה מאוד, הזדמנותי מאוד. במקרה נפלנו לנו ליד טילי C-704 (הכוונה לממצאים שנתפסו ב-2011 על ספינת הנשק ויקטוריה שיועדה לרצועת עזה. י"ז). יש הרבה דרכים להגיע להבנה מה יש לצד השני ביד מבלי להחזיק בפלסטיק או במתכת, ואנו עוסקים בכל דרך מודיעינית להגיע לזה עם מקורות המודיעין באופן מתואם ומסונכרן תחת שולחן אחד, שלא יהיו מהלכים הרסניים אחד על השני".

 

"אל תקרא להם קומנדו" 

אחת הבעיות המרכזיות של צה"ל במבצע "צוק איתן" הייתה הפער המדאיג שהתגלה בדיעבד בין המודיעין למודעות. כך למשל, לקהיליית המודיעין היה מידע מוצק מספיק על מרבית מנהרות חמאס החודרות לישראל, אך מודעות החומרה להיערך מספיק טוב להשמדת האיום נפקדה ממקומה בשיחות של מקבלי ההחלטות בצמרת הצבאית והמדינית.

 

גם בתחום הימי ידע המודיעין לספק שנתיים לפני מידע והערכה על כוח הקומנדו שבונה חמאס, ולכן התחילו כבר אז לפתח את מערכת ה"אקווה שילד" – חיישנים על קרקעית בגבול הימי, שמתריעים מפני צוללנים. אולם גם המערכת הזאת נפרסה אחרי המבצע בעזה.

מפקד חיל הים אלוף רם רוטברג. גם המערכת הימית נפרסה אחרי המבצע בעזה (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מפקד חיל הים אלוף רם רוטברג. גם המערכת הימית נפרסה אחרי המבצע בעזה(צילום: דובר צה"ל)

בגילוי לב של ביקורת עצמית מנתח תא"ל י' את מה שנדמה כ"ירידת האסימון" של צה"ל, שמתרחשת רק אחרי שהאיום החדש ממומש: "מישהו אמר לי לפני כמה ימים 'איך אתה קורא ליחידת הקומנדו של חמאס קומנדו ימי, זה לא קומנדו ימי'. אמרתי לו אתה בבעיית הפנמה קלה. אתה קורא למה שאתה חושב קומנדו, עכשיו בוא נפרק את זה לרכיבים ותגיד לי איפה עובר הרף, כמה חוליות צריכות להיות בשרשרת שאתה תקרא לזה קומנדו ימי? להבנתי הכינוי 'קומנדו ימי' בהחלט משקף נכון את האיום לפחות כלפי האזרח. בוודאי שהוא לא ברמת הקומנדו הימי הישראלי, אבל האם הוא יודע להגיע בצלילה חשאית צבאית לאן שהוא רוצה ולהביא את הלחימה הצבאית לשטחנו? כן".

 

הסחף שעובר על המזרח התיכון, חיזוק חיזבאללה ביכולות וניסיון לחימה למשל, עלול להיות בעוכרי הכוחות שיילחמו במלחמת לבנון השלישית מול הארגון השיעי. לדברי הקצין הבכיר בחיל הים, "יש בעיית הפנמה אצל מפקדים במרווח האיכותי שבינינו לבין האויב, אם כתוצאה מטכנולוגיה ומתמיכה של מדינות כבדות כמו איראן, היתרון האיכותי מצטמצם במשהו, זה משהו שאני רואה שלמפקדים קשה מאוד לקבל, את השחיקה ביתרון האיכותי, ואז אתה מקבל תגובה כמו 'למה אתה קורא להם קומנדו'".

 

 

תא"ל י' הוסיף כי "האויב הוא כבר לא מדינות סדירות אלא גופי טרור שמשתמשים בנשק מדינתי. זה כבר לא המחבל עם הקלצ'ניקוב או עם רימון היד. מדובר בטרוריסט אבל נלחם כמו צבא סדיר, אך ללא חוקים, ללא היררכיה, והפער הזה יוצר סוג של בעיית הפנמה, לקחת את המידע ולהאמין שאכן זה כך. אותם אנשים שתהו האם הצד השני איכותי כפי שהמודיעין טוען - הם תהו כי הם אנשי מקצוע ויודעים כמה קשה להגיע לאיכות, באותה מידה שזה קורה הם יודעים לזהות את איכות הביצוע שהייתה, להבין, ואז הם פותחים חזית רחבה נגד האיום כי הם מבינים את חומרתו".

