שתף קטע נבחר

מלך תוכניות האירוח נפרד אחרי 53 שנה

ב-62' החליט מריו קרויצברגר, בן ליהודים שנמלטו לצ'ילה מגרמניה, להביא לדרום אמריקה את הטוק שואו ולשנות את שמו לדון פרנסיסקו. אחרי שנים של שיאים מנחה תוכנית הבידור הוותיקה בעולם פרש. גם ברק ומישל אמרו תודה

דון פרנסיסקו באולפן. "רוצים אווירה של חגיגה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דון פרנסיסקו באולפן. "רוצים אווירה של חגיגה"(צילום: AFP)
 

אמריקה הלטינית נפרדה בשבוע שעבר מתוכנית הבידור המצליחה והוותיקה ביותר בעולם, ומהמגיש האגדי שלה, אחרי לא פחות מ-53 שנה.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

דון פרנסיסקו, שהגיש את "סבאדו חיגנטה" (שבת ענקית) מיומה הראשון, סיים בתוכנית מפוארת קריירה מפוארת עוד יותר, שבה הכוכבים הגדולים של היבשת הגיעו להודות לו על ההזדמנות שנתן להם והביאה לפריצתם. אפילו ברק אובמה והגברת הראשונה מישל שלחו ברכה מוקלטת לכבוד כוכב הטלוויזיה מספר אחת.

 

 

דון פרנסיסקו, ששמו האמיתי הוא מריו קרויצברגר, נולד ב-1940 להורים יהודים שנמלטו לצ'ילה מגרמניה הנאצית. בעשור הקודם נסע עם כל משפחתו למסע שורשים בגרמניה ובפולין, והפיק סרט תעודה שנקרא "עדויות השתיקה", שבו לראשונה שיתף את סיפורה של משפחתו באירופה בזמן השואה. הוא סיפר כי בבית הוריו דיברו איתו רק בגרמנית והוא למד ספרדית רק כשהחל ללכת לבית הספר.

 

את הקריירה הטלוויזיונית התחיל אחרי שהות קצרה בארה"ב, שבה התאהב בתוכניות הבידור האמריקניות, והחליט להרים תוכנית דומה בצ'ילה. בשנת 1962 הוא יצר את תוכנית הבידור שלימים התגלגלה להיות סבאדו חיגנטה בערוץ 13 הצ'יליאני. למרות שבכירי הערוץ התרשמו מהתוכנית, "הם התלוננו שקשה נורא לבטא את השם שלי וזה יוצר בעיה", כתב קרויצברגר באוטוביוגרפיה שפרסם לפני כ-15 שנה. אז החליט לשלוף כינוי שהמציא לעצמו בנעוריו כשנהג לשחק בהצגות במועדון "מכבי ישראל" בבירה סנטיאגו – וכך הפך מאז ועד היום ל"דון פרנסיסקו". באותו מועדון גם הכיר את אשתו ואם שלושת ילדיו, תמי מוצ'ניק.

בדברי הסיום של התוכנית האחרונה ()
בדברי הסיום של התוכנית האחרונה

התוכנית הצ'יליאנית, שבתחילה נקראה "התוכנית של יום ראשון" (כששודרה בימי ראשון) ואז "שבתות ענקיות" (בטבעיות, כשעברה לימי שבת), צברה קהל נלהב במדינה ובהמשך גם בכל דרום אמריקה. בשנת 1986 העביר דון פרנסיסקו את אולפני התוכנית לערוץ יוניויז'ן במיאמי. כל שבוע קיבלו עשרות מיליונים ב-40 מדינות שונות שלוש שעות של תוכן חדש לגמרי, שרובו הוקלט בשידור חי מול קהל.

 

סבאדו חיגנטה איגדה בתוכה את כל תוכניות הבידור הבסיסיות גם יחד, עם קטעי מוזיקה, נונסנס, פוליטיקה וסיפורים אנושיים ומרגשים שכבר מזמן הפכו לקאלט לטיני ואף הביאו ללא מעט פארודיות על התוכנית. דון פרנסיסקו הכריזמטי ראיין, הצחיק, ריגש, פלירטט, נתן במה לאמנים צעירים ובלתי מוכרים, וכוחו נשאר בלתי מעורער גם אחרי יותר מ-50 שנה בצמרת. הוא שבר שיאי רייטינג (80% צפייה בשנות ה-70 וה-80 בצ'ילה), שבר את שיא גינס כמגיש תוכנית הבידור הוותיק ביותר בהיסטוריה וגייס מאות מיליונים מדי שנה באירועי התרמה טלוויזיוניים.

