שתף קטע נבחר

 

חתימה טובה: 10 ההחתמות הגדולות בכדורגל

השוער האגדי שהבקיע בבעיטה חופשית, האווירון שהמריא עם מכבי חיפה לאליפות והפטריוט שחזר לבית"ר ירושלים כשזו שיחקה בליגה השנייה. לקראת יום כיפור נברך אתכם בגמר חתימה טובה עם החתימות הכי טובות בכדורגל הישראלי

עם סיום ראש השנה ועד יום כיפור נהוג לברך זה את זה ב"גמר חתימה טובה". למרות שהכוונה המקורית היא אחרת לגמרי, החלטנו לנצל את יום הכיפורים כדי לדרג את ה"חתימות הטובות" ביותר בספורט הישראלי. ואחרי שדירגנו את ההחתמות האמוציונאליות ביותר בכדורסל, הגיע הזמן לענף הפופולארי ביותר בארץ.

 

מועמדים רבים התחרו על הזכות להיכנס לעשירייה הראשונה, כמובן שרבים ומוצלחים נותרו בחוץ. הבחירה היא כמובן אישית וברור שלכל קורא ישנה התובנה הפרטית שלו. עם זאת, לתחושתי רוב הבחירות, המנומקות והמגובות במספרים, אכן יהיו מקובלות על הקוראים.

 

אחד מהשחקנים שממתין לכם בהמשך הרשימה... (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
אחד מהשחקנים שממתין לכם בהמשך הרשימה...(צילום: ראובן שוורץ)

 

10. אלכסנדר אובארוב למכבי ת"א, 1991.

מגדולי הזרים שהגיעו למדינה, הפך גם לאזרח שלה. אלכסנדר (שורה) אובארוב נחת במכבי ת"א אחרי מונדיאל איטליה 1990, שם שיחק פעמיים במדי נבחרת ברית-המועצות. הוא התחיל גרוע וספג 13 שערים בחמשת משחקי הפתיחה, אך בהמשך השתפר בצורה משמעותית והפך לאחד מכוכבי הקבוצה שסיימה ב-1992 תקופת יובש ארוכה מאליפויות.

 

אובארוב זכה עם מכבי ת"א בשלוש אליפויות ובשני גביעים. הפתיחה החלשה שלו מזכירה את זו של השוער הנוכחי פרדראג ראיקוביץ'. במקרה אגב, אובארוב משמש כמאמנו של ראיקוביץ' מתוקף תפקידו כמאמן השוערים של מכבי ת"א. במקביל לאובארוב שיחק בארץ שוער אחר מסגל ברית-המועצות באותו מונדיאל, ויקטור צ'אנוב, שהיה דומיננטי בדאבל היחידי של מכבי חיפה ב-1991.

 

אלכסנדר אובארוב. ההתחלה דווקא הייתה גרועה, ההמשך מדהים (ארכיון ידיעות אחרונות) (ארכיון ידיעות אחרונות)
אלכסנדר אובארוב. ההתחלה דווקא הייתה גרועה, ההמשך מדהים(ארכיון ידיעות אחרונות)

 

9. אורי מלמיליאן למכבי ת"א, 1989

בגיל 32, אחרי קריירה מפוארת בבית"ר ירושלים שבה נחשב לסמל הקבוצה ועמה זכה באליפות אחת וחמישה גביעים, עזב מלמיליאן את הקן והצטרף למכבי ת"א. מלמיליאן הפך כבר בעונתו הראשונה, 1989/1990 למלך השערים של הליגה מעמדתו כקשר עם 16 כיבושים. בעונת 1991/2 הוביל כשחקן מנוסה חבורת כוכבים צעירים במכבי ובראשם אבי נמני ואיציק זוהר, לאליפות.

 

למרות שמירב תהילתו נרכשה בבית"ר, הוא סייע מאוד למכבי ת"א, כשלצדו יליד-בית"ר מצטיין אחר, המגן אבי כהן (הירושלמי). הכיבושים במכבי ת"א הצטרפו לכמות הגדולה בבית"ר, כשבסוף הקריירה שלו נספרו לו 159 שערים. הוא ניצב במקום השביעי בין המבקיעים בליגה הבכירה במדינה.