 

"חיל הים המצרי לומד מאיתנו" 

לפני כחודשיים נרשמה מול חופי רפיח המצרית, בקרבת רצועת עזה, תקרית חסרת תקדים: מחבל של שלוחת דאעש בסיני ירה מהחוף טיל נ"ט לטווח של שני קילומטרים ופגע בספינת משמר מצרית, המקבילה בגודלה ל"דבורה" ישראלית. דאעש כצפוי תיעד את הצלחת הפגיעה בספינה, והפיץ סרטון (שחלקו פוברק) כעדות למהלומה שהנחיל גם לצי המצרי.

 

לא רחוק משם, בטווח ראייה, יכלו לראות לוחמי חיל הים מספינות הבט"ש הישראליות כיצד חיל הים המצרי משנה את דפוסיו בעקבות האירוע. "המצרים אימצו למעשה אחרי האירוע את תורת הלחימה שבה אנו עובדים מאז ימי לבנון בשנות ה-90, בכל הקשור למרחקי הפלגה וסגנון טקטי של פעילות ליד חוף", מגלה תא"ל י'. "היום המצרים עושים בפועל את התרגולות שלנו. הם לא היו בעולם האיום הזה, וספינות המשמר שלהם היו נגד מבריחים".

 

- אז מה ימנע ממחבל דעאש לירות מחוף סיני טיל נ"ט בציר של 200 הקילומטרים שבו מפליגות ספינות חיל הים מאילת למצרי טיראן?

 

"שום דבר, מלבד זה שכדאי שה'דבורה' שלנו לא תהיה בטווח הירי ושהיא תגיע למקומות שאין לה ברירה כמו במעבר הכרחי, היא תתנהג בתבונה ובטקטיקה מסוימת. אנו מתנהלים כך שנים והבהרנו היטב את האיום הזה לכוחותינו. לפני כל מבצע של חיל הים יושבים אנשי המודיעין בשלב התכנון, שבוע או שלושה חודשים לפני, משפיעים ברמה הכי טקטית: מפקד היחידה רוצה איקס ואנו ממליצים על דבר אחר לגמרי. זה מגיע להכרעת האלוף. האחריות בסוף היא על המפקד, בוודאי אם הצגת לו את האיום".

חיסול הספינה המצרית ()
חיסול הספינה המצרית
 

תא"ל י' לא מהסס לשבח את הכוחות המצריים, שמפעילים את יכולותיהם גם לאורך החוף במפרץ אילת, לצד פעילות קשוחה נגד ניסיונות הברחה ימיים מסיני לרצועה: "יש שליטה מצרית כבדה בחוף שלהם. הם הפכו להיות יותר אסרטיביים בים והם סיכלו לא מעט ניסיונות הברחה לרצועת עזה. הוראות ההתנהגות והפתיחה באש שלהם שונות משלנו וטיפה יותר אגרסיביות, לטוב ולרע, ולא אכנס מה הומאני או לא. מהר מאוד הפלסטינים הבינו שלפגוש ספינת משמר מצרית זה לא משהו שאתה רוצה. הוראות הפתיחה באש שלהם, אחרי שהם זיהו, הרבה יותר מתירניות מה שהופך אותם ליותר אפקטיביים. נתנו למצרים אופציה להגדיל את הכוחות הימיים שלהם ולפעמים הם משתמשים בזה".

 

קשר הקומנדו בין חמאס לחיזבאללה  

בלשכתו של ראש מספן המודיעין, מתחת לאדמה בבניין מטה חיל הים המשופץ בקריה שבתל אביב, שמורה זה כשנה בפינת החדר מזכרת יוצאת דופן מסיכול פעולת חמאס לחדור דרך הים לחוף זיקים במבצע "צוק איתן". ערכת הצלילה המתקדמת, תוצרת מדינה מערבית המיועדת לשימושים צבאיים, ששימשה את אחד מארבעת מחבלי חמאס בניסיון הפיגוע, מונחת בקצה החדר.