 

הזוג אובמה: "ערבי שבת לא יהיו אותו דבר"

"תוכנית לא נעשית בידי אדם אחד", אמר דון פרנסיסקו בתוכנית האחרונה, שנקראה "שבת ענקית: עד הנצח". "תוכנית נעשית בידי צוות, בידי הרבה אנשים שאת מרביתם אתם לא רואים, אתם לא יודעים מי הם, אבל הם עובדים קשה, הם משקיעים את הנשמה ואת הכישרון שלהם".

 

"התוכנית הזו תהיה שונה ומשונה. אנחנו רוצים אווירה של חגיגה. אנחנו רוצים שיהיה רגש, אבל אנחנו רוצים שזו תהיה תוכנית צנועה שגם תוכלו לקחת בה חלק בבית שלכם. זהו סיפור של הצלחה, אבל זו לא רק הצלחה שלי".

הזוג אובמה בתוכנית הסיום ()
הזוג אובמה בתוכנית הסיום

"לא דמיינתי תגובות כאלה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"לא דמיינתי תגובות כאלה"(צילום: AFP)
 

"אולה אמיגוס, בואנס נוצ'ס", התחיל אובמה את ברכתו המוקלטת בספרדית מהוללת. "דון פרנסיסקו, ברכות על קריירה מדהימה". מישל אובמה המשיכה: "במשך 53 שנה, סבאדו חיגנטה הפכה לתוכנית קבועה בסלונים ברחבי אמריקה, וחלק חשוב מחיי התרבות שלנו. עבור אמריקנים רבים, ערבי שבת פשוט לא יהיו אותו הדבר בלעדיך. תודה לך דון פרנסיסקו עבור כל השמחה והבידור שהבאת לתוך חיינו במשך כל כך הרבה שנים. אתה תחסר לנו".

 

למנהיג העולם החופשי הצטרפו לא מעט מפורסמים בינלאומיים שבירכו את מלך הטלוויזיה, בהם המועמדת לנשיאות הילרי קלינטון והמוזיקאים שאקירה, אנריקה איגלסיאס, חואנס, גלוריה אסטפן ומארק אנתוני. איגלסיאס סיפר כמה פחד והיה מתוח לפני הופעתו הראשונה בתוכנית, והודה לדון פרנסיסקו על שעזר לו להצליח. חואנס הקולומביאני הודה לדון פרנסיסקו עבור "כל התמיכה, בזמנים טובים ורעים". אסטפן אמרה לכלי תקשורת לאחר התוכנית: "הוא חייב להיות כל כך גאה במה שהוא עשה. הוא עצוב. זו סופה של תקופה. זה יהיה קשה כשלא נראה את התוכנית בימי שבת".

 

"התוכנית נתנה לאנשים אישור שהם לא לבד"

"החיים ממשיכים, ולכן, לסיכום, אני רוצה להגיד לכם - סבאדו חיגנטה, להתראות!" סיכם המגיש עם דמעות בעיניים את המשדר המרגש שהועבר בשידור חי בארצות הברית, צ'ילה ומכסיקו. לאחר מכן יצא באיטיות מהאולפנים, כשקהל של אלפים מחבק אותו ומברך אותו, רבים בוכים, אחרים המומים.

 

"מן הסתם יש עצב גדול", סיפר כריסטיאן דה לה פואנטה, אחד מהאורחים הקבועים בתוכנית. "עידן הגיע אל קצו, אבל אנחנו צריכים להיום שמחים וגאים בכל מה שהשגנו בתוכנית הזו".

 

לאחר התוכנית סיפר דון פרנסיסקו לעיתונאים שהוא ימשיך לעבוד בתחום, אבל לא פירט מעבר לכך. "בחיים לא דמיינתי שאקבל תגובות כאלה", סיפר. "זה מאוד מרגש לראות שלתוכנית הייתה השפעה כה גדולה. הראינו לכולם כמה אנחנו מקצועיים עד היום האחרון ביותר".

 

אחד ממעריצי התוכנית סיפר שההצלחה האדירה שלה קשורה לכך שהוא הצליח לאחד את כל המהגרים הלטינים בארה"ב למקום אחד. "סבאדו חיגנטה הייתה נס קטן כל סוף-שבוע כשאתה נמצא במדינה שהיא לא שלך", אמר. "זה היה אישור לאנשים שצפו שהם לא לבד במדינה הזו. זה נתן לנו פוש קטן כל שבוע כדי להמשיך ולחזק את השורשים הלטיניים שלנו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שינה את השם כי את קרויצברגר קשה לבטא
צילום: AFP
מומלצים