 

מלמיליאן. הצליח גם מחוץ לקן הטבעי (צילום: יוסי רוט) (צילום: יוסי רוט)
מלמיליאן. הצליח גם מחוץ לקן הטבעי(צילום: יוסי רוט)

 

8. ג'ובאני רוסו להפועל חיפה, 1997

אחרי שפתח בסערה את הקריירה בארץ, בהפועל באר-שבע בהדרכת אלי גוטמן, עם זכייה בגביע משער ניצחון פנטסטי בגמר במספרת מול מכבי ת"א ב-1997 (0:1), הוא נדד יחד עם מאמנו להפועל חיפה.

 

הרכש הנוצץ רוסו הוביל את הפועל חיפה לאליפות היסטורית ויחידה ב-1999, תחת הניהול המוצלח בזמנו של רובי שפירא ז"ל. דרך הכדורגל הישראלי מצא רוסו את דרכו לנבחרת קרואטיה ושיחק איתה ביורו 2004.

 

ג'ובאני רוסו. מצא את דרכו לנבחרת קרואטיה דרך הכדורגל הישראלי (צילום: יוסי רוט) (צילום: יוסי רוט)
ג'ובאני רוסו. מצא את דרכו לנבחרת קרואטיה דרך הכדורגל הישראלי(צילום: יוסי רוט)

 

לאחר מכן, רוסו המשיך במסעותיו עם גוטמן לנפילה בבית"ר ירושלים, אך תיקן מיד במכבי חיפה שאצלה היה בורג מרכזי בעליה לליגת האלופות בעונת 2002/3 ולא פחות מכך בשלוש אליפויות במחצית הראשונה של המילניום. עוד חוזה שעליו חתם היה במכבי ת"א בפרויקט הגלקטיקוס שנכשל. אין ספק, כי גולת הכותרת של רוסו בארץ היא האליפות עם הפועל חיפה בעונתה הגדולה בהיסטוריה.

 

7. אלון מזרחי למכבי חיפה. 1993.

בתום שנתיים מצוינות, רכש יעקב שחר את "האווירון" אלון מזרחי מבני-יהודה. מזרחי עמד בחוד של מכבי חיפה בעונת 1993/4, עונה מדהימה תחת הדרכתו של גיורא שפיגל בה הציגו הירוקים קבוצה מושלמת בקנה מידה ישראלי. 28 שערים מתוך ה-97 שכבשה חיפה באותה עונה היו תוצרת ה"אווירון". מזרחי היה רחוק שני שערים בלבד משיא כל הזמנים של ניסים אלמליח ז"ל מבית"ר ת"א. מזרחי היה שותף במשחק הבלתי נשכח בו הביסה מכבי חיפה 0:5 את סגניתה מכבי ת"א והצטיין גם במסגרת אירופית כשהעפיל עם הקבוצה לשמינית גמר גביע המחזיקות. מזרחי אף כבש את השער היחיד בניצחון החוץ הסנסציוני, 0:1 על פארמה.

 

אלון מזרחי. כבש בלי סוף בעונת 93/4 האדירה (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
אלון מזרחי. כבש בלי סוף בעונת 93/4 האדירה(צילום: אלי אלגרט)

 

בסיום אותה עונה עבר מזרחי למכבי ת"א אך נכשל במדיה ובהמשך חזר לעונות נוספות בירוק. מזרחי הוא מלך השערים של הליגה הישראלית בכל הזמנים עם 206 כיבושים, עשר יותר מעודד מכנס. במדי הנבחרת הוא כבש 16 שערים.

 

6. רוני לוי למכבי חיפה, 1992.

כשמכבי חיפה צירפה את רוני לוי מנתניה, היא החתימה שחקן שהפך בהמשך לאחד המאמנים הבולטים שלה. לוי הגיע לחיפה אחרי שהיה שותף בכיר באליפות היחידה של בני-יהודה ב-1989/90. חיפה רצתה בו כבלם, אך מהר מאוד התברר כי מומחיותו היא בתפקיד הקשר האחורי. בתפקיד זה הוא השתלב גם בנבחרת הלאומית. הקשר גבה הקומה והחזק פיזית היה בורג חשוב באליפות הגדולה של 1993/4 ובשני גביעי מדינה עם מכבי חיפה. ב-2003 התמנה למאמן מכבי חיפה אחרי תקופת התמחות בקבוצת הנוער.

 

עוד לפני שאימן. רוני לוי היה קשר דפנסיבי מצוין (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
עוד לפני שאימן. רוני לוי היה קשר דפנסיבי מצוין(צילום: ראובן שוורץ)

 

רוני לוי שהיה שחקן עם אחריות על הכתפיים מהסוג שכל מאמן רוצה בו, השתמש בתכונותיו גם בקריירת האימון. הוא הוביל את מכבי חיפה ל-3 אליפויות רצופות במחצית הראשונה של המילניום, שהאחרונה הושגה בהפרש שיא של 16 נקודות לפני הסגנית. העונה חזר לתקופה קשה במועדון בניסיון להוציא את הקבוצה מהמשבר המתמשך שלה.

 

5. משה סיני, בני-יהודה 1989.

שלוש פעמים הוביל משה סיני את הפועל ת"א לאליפות. מי שנחשב לגדול שחקני האדומים בכל הזמנים, אולי למעט יעקב חודורוב, שימש כציר מרכזי בקבוצה נוספת: בני יהודה. סיני נחת בשכונת התקווה אחרי שהפועל ת"א ירדה לליגה השנייה ובתום בוררות שנערכה בין המועדונים.

 

למרות תרומתם של רוני לוי, חרארדו גונסאלס הארגנטינאי ואחרים, סיני היה הכוכב הגדול של עונת האליפות של בני יהודה. 14 שערים הוא כבש באותה עונה בסיומה חזר להפועל ת"א ששבה לליגה הבכירה.

 

משה סיני. נדד לעונה אחת לבני יהודה, אבל איזו עונה... (ארכיון ) (ארכיון )
משה סיני. נדד לעונה אחת לבני יהודה, אבל איזו עונה...(ארכיון )

 

4. אלי אוחנה, בית"ר ירושלים, 1991 

אחרי קריירה אירופית מעולה במכלן הבלגית עמה זכה בגביע אירופה למחזיקות ב-1988, תוך שהוא מבשל את השער בגמר מול איאקס, ובבראגה הפורטוגלית, אוחנה חזר לקבוצה שירדה לליגה השנייה.

 

צריך להיות פטריוט בית"רי אמיתי כדי לעשות דבר כזה, בטח בהתחשב בכך שכל קבוצה בערך בליגה הבכירה חיזרה אחריו. עם 17 שערים בעונת הקאמבק, אוחנה החזיר את בית"ר לליגה הבכירה וכבר בעונה שלאחר מכן הצעיד אותה לזכייה באליפות עם 14 שערים. בסך זכה אוחנה בארבע אליפויות ובשני גביעים במדי המנורה.

 

אלי אוחנה. חזר לבית"ר כשזו שיחקה בליגה השנייה (דודו פריד) (דודו פריד)
אלי אוחנה. חזר לבית"ר כשזו שיחקה בליגה השנייה(דודו פריד)

 

3. יעקב חודורוב, הפועל ר"ג, 1962 

בדומה לאוחנה, גם חודורוב הצטרף להפועל ר"ג כשזו הייתה בליגה השנייה. בניגוד לאוחנה שחזר מאירופה, השוער האגדי הגיע מהפועל ת"א. יחד עם חודורוב ותחת הדרכתו של דוביד שווייצר, חזרה הפועל ר"ג לליגה הבכירה והדהימה עם זכייה באליפות בחלוף עונה.

 

חודורוב לא הסתפק ביכולת גבוהה בין הקורות, והבקיע בעצמו את אחד מהשערים המכריעים בדרך לאליפות. היה זה במשחק ב"מכתש" מול הפועל טבריה, כשנשרקה בעיטה חופשית מכ-20 מ' לכיוון השוער של טבריה, יעקב גולדפרב. חודורוב רץ משערו, בעט והכניע.