 

בניגוד לדעות מסוימות שנשמעו בצבא, תא"ל י' משוכנע כי לא היה מדובר בפיגוע הקרבה, וכי החוליה ששהתה בחוף הישראלי 40 דקות עד שחוסלה, תכננה לחזור לרצועה. הציוד החמאסי המתקדם, כולל רובה הקלצ'ניקוב הסיני ששימש את המחבל, יהפכו בקרוב למוצג במוזיאון חיל הים בחיפה.

 (צילום: דובר צה''ל) (צילום: דובר צה''ל)
(צילום: דובר צה''ל)

לדברי תא"ל י', יחידת המחקר ופיתוח אמצעי הלחימה שלו נשענת על תקרית זיקים כמקפצה לשדרוג יכולות קומנדו ימי נגד ישראל. "בעבר היו בלבנון יכולות תת מימיות, וההבנה שלנו שהצלחת חמאס (בזיקים) תגרום לחיזבאללה ללכת ולבחון עצמו עוד פעם אם הוא רוצה לייצר לעצמו יכולת מבצעית משמעותית בנושא. לכן הלכנו להתקין מערכות זיהוי צוללנים בגבול הצפוני. יש קשר בין חמאס לחיזבאללה ואם חמאס מפתח אז חיזבאללה מודע לזה. ההמלצה שלנו הייתה לא להיות חכם אלא פיקח. הצד מולנו מאוד זריז. היכולת של חיזבאללה להפיק את לקחי זיקים היא כזו שגרמה לנו להמליץ לא להמתין בפריסת המערכות נגד האיום הזה".

 

האיכות מדאיגה מהכמות  

השדרוג המרכזי שעובר על חיזבאללה לא נוגע בהכרח ליחידת הקומנדו הימי שלו. לצד אלו בצה"ל שמסופקים מאובדן של מאות לוחמי חיזבאללה שנהרגו בלחימה לצד אסד, יש גם כאלה, כמו תא"ל

 י', שמודאגים לא רק מהנשק הרב שחסן נסראללה יקבל בתמורה, אלא גם מהניסיון המבצעי והביטחון העצמי שנצבר בלחימה של הלבנונים והסורים נגד דעאש.

 

לדברי ראש מספן המודיעין, "בהיבט הפעלת הלחימה, הסורים וחיזבאללה השתפרו מאוד טקטית בניתוח הקרב המשולב עם מסוקים, שריון, מזל"טים, חיפוי, תותחים. יחד עם זאת, הצבא הסורי גם יותר שחוק בכמויות אמל"ח, מהתשה של שנות לחימה, מעריקים והרוגים ופצועים. מבחינת האספקה שהם מקבלים, אנו מעריכים יותר כמות מאיכות והדיון האמיתי הוא מהי הנגישות של חיזבאללה לאספקה. זה הדיון המורכב מבחינתנו וייתכן שתהיה השפעה על כניסת הכוחות הרוסיים באופן שהרוסים יהיו קרובים יותר לאמל"ח שלהם, ואז תהיה השגחה טובה יותר מצד הרוסים באופן שזה עשוי לצמצם את המוטיבציה של חיזבאללה בהיבטים הללו, אבל אני לא משוכנע ממש שזה המצב".

 

בדומה לחמאס, נראה שגם חיזבאללה משקיע את יהבו יותר בייצור או קליטה של נשק איכותי ומדויק, ופחות בכמות של "100 אלף רקטות" המצויות ברשותו. תא"ל י': "השאלה היא לא האם זה הגראד ה-50 אלף אלא אם מגיע למשל טיל נ"ט עם ראש מתקדם בכמויות גדולות מאוד, אל מול השריון שלנו. נשק איכותי ולו במספרים מצומצמים הוא משהו שהשפעתו היא מעבר לכמותו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה''ל
מסיים קדנציה. תא"ל י'
צילום: דובר צה''ל
מומלצים