שתף קטע נבחר

קרב אובמה-פוטין: מי מנהיג את העולם?

יותר משנה חלפה מאז נשיאי ארה"ב ורוסיה נפגשו. בעצרת האו"ם הם צפויים לשים סוף לנתק, אבל העלבונות שהם מפגינים אחד כלפי השני רק מחזקים את האיבה ביניהם. השניים אמורים לדון על דאעש, סוריה ואוקראינה, אך האם הם יכולים לשים את המחלוקות בצד? נראה שלא

 

כך הם ייראו גם מחר? אובמה ופוטין בפגישה ב-2013 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כך הם ייראו גם מחר? אובמה ופוטין בפגישה ב-2013(צילום: רויטרס)
 

מה יעלה בגורל קרב הטיטאנים? העצרת הכללית של האו"ם שתיפתח היום (ב') בניו יורק צפויה לעסוק בשלל נושאים, אך כל העיניים נשואות לפגישה אחת שצפויה להתקיים בשולי העצרת בין נשיא ארה"ב ברק אובמה לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין.

 

אובמה כבר נחת בניו יורק לקראת נאומו בעצרת מחר והפגישה עם פוטין. הנושאים המרכזיים בפגישה יהיו המשבר בסוריה, ההתמודדות עם דאעש ומשבר הפליטים באירופה. עם זאת, ספק גדול אם השניים יסכימו על משהו.

 

אובמה מנפח שרירים לקראת העצרת. במזרח התיכון חשים שארה"ב מאבדת אחיזה ורוסיה מנסה לחזור, אבל אובמה קיבל ביטחון עצמי וחש כמי ששולט בזירה הבינלאומית: סוגר הסכם גרעין עם איראן, מחדש את היחסים עם קובה לאחר נתק של 51 שנה ומוביל את המאבק לבלימת התחממות כדור הארץ, שזיכתה אותו בתמיכה של האפיפיור פרנסיסקוס בביקורו ההיסטורי בארה"ב.

נשיא סין בוושינגטון עם אובמה. פוטין מאתגר יותר (צילום: MCT) (צילום: MCT)
נשיא סין בוושינגטון עם אובמה. פוטין מאתגר יותר(צילום: MCT)

אובמה עולה למטוס בדרכו לניו יורק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה עולה למטוס בדרכו לניו יורק(צילום: רויטרס)

הביטחון הגובר בבית הלבן נובע מהשיפור במצב הפיננסי לעומת הצרות של סין והבידוד הכלכלי של רוסיה. לקראת ביקור של נשיא סין שי ג'ינפינג ביום שישי האחרון בבית הלבן, ארה"ב שיגרה איומים לעבר בייג'ינג על סנקציות שיוטלו נגד הסינים אם לא תיפסק מלחמת הסייבר המאורגנת לגניבת זכויות קניין של חברות אמריקניות.

 

סין מצויה בתקופה בעייתית והנשיא הסיני הגיב בכך שהגיע לארה"ב כדי לפתור את הבעיה. ביום שישי נפגשו אובמה ושי והגיעו להסכמה לא לנהל ריגול סייבר כלכלי ולפעול יחד נגד התחממות כדור הארץ, שסין היא המזהמת העיקרית שלו.

 

עכשיו מתמודד עם אובמה עם אתגר קשה הרבה יותר בדמותו של הנשיא הרוסי הכול-יכול. לאחר פגישות העבר, שהיו ידועות בהיותן קצרות ומוזרות, דווקא פוטין היה זה שביקש את הפגישה עם אובמה.

 

איך פוטין ישב מול נתניהו?

בוושינגטון דאגו לקראת סוף השבוע להזכיר לעולם שפוטין מבקש לדבר בגלל הסנקציות המרסקות את הכלכלה הרוסית וכי רוסיה לא ברמה של ארה"ב אלא "מעצמה אזורית". נושא השיחה מבחינה אמריקנית הוא קודם כל אוקראינה.

 

דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט, שידוע ברכות דיבורו, יצא מכליו כדי להעליב את פוטין. "אנחנו רואים את הנשיא פוטין מנסה למקם את רוסיה כמתחרה העיקרית מול ארה"ב ברחבי העולם. הנשיא תיאר את רוסיה ככוח אזורי שמנסה לאחוז בהשפעה שהם כנראה מאבדים במקום כמו המזרח התיכון. זה שונה מההשפעה של ארה"ב שהיא נרחבת מסביב לעולם".

 

נוהג לזלזל, לא מפחד. פוטין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נוהג לזלזל, לא מפחד. פוטין(צילום: EPA)

הדובר האמריקני ממש לעג לפוטין בתדרוך לעיתונאים בסוף השבוע כשהוא משתמש כדוגמה בפגישה בין הנשיא הרוסי לראש הממשלה בנימין נתניהו. "ראיתם את הצילום מהפגישה של ראש הממשלה נתניהו עם הנשיא פוטין כשהם יושבים זה לצד זה בכיסאותיהם. פוטין עם ז'קט לא מכופתר והרגליים פתוחות כדי להעביר דימוי מסוים. זו תמונה שפוטין מנסה להעביר בפגישות בינלאומיות, לא רק בפגישות עם אובמה".

 

בוושינגטון מבהירים שלמרות הפוזות של פוטין למצלמה, המדד של האמריקנים הוא מצבה של רוסיה בעקבות הסנקציות שמובילה ארה"ב בשנתיים האחרונות. "הכלכלה הרוסית נמדדה ב-2013 כשמינית מהכלכלה האמריקנית והכלכלה התשיעית בעולם. ב-2015 הכלכלה הרוסית היא 1 חלקי 16 מהכלכלה האמריקנית והיא הכלכלה ה-15 בעולם, אחת מתחת לספרד. הכלכלה הרוסית איבדה מאז תחילת המשבר עם אוקראינה 150 מיליארד דולר מהרזרבות שלה".

 

זה מה שהאמריקנים רוצים: שפוטין לא ישכח, ולהעמיד אותו בגודל הטבעי שלו לפני שהוא עושה פוזות בפגישה הצפויה עם אובמה, שם ידרוש הנשיא האמריקני ממקבילו הרוסי ליישם את הסכם מינסק בנושא אוקראינה שנחתם עם רוסיה בחודש פברואר. בפגישה ינסה אובמה להבין מפוטין אילו תוכניות הוא רוקח לגבי סוריה.

 


פורסם לראשונה 27/09/2015 22:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים