שתף קטע נבחר

מים על המאדים: גדלה ההיתכנות של קיום תנאים ליצירת חיים

דרך ארוכה עדיין לפנינו עד לגילויים של חיים במקומות אחרים במערכת השמש בפרט וברחבי היקום בכלל, אבל הגילוי הזה של נאס"א בהחלט מקפיץ את מאדים לאחד המקומות הראשונים כמועמד מוביל לכזה שמאכסן בהווה או איכסן בעבר חיים על פניו

חיפוש מים בכלל ומים זורמים בפרט הן אחת המשימות החשובות ביותר בחקר כוכבי הלכת על ידי גשושיות ולווינים. מים נפוצים מאוד במערכת השמש וגופים קטנים רבים במערכת השמש מכילים מים - ירחים קטנים, שביטים ועוד. אולם, בעוד שעדויות לקרח מים יש, עדיין לא התגלו מים זורמים בשום גוף במערכת השמש למעט בכדור הארץ.

 

נאס"א חושפת: מצאנו מים זורמים על המאדים

 

יש כמה גופים במערכת השמש שאנו סבורים שיש בהם מים נוזליים וזאת על פי תופעות שאנו מניחים שהסיבה להן הם מים. הירחים אירופה של צדק ואנקלדוס של שבתאי הם שני הגופים המובילים. הסברה המובילה היא שבשני ירחים אלה קיים אוקיינוס ענק מתחת לפני הקרח. מאדים מעט שונה מבחינה זו - הרכבו סלעי וההנחה שמים זרמו או זורמים על פניו נובעת מניתוח של מה שנראה ערוצי יובלים חרבים והרכב הנוזל שיצר אותם.

 

 

מה שנראה כערוצים שנגרמו על ידי נוזל כלשהו נצפו מזה שנים רבות על פני המאדים

 ומאדים למעשה משופע בערוצים כאלה. למרות שמים הם הנוזל הסביר ביותר שיכול ליצור את אותם ערוצים וכן את תוואי הקרקע הנוצרים, עד כה לא היתה הוכחה ישירה לכך. ההכרזה על מים נוזלים על פני המאדים מתבסס בעיקר על ניתוח כימי של אותם ערוצים חרבים.

 

החשיבות של מים זורמים היא בעיקר להתכנות של קיום חיים - מים זורמים חיוניים הן ליצירת חיים והן להתפתחותם. קל יותר ליצור באופן ספונטני תרכובות מורכבות במים נוזליים מאשר בקרח וכן לאפשר לאותן תרכובות להתפתח בסביבה של מים נוזליים. יתרה מזו, גילוי של מים המכילים מלחים ומינרליים מחזקת את האפשרות שאותם מים נוזליים מכילים תרכובות שעשויות להיות אבני בניין של חיים.

 

הדמיה של פני מאדים ()
הדמיה של פני מאדים


צילום של אחד הנחלים ()
צילום של אחד הנחלים

 

כמובן שנשאלת השאלה החשובה - מה קורה לאותם מים נוזליים בתקופות הקרות יותר, בחורף או אפילו בקיץ לאחר הזרימה. האם הם מתאדים? האם קופאים ונספגים בקרקע? עוד דרך ארוכה לפנינו.

 

חשוב להדגיש - גילוים של מים נוזליים אין פירושו המיידי אישור לקיום חיים במאדים או בגוף כלשהו. החשיבות היא בכך שגילוי כזה מגדיל את ההיתכנות של קיום תנאים ליצירת חיים ובתמיכה בהם, אם נוצרו. ונקודה נוספת - כאשר מדובר על חיים, המדענים יהיו מאושרים אם יתגלו צורות פרימיטיביות - כמו חיידקים...

הגשושית קיוריוסיטי על המאדים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הגשושית קיוריוסיטי על המאדים(צילום: gettyimages)

מאדים (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
מאדים(צילום: נאס"א)

 

עדיין לפנינו דרך ארוכה עד לגילויים של חיים במקומות אחרים במערכת השמש בפרט

 וברחבי היקום בכלל, אבל גילוי כזה בהחלט מקפיץ את מאדים לאחד המקומות הראשונים כמועמד מוביל לכזה שמאכסן בהווה או איכסן בעבר חיים על פניו.

 

לגילוי זה חשיבות רבה ביותר ואני מקווה לשלבו בקונגרס האסטרונאוטיקה הבינלאומי שיתקיים בירושלים ב-12 באוקטובר, כנס שיארח את מרבית סוכנויות החלל בעולם ואת הגופים העוסקים בחלק החלל ובהם סוכנות החלל האמריקאית נאס"א, העומדת מאחורי הגילוי.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים