שתף קטע נבחר

רוסיה ואיראן, יד ביד: 28 מטוסי סוחוי בסוריה

איזנקוט והרמטכ"ל הרוסי סיכמו על ועדת תיאום שבראשה יעמדו סגניהם, ובינתיים הבסיס בלטקייה מתרחב: תוך ימים טיפס מספר מטוסי הקרב הרוסיים בו מ-4 ל-28. מה תהיה המתקפה הגדולה הראשונה של רוסיה ואיראן בסוריה?

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש אתמול במוסקבה עם הנשיא ולדימיר פוטין והגיע איתו להבנות לגבי מנגנון למניעת התנגשות בין צה"ל לכוחות הרוסים בשמי סוריה, ובינתיים מוסקבה ממשיכה להוסיף עוד ועוד כוחות לבסיס ההולך וגדל בלטקייה. גורמים אמריקנים מסרו כי רוסיה הציבה 28 מטוסי קרב ומפציץ אחד בבסיס הסמוך לעיר החוף.

 

בתחילת הפגישה במוסקבה נכחו בה גם הרמטכ"ל גדי איזנקוט וראש אמ"ן הרצי הלוי. לאחר מכן, ובמקביל לפגישת נתניהו-פוטין, נפגשו הרמטכ"ל וראש אמ"ן עם הרמטכ"ל הרוסי, הגנרל ולרי גרסימוב. איזנקוט ומקבילו סיכמו להקים ועדה למיסוד התיאום בין הצבאות, בראשות סגני הרמטכ"לים. המפגש הראשון יהיה בעוד שבועיים, וטרם ברור היכן יתקיים. הוועדה הרוסית-ישראלית תעסוק בתיאום פעילות בתחום האווירי, הימי והאלקטרו-מגנטי.

 

לפי הגורם האמריקני, מספרם של מטוסי הקרב בבסיס הסורי עלה בסוף השבוע האחרון מ-4 ל-28. לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", לרוסיה יש שם כעת 12 מטוסי סוחוי 25, שיכולים לספק סיוע אווירי לכוחות הסורים על הקרקע. בנוסף, יש להם גם תריסר מטוסי סוחוי 24, שבהם השתמשו הרוסים במשימות הפצצה מאפגניסטן ועד צ'צ'ניה, וארבעה מטוסי סוחוי 30, מטוס קרב מתקדם הדומה ביכולותיו ל-F-15 האמריקני. תמונות לוויין שצולמו בבסיס כבר הראו ארבעה מטוסי סוחוי 27, לאחר שדווח על מסוקי קרב רוסיים שהוצבו בו.

   

הכוח האווירי המתעבה במהירות של הרוסים, לצד השיגור לראשונה של מל"טים לגיחות מודיעין, גרמו לצורך בהגעה מהירה להסכמים למניעת עימותים פוטנציאלים בשמי סוריה בין שתי המעצמות, הוסיפו הגורמים האמריקנים. לצורך כך שוחח מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי עם מקבילו סרגיי לברוב. סיבה דומה הובילה לביקור הבזק של ראש הממשלה בנימין נתניהו במוסקבה, ולהכרזתו על הבנות עם הרוסים.

  

ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח גם רוסיה ואיראן הגבירו את התיאום בסוריה, בניסיונם להגן על שליטת הנשיא בשאר אסד ברצועת החוף. לפי גורמים בארצות הברית ובמזרח התיכון, דיפלומטים וגנרלים איראנים ורוסים נועדו לשורת פגישות במוסקבה בחודשים האחרונים ודנו בבניין הכוח של הקרמלין בסוריה. אחת מאותן פגישות חשאיות הייתה בהשתתפות מפקד כוח קודס, קאסם סולימאני, שלפי הטענות פגש את הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין. בחודש האחרון ביקר במוסקבה גם שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף. 

 

גורם ביטחון אמריקני אמר כי הפנטגון סבור שביקור סולימאני במוסקבה היה "חשוב מאוד" בנוגע לבניין הכוח הרוסי בלטקייה. "מה שאנחנו רואים עכשיו זו תוצאת הפגישה הזו, ויש לזה קשר איראני", אמר. הקרמלין הכחיש את דבר ביקורו של סולימאני, ובוושינגטון טענו כי מדובר בהפרה של איסור הנסיעה שהטיל עליו האו"ם.

 

פרט לרוסים, מוצבים בלטקייה גם יועצים וחיילים של משמרות המהפכה, וכן כוחות חיזבאללה. פוטין, אמרו גורמים אמריקנים ואירופים, מנצל את המשבר הסורי כדי להעמיק את השפעת הקרמלין במזרח התיכון. טהרן, בינתיים, רוצה לשמר את השליטה הסורית בחוף ובאזורים הקרובים לגבול לבנון,

כדי לשמור על נתיב אספקת הנשק לחיזבאללה.

 

בתקופה האחרונה המורדים הסורים רשמו הישגים טריטוריאליים חשובים במחוז אידליב שבצפון סוריה והם מתקרבים ללטקייה. כיבושים נוספים שלהם עלולים לנתק את דמשק מבסיס הבית של אסד. בעקבות זאת, הגבירו הרוסים והאיראנים עוד יותר את מעורבותם.

 

אחת האפשרויות של הכוח הרוסי-איראני-סורי היא פעולה באזור העיר העתיקה תדמור, שנכבשה על ידי דאעש. פוטין תיאר את הנוכחות הרוסית בסוריה כמתקפת נגד, וניסיון לכבוש מחדש את תדמור יקל עליו להסביר את הפעילות הרוסית. אפשרות אחת היא מתקפה נגד ג'בהת א-נוסרה האיסלאמיסטי במחוז אידליב. פרט לשני כפרים שיעים, שבשליטת חיזבאללה, הארגון המסונף לאל-קאעידה שולט בכל שטח המחוז. "המתקפה המרכזית הראשונה שלהם תראה לנו מה הם מתכננים", אמר מומחה צבאי לבנוני.


פורסם לראשונה 21/09/2015 22:07

 

רון בן ישי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים