שתף קטע נבחר

הורים, בקשו מעצמכם סליחה

כמעט ואין הורה שאין לו מדי פעם רגשות אשם על השעה בה חזר הביתה, כמות החטיפים שהילדים אכלו או אסיפת ההורים שנשכחה. לכבוד יום כיפור, הגיע הזמן שתסלחו לעצמכם - המחשבות האלו לא מובילות לשום מקום ואפילו פוגעות בכם ובילדים שלכם. לא חבל?

מהרגע בו אנו נעשים הורים אנו סוחבים על גבינו שק של רגשות אשם. אמהות מתחילות להרגיש זאת כבר בסמוך ללידה וחלקן מרגישות אשמות על כך שויתרו על ההנקה מהר מדי, חזרו לעבודה מוקדם מדי והשאירו את התינוק בגן.

 

אולי יעניין אתכם גם:

כך תעלו את הערך העצמי של הילד ב-7 צעדים

דלת סגורה: לשרוד את גיל ההתבגרות של הילדים

"הוא קיבל יותר": מה עושים עם קנאת אחים?

 

ככל שהילדים גדלים שק רגשות האשם גדל ואנחנו מרגישים אשמים על כך שאנחנו לא מציבים מספיק גבולות או אולי דווקא נוקשים מדי. לקראת השנה החדשה נעניק לעצמנו מתנה וניפטר מרגשות האשם וכך בעצם נהיה הורים טובים יותר.

 

למה אנחנו מרגישים אשמים?

אנו אנשי קריירה ומשועבדים לעבודה אך יחד עם זאת אנו רוצים לנהל חיי משפחה למופת. אנו מתקשים למעשה למצוא את האיזון בין הורות וקריירה. אנו רוצים להיות טובים, הכי טובים. המרדף אחר דמות ההורה האידיאלי הוא שגורם לנו לחוש רגשות אשם.

 

המרדף המעייף אחר דמות ההורה האידיאלי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המרדף המעייף אחר דמות ההורה האידיאלי(צילום: shutterstock)

אנו מעצבים בראשינו דמות אידיאלית שראינו בסרט או קראנו בספר ומתקשים להתנהג כמוה כי מה לעשות שצריך גם להשקיע בילדים, לנקות את הבית, להקפיץ את הגדול לחוג וגם להיות עובד מצטיין ועוד.

 

אנחנו בעיקר מרגישים אשמים על כך שאנחנו לא מצליחים לבלות מספיק זמן עם הילדים שלנו. אנחנו מאוד רוצים להיות איתם, כמה שיותר, אך מרוץ החיים לא תמיד מאפשר לנו ואם יש לנו יותר מילד אחד זו נראית משימה בלתי אפשרית.

 

מהו הנזק ברגשות אשם של הורים?

הבעיה הגדולה עם רגשות אשם היא פגיעה בסמכות ההורית שלנו. רגשות אלה מחלישים את דרך קבלת ההחלטות שלנו ומובילים אותנו לפצות את ילדינו. על העדר תשומת לב או על העדר זמן משותף. אנו מרגישים רע על כך שאנחנו לא מספיקים לשחק אתם ולבלות אתם זמן איכות ואנחנו מנסים לפצות על כך בכסף ובדברים חומריים.

 

אנו קונים להם כל דבר שהם רק מבקשים. לילדנו הקטנים יש חנות צעצועים קטנה בבית (למרות שהם בקושי משחקים בהם) אך הקנייה החומרית משתיקה את המצפון שלנו.

 

הנזק בכך הוא שהילד מרגיש שאנחנו אשמים (הוא קולט זאת בגיל צעיר מאוד) והוא לומד להשיג דברים באמצעות מניפולציות.

 

מהר מאוד הילדים מבינים שאנחנו צריכים לשרת אותם ולקנות להם כל דבר בהם הם חושקים מבלי ללמד אותם את ערך הציפייה והכמיהה למשהו.

 

דור שלם של ילדים גדל בתחושה של "מגיע לי" וזאת כי הוא התרגל לקבל כל מה שהוא רוצה ואנו למעשה מחזקים תפיסה מעוותת זאת ע"י קושי בהצבת גבול ברור שמובל על ידי רגשות האשם.

 

האומץ להיות בלתי מושלם

רובנו מונעים ממודל של שלמות - שלמות של יופי, שלמות של קריירה, משקל מושלם ועוד. המרוץ אחר השגת השלמות מחליש אותנו וגורם לנו לחוש חסרי ערך במידה והתוצר לא מושלם. בני אדם אינם מושלמים ולעולם לא יהיו ועלינו כהורים להפנים את המסר הזה.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

כאשר נפנים זאת נוכל לקבל את עצמנו, לאהוב את עצמנו ולראות את החוזקות שלנו בהורות. לשם כך עלינו תחילה לבקש סליחה מעצמנו. סליחה אמיתית מתוך הבנה והכרה בכך שאנחנו לא מושלמים, ויום כיפור הוא עיתוי נהדר לעשות זאת ולהתחיל שנה ללא רגשות אשם.

 

חשוב שנתמקד דווקא בחוזקות שלנו והן אלה שצריכות להניע אותנו ואת קבלת ההחלטות שלנו. הכרה שכזאת מעבירה מסר לילדים שזה בסדר לא להיות מושלם. מתוך הכרה זו נוכל לחזק את סמכותינו ולהיות החלטיים בבחירת דרכינו החינוכית.

 

בקשו סליחה גם מהילדים

יום כיפור הוא הזדמנות נהדרת לבקש סליחה גם מילדנו, ולא, זה ממש לא מחליש את סמכותינו, להיפך - זה רק מעצים אותה, מראה לילדנו שאנו אנושיים, מכבדים אותם וזה מחזק את הקשר עימם. ילדנו רואים שגם הוריהם טועים, מבקשים סליחה וסולחים וזה שיעור חשוב לחיים.

 

לקראת יום כיפור כדאי לערוך שיחה משפחתית ובה תבקשו סליחה אחד מהשני. אנו מלמדים את ילדינו לבקש סליחה כבר בגיל צעיר כשהם מכים בפעם הראשונה חבר למשל.

 

זוהי סליחה שלא תמיד יש בה כוונה אמיתית כי ברוב הפעמים הם מבקשים סליחה מפני שאחד ההורים מבקש מהם לעשות זאת ואילו באמצעות שיחה משותפת תוכלו ללמד אותם מהו הערך האמיתי של סליחה מתוך כוונה ומתוך דוגמה אישית.

 

חשבון נפש הורי

שנה חדשה היא הזדמנות להתנקות ולהפטר משק רגשות האשם וזה הזמן לעשות חשבון נפש הורי. ערכו רשימה ובה תתארו את החוזקות שלכם כהורים. לפתע תראו שיש לכם הרבה סיבות לגאווה.

 

חשוב שתזכירו לעצמכם מדי פעם ותטפחו לעצמכם על השכם ותמיד יש על מה. חשבו על שניים או שלושה דברים בסגנון ההורות שלכם שהייתם רוצים לשפר.

 

הציבו יעדים ריאלים וכתבו כיצד תשיגו זאת למשל אם אתם רוצים השנה להציב גבול בתחום מסויים וגם להצליח לאכוף אותו, בחרו גבול אחד ותתכננו מראש כיצד תאכפו אותו כך לאט לאט תצליחו לעמוד ביעדים.

 

גם אם אתם חושבים שאתם לא הורי השנה, רוב הסיכויים שהילדים שלכם אוהבים אתכם. צפו בסרטון בו ילדים בגילאים שונים אומרים תודה לאמהות שלהם: 

 

 
הכותבת היא מנתחת התנהגות ומדריכת הורים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סוחבים שק של רגשות אשם
צילום: shutterstock
מומלצים