שתף קטע נבחר

המבקר יחשוף: חשש למעשים פליליים בקק"ל

משרדו של השופט בדימוס יוסף שפירא משלים את הכנת הדו"ח הראשון על אודות התנהלות פעילות קק"ל. בבדיקה נמצא בין היתר כי גורמים בכירים בחברה עסקו בפיתוח הקרקעות למרות נגיעה אישית לכאורה בקרקעות. עוד ייחשפו אי סדרים כספיים וניגודי עניינים חמורים

אי-סדרים כספיים חריפים, שימוש לרעה של בכירים בנגישות לניהול קרקעות וניגודי עניינים חמורים. משרד מבקר המדינה משלים בימים אלה דו"ח שצפוי להעלות ממצאים חמורים על אודות פעילות קרן קימת לישראל (קק"ל). בקרב גורמים משפטיים קיימת הערכה שלפיה ממצאי הדו"ח יועברו גם ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין מכיוון שהם מעלים חשש לביצוע מעשים פליליים. בין השאר נמצא כי גורמים בכירים במוסדות קק"ל, שעסקו בפרויקטים בפיתוח הקרקעות, טיפלו בהם למרות שיש להם לכאורה נגיעה אישית בקרקעות.

 

הדו"ח על פעילות קק"ל הוא הראשון שבודק את התנהלותה לאחר הפיכתה לחברה לתועלת הציבור. בעבר סירבה קק"ל להיות גוף מבוקר, אולם הביקורת עליה נכפתה על ידי שרת המשפטים הקודמת ציפי לבני, היועץ המשפטי וינשטיין ומבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא.

 

מבקר המדינה שפירא (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מבקר המדינה שפירא(צילום: גיל יוחנן)

משרד מבקר המדינה אישר כי "המשרד נמצא בשלבים המתקדמים במטלת הביקורת 'פיתוח מקרקעי ישראל בידי קק"ל'. כבר בקרוב יישלחו לגורמים השונים שיש להם נגיעה לעינין טיוטות לצורך קבלת התייחסותם על הממצאים החמורים שנחשפו במהלך הבדיקה בקק"ל. מבקר המדינה השופט יוסף שפירא גם נועד עם יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי, זאת במסגרת פעילותו של המבקר להחיל ביקורת של משרדו על כל המוסדות הלאומיים".

 

לפני כמה חודשים הודיע המבקר שפירא כי משרדו יחל לבצע ביקורת בקק"ל, כשברקע הופעלו מצד קק"ל לחצים על חברי כנסת ושרים "אוהדים". בצעד זה הודיע המבקר למעשה כי הוא "שם קץ לניסיונות למנוע החלת ביקורת על קק"ל".

 

מבחינה משפטית, קבע המבקר כי בבסיס הביקורת בשלב זה תעמוד האמנה שנחתמה בשעתה בין מדינת ישראל לבין קק"ל ושלפיה הייתה אמורה לקום מועצה משותפת בה 13 חברים: שישה מהממשלה ושבעה מקק"ל, לענייני הכשרת קרקע ופיתוחה. תפקיד המועצה בין השאר קשור לקביעת מדיניות, אישור הצעת תקציב של מנהל פיתוח הקרקע בקק"ל ופיקוח על פעולותיו.

 

מבקר המדינה התריע על כך שהמועצה לא פועלת כבר שנים רבות, גם בדו"ח השנתי שפורסם בחודש מאי האחרון ועוד קודם לכן בדו"ח השנתי שפורסם לפני כ-10 שנים. הממשלה שהתייחסה לשני הדו"חות השיבה ש"בקרוב תוקם המועצה", אך עד כה הדבר לא קרה. משמעות הודעת מבקר המדינה ליו"ר קק"ל היא שמשרד מבקר המדינה נכנס עתה לביקורת ישירה בחברה.

 

כפי שפורסם ב"ידיעות אחרונות", החברה שמגלגלת כספי תרומות בסך ארבעה מיליארד שקלים, סירבה להחיל על עצמה ביקורת. אנשי הקרן טענו כי מרגע שתוחל עליה ביקורת -תיפסק העברת התרומות מחו"ל שפטורות ממס.

 

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט הורה ליועצים המשפטיים של משרדי האוצר, השיכון ומשרד ראש הממשלה להטיל פיקוח קפדני על העברות הכספים של קק"ל לגופים ממשלתיים. בחוות דעתו ליכט קובע ליכט שעל מנת להבטיח שקיפות טוהר מידות והיעדר ניגוד עניינים, הליך קביעת הקריטריונים וחלוקת הפרויקטים של הקק"ל ילווה על ידי היועץ המשפטי לממשלה כפי שנעשה לגבי כל החלטת ממשלה. חוות דעת התבקשