שתף קטע נבחר

נפטר ח"כ לשעבר ואיש השמאל מאיר פעיל

פעיל בן ה-89 הלך לעולמו לאחר מאבק במחלת האלצהיימר. הוא השתתף במבצע ליל הגשרים וסיים את שירותו בצה"ל בדרגת אלוף משנה. הוא כיהן בכנסת בשנות ה-70 וקרא לסגת מיהודה ושומרון. בתו סיגל: אבא נלחם עד הרגע האחרון

 

הלך לעולמו בגיל 89. מאיר פעיל (צילום: מתוך פייסבוק) (צילום: מתוך פייסבוק)
הלך לעולמו בגיל 89. מאיר פעיל(צילום: מתוך פייסבוק)

חבר הכנסת לשעבר ואיש השמאל, מאיר פעיל, הלך הבוקר (ג') לעולמו בבית החולים איכילוב והוא בן 89. בנו נועם כתב בעמוד הפייסבוק שלו: "אבא שלי, מאירק'ה, הלך הבוקר לעולמו לאחר שמחלת האלצהיימר הכריעה אותו סופית. הוא נפטר ללא ייסורים בשנתו והותיר אחריו ארבעה ילדים, 11 נכדים, נינה והרבה מאוד עשייה ציונית ומורשת אדירה". מועד ההלוויה יימסר במהלך היום.

 

בני משפחתו מספרים כי עד הרגע האחרון הוא נלחם במחלות כמו אלופים בצבא והיום הן הכריעו אותו. בתו סיגל סיפרה ל-ynet על הרגעים האחרונים. "אבא היה לוחם. הוא נלחם עד הרגע האחרון, עד הנשימה האחרונה והיה שמח".  

נכדתו של פעיל נפרדת (צילום: מתוך פייסבוק) (צילום: מתוך פייסבוק)
נכדתו של פעיל נפרדת(צילום: מתוך פייסבוק)

בנו נועם מודיע על הפטירה (צילום: מתוך פייסבוק) (צילום: מתוך פייסבוק)
בנו נועם מודיע על הפטירה(צילום: מתוך פייסבוק)

לוחם צדק. מאיר פעיל (צילום: שלום בר טל "ידיעות אחרונות") (צילום: שלום בר טל
לוחם צדק. מאיר פעיל(צילום: שלום בר טל "ידיעות אחרונות")

בחודש יולי 1943, לאחר שסיים את לימודיו, התגייס לפלמ"ח והשתתף בין היתר במבצעים שונים בהם הברחת עולים מלבנון וסוריה וליל הגשרים. ב-1948 לאחר פירוק הפלמ"ח, המשיך לשירות קבע בצה"ל. תחילה הדריך בקורס מפקדים ושימש כקצין באגף המבצעים. במבצע קדש היה מפקד גדוד 51 של חטיבת גולני ולחם בקרב על צומת רפיח וצומת ביר לחפן. שאר תפקידיו לאחר המבצע: מדריך בבית הספר לפיקוד ומטה, מפקד חטיבה 11, מפקד בית הספר לקצינים, ראש מחלקת תורת הלחימה במטכ"ל ועוזר מפקד אוגדת השריון, ישראל טל, במלחמת ששת הימים. פעיל פרש מצה"ל בשנת 1971 בדרגת אלוף משנה.

 

בשנת 1973 ייסד פעיל את תנועת "תכלת - אדום", תנועת שמאל שדגלה בנסיגה מוחלטת משטחי יהודה ושומרון ובהקמת מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל. התנועה התאחדה עם מק"י וכוחות שמאל נוספים למפלגת מוקד, שקיבלה בבחירות 1973 רק מנדט אחד ונבחר לכנסת ברוטציה.

 

לאחר פירוק מוקד, ייסד פעיל וחבריה הלא-קומוניסטיים של התנועה את מחנה של"י. המפלגה זכתה לשני מנדטים בבחירות 1977 והוא נבחר לכנסת בשנית. הוא היה חבר בוועדת החינוך ובוועדת הקליטה והיה מהבולטים בחברי הכנסת של השמאל. פעיל קרא פעמים רבות למשא ומתן עם הפלסטינים ולמוכנות לנסיגה מהשטחים. פעיל גם היה ממייסדי המועצה הישראלית לשלום ישראלי-פלסטיני.

 

סיגל מספר כי בתקופת שבה שירת בפלמ"ח הוטל עליו לתפוס את מנחם בגין, אך הפעולה לא יצאה לפעול. פעיל נלחם במלחמת העצמאות, שם הכיר את רעייתו חסידה. "הם היו הישראלים הראשונים שהתחתנו בבאר שבע ומאז הם ביחד", מספרת הבת. "אבא גם כתב את תורת הלחימה של צה"ל ובתקופת בבה"ד 1 ולמורת רוחם של רבים קבע שכל קצין צריך להרגיש כמו 'משה רבנו קטן'".

 

לדבריה, אביה היה שוחר שלום. "הוא תמיד היה אומר שיש לנו את היכולת לעשות שלום וצריך לעשות שלום. היו לו מעריצים רבים ותמיד היו ניגשים אליו אנשים שהודו לו על פעילותו", אמרה הבת.

 

נכדתו שחר גם כן נפרדה מסבה בעמוד הפייסבוק שלה: "סבא שלי. סבא יקר ואהוב. היית בנאדם גדול. אפילו בתמונה תמיד נראית מאושר. לא נתת לאף אחד שיפיל אותך, שידכא אותך, תמיד רצת קדימה. אתה היית איש גדול. אני לא מאמינה שאני מדברת בשפת עבר. אני מתגעגעת ולא מאמינה שלא אראה אותך אצל סבתא בחגים. אתה חסר לי וחסר לכולנו והיית איש שכל אחד ואחת היה רוצה להתקרב לרבע ממנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלדד רפאלי "ידיעות אחרונות"
מאיר פעיל
צילום: אלדד רפאלי "ידיעות אחרונות"
מומלצים