שתף קטע נבחר

אושרה העסקת 20,000 פועלים סינים בישראל

ההחלטה אושרה הבוקר בעקבות תלונות של קבלנים על מחסור חמור בעובדים המתמחים ב"עבודות רטובות" כמו טיוח וריצוף, ובמסגרתה תאפשר רשות ההגירה ל-5 חברות כוח אדם סיניות להביא 20,000 עובדים לישראל. הרשות תבחר את העובדים ותמיין אותם באופן שרירותי. הקבלנים: היבוא לא יפתור את הבעיה

ממשלת ישראל אישרה היום (א') בישיבתה השבועית את הצעתו של שר האוצר, משה כחלון, לאפשר ל-20,000 פועלי בניין מסין המתמחים בעבודות הרטובות (בעיקר, טיוח וריצוף) לעבוד בישראל למשך שנתיים. ההצעה אושרה לאור טענות הקבלנים בישראל למחסור חמור בעובדים מיומנים במלאכות אלה.

 

מאשרי ההחלטה טוענים כי הגדלת מספר העובדים הזרים תביא לצמצום משך הבניה הממוצע של בניינים גבוהים, ותוריד את עלות הבנייה לקבלן בכ-50,000 שקל לדירה. "תוספת של עשרים אלף עובדים סינים תהווה זריקת מרץ משמעותית להיצע הדירות בישראל, והיא אמצעי קריטי להגדלת היצע הדירות", אמר שר האוצר משה כחלון.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

במהלך שנות ה-90' עבדו בישראל פועלי בניין רבים שהיו אזרחי מדינות זרות. בשנת 2006 הגיש ארגון קו לעובד עתירה נגד המדינה, בטענה כי הבאת עובדים זרים לישראל מהווה סחר בבני אדם וכי זכויותיהם של עובדים אלה נפגעות על ידי החברות המביאות אותם לישראל בכך שאותן חברות גובות דמי תיווך גבוהים מכל עובד בתמורה להבאתו לארץ.

 

בעקבות העתירה, שתלויה ועומדת עד היום, אישרה הממשלה ביולי 2011 החלטה שמצמצמת את מספר העובדים הזרים בענף הבנייה ל-2,000 בשנת 2015 ולפעילות מומחים בלבד החל משנת 2016. כמו כן נקבע כי מעתה ואילך הבאתם של עובדים זרים לישראל תתאפשר רק באמצעות הסכם הדדי עם מדינת המוצא של העובדים, שבמסגרתו תיקח אותה מדינה אחריות על כך שהעובדים אינם משלמים דמי תיווך.

 

בשנים האחרונות, עם זאת, עולות שוב ושוב טענות מצד קבלנים על מחסור בעובדים מיומנים המעכב את בנייתן של דירות, ובעיקר דירות בבניינים גבוהים. בעקבות הטענות הגדילה המדינה את מכסת העובדים הזרים בענף הבנייה ל-8,000 אולם במשך שנים לא הצליחה הממשלה למלא את המכסה דרך הסכמים הדדיים. הסיבה המרכזית לכך הייתה דרישתם של מדינות שונות כי ממשלת ישראל תתחייב שהעובדים שיובאו אליה לא יועסקו בבנייה ביהודה ושומרון.

 

רשות ההגירה תבחר את העובדים

בחודשים האחרונים פעל יו"ר מטה הדיור במשרד האוצר, אביגדור יצחקי, על מנת לקדם את באתם של פועלים סינים לישראל. לאחר שהמשא ומתן עם ממשלת סין לא צלח הוחלט לבחון שתי חלופות אחרות: האחת היא להביא חברות בנייה סיניות לפעול בישראל, כמו שחברת יילמזלאר הטורקית פועלת כבר שנים ומעסיקה כ-1,200 פעולים טורקים באתרי בנייה בארץ.

 

החלופה השנייה, שהיא זו שאושרה היום, היא לאפשר שוב את הבאתם של פועלים לא הסכם הדדי, אך בתנאים מגבילים. על פי ההחלטה שהתקבלה היום, רשות ההגירה תאפשר ל-5 חברות כוח אדם סיניות להביא עובדים לישראל אך הרשות תבחר את העובדים ותמיין אותם באופן שרירותי לחברות השונות.