 

שוער כובש. יעקב חודורוב (צילום: לע"מ)
שוער כובש. יעקב חודורוב(צילום: לע"מ)

 

2. זאהי ארמלי, מכבי חיפה, 1983

אחד הסיפורים המרתקים בתולדות הכדורגל הישראלי. במשך ארבע שנים ניסה זאהי ארמלי, כדורגלן מכבי שפרעם לטפס מדרגה לליגה הבכירה, אך קבוצתו סירבה בתוקף. בסופו של דבר הוא הושאל תחילה לעשרה משחקים למכבי חיפה, אך הוחזר הביתה. ב-1983, בהיותו בן 25, חתם סופית בשורות הירוקים. מכבי חיפה הייתה אז עדיין נטולת אליפויות. הקבוצה שנראתה בשלה, קלטה את ארמלי כתוסף הכרחי שהבקיע 13 שערים ובעזרתו סגרה פיגור 13 נקודות מבית"ר ירושלים בדרך לאליפות שהחלה מורשת ארוכה של אחד המועדונים המפוארים בארץ.

 

ארמלי הוא מלך השערים של מכבי חיפה בכל הזמנים, 90 כיבושים ב-179 משחקים, ממוצע נפלא של 0.5 שערים למשחק. באופן טבעי צורף לנבחרת הצעירה ואחר-כך לנבחרת הבוגרת שבשתיהן היה שחקן הרכב.

 

ארמלי עם החברים במכבי חיפה. מלך שערי הקבוצה (באדיבות אתר מכבי חיפה)
ארמלי עם החברים במכבי חיפה. מלך שערי הקבוצה(באדיבות אתר מכבי חיפה)
 

 

1. ערן זהבי למכבי ת"א, 2013

אחרי שנפצע ואיבד את מקומו בפאלרמו האיטלקית, ג'ורדי קרויף החזיר את זהבי ארצה, אך למכבי ת"א, יריבתה השנואה של קבוצתו המקורית, הפועל ת"א.

 

אפשר למלא ספר רק בשערים המכריעים שכבש זהבי שהגיע למכבי ת"א בתמורה ל-250 אלף יורו בלבד. מי שהביא להפועל ת"א אליפות בזמן פציעות בטדי ומי שהעלה אותה לליגת האלופות, גם כן בתוספת הזמן, כשכבש מול רד בול זלצבורג, עשה את אותו דבר ואפילו יותר במכבי ת"א. בשלוש עונות במכבי, זכה זהב בשלוש אליפויות. הוא אחראי לניצחון על פלזן עם צמד במשחק החוץ ולשערים הדרמטיים מול באזל שהעניקו לצהובים את הכרטיס לשלב הבתים של ליגת האלופות.

 

מעולם לא היה שובר שוויון גדול ממנו בליגה הישראלית. גם אם יחווה תקופות פחות טובות, אי אפשר יהיה למחוק את שעריו המיוחדים. בשתי העונות האחרונות הוא כבש 56 שערים, 29 בראשונה, שער אחד פחות מהשיאן נסים אלמליח ז"ל, ו-27 בשנייה. בסך-הכל יש לו במכבי 66 שערי ליגה ב-85 משחקים, כשהוא מבקיע בדרך ב-2014, ב-17 (!) משחקים רצופים, רצף השני רק לפנומן ליונל מסי שהבקיע ב-19 משחקים ברצף בברצלונה ב-2013. הוא נרכש כאמור ב-250 אלף יורו, ובמכבי שהחתימה אותו בתחילת העונה לארבע עונות הוא מרוויח מיליון דולר לעונה. מעמסה למכבי? בכלל לא. רק רווחים הביא הקשר-חלוץ הנהדר הזה. עכשיו הנבחרת הלאומית מצפה לתרומה דומה מהשחקן בן ה-28 שאמור לסייע לה להגיע לאליפות אירופה.

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט, יוסי רוט, עוז מועלם
האווירון, רוסו וזהבי
צילום: אלי אלגרט, יוסי רוט, עוז מועלם
מומלצים