 

לאחר הגעתם לארץ העובדים יועסקו ישירות על ידי חברת כוח אדם ישראלית אשר תגבה תמורת עבודתם כסף מחברות קבלניות. בנוסף, תגבה חברת כוח האדם עמלת תיווך שתועבר לחברה הסינית דרך רשות ההגירה הישראלית. עמלה זו תהיה בשווי הפער בין דמי התיווך שמתיר החוק הישראלי (עד כ-3,600 שקל) לדמי התיווך שמתיר החוק הסיני (עד 12.5% מהשכר). בממשלה מאמינים כי אם החברות הסיניות יקבלו את המקסימום שמאפשר החוק במדינתן, יפחת התמריץ עבורן לגבות מהעובד.

 

רשות ההגירה גם תפעיל נערך הסברה לעובדים בשפתם ותקיים פיקוח על תנאי ההעסקה יחד עם משטרת ישראל. במקרה של הפרה של תנאי ההסכם תופסק ההתקשרות עם החברה הסינית שהפרה את התנאים.

 

היועץ המשפטי של משרד הכלכלה צירף להצעה את חוות דעתו כי אישורה מהווה נסיגה מהבטחה שהעניקה המדינה לבג"ץ בתגובה לעתירה של קו לעובד. לטענתו, כל התקשרות שאינה דרך הסכם הדדי בין ממשלות תביא לגבייה של דמי תיווך לא חוקיים.

 

היועץ המשפטי של משרד האוצר הגיש חוות דעת שתומכת בהצעה וטען כי המגבלות שכלולות בה מהוות תחליף ראוי להסכם הדדי בין ממשלות. "אנו סבורים שקיים איזון נכון בין הסיכון הנמוך שתהיה הפרה של ההסכמים וייגבו דמי תיווך אסורים מהעובדים הסינים עצמם ובין הצורך בהבאת מספר גדול של עובדי בניין מיומנים על מנת להתמודד עם משבר הדיור", נכתב בחוות הדעת.

 

הקבלנים: היבוא לא יפתור את הבעיה

"סוף סוף נזכרו בממשלה לקבל את ההחלטה המתבקשת", אמר ארז כהן, לשעבר יו"ר שמאי המקרקעין. האם כל חוליי ענף הבנייה יפתרו? ודאי שלא. זו החלטה שאמנם תאיץ את משך הבניה, אולם לא תוביל בעליל להגדלה הדרמטית של ההיצע".

 

"ההחלטה לייבא 20,000 עובדים מקצועיים אמנם מבורכת, אולם הבעיה המרכזית הייתה ונותרה כיצד לייצר בשנים הקרובות עוד 100,000 התחלות בנייה נוספות", אמר אסף אביב, מנכ"ל חברת מ.אביב. "הייבוא לבדו לא יפתור לבדו כלל ועיקר את הבעיה, ורק תכנית כוללת שתביא להגדלה משמעותית של ההיצע תעשה את השינוי.

 

קו לעובד: "ההסדר מפר זכויות אדם ולא יעיל"

בארגוני זכויות האדם מביעים התנגדות נחרצת ליוזמה להבאת פועלי בניין מסין. ההתנגדות להסכם מגיעה גם מצד רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים, שם עסקו בשנים האחרונות ביישום הסכמים בילטרליים להבאת עובדים זרים.

 

עו"ד חני בן ישראל מעומתת "קו לעובד" הזכירה שמדובר ביוזמה שהממשלה עצמה דחתה ב-2011. "כל היועצים המשפטיים בממשלה מתנגדים להסדר הזה. ועדות שהממשלה עצמה הקימה קבעו שהוא מפר זכויות אדם לא חוקתי ולא יעיל" אמרה. "יש מיתוס שהעובדים הסינים הם בעלי כוחות על. האמת היא שהם פשוט משלמים עשרות אלפי דולרים כדי להיות כאן".

 

גם בכנסת הביעו היום התנגדות להחלטת הממשלה. "ההחלטה פותחת פתח מסוכן לתאגידי כוח אדם לשעבד את העובדים ומשפחותיהם דרך דמי תיווך לא חוקיים", אמרה היום ח"כ מיכל רוזין (מרצ). "עלינו לקרוא לילד בשמו - יבוא עובדים זרים, ללא הסכם בילטראלי, הוא סחר בבני אדם ופגיעה בכלכלת ישראל".

 

עוד על העסקת עובדים זרים בערוץ הקריירה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Human Rights Watch
צילום: Human Rights Watch
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר כחלון. "זריקת מרץ להיצע הדירות"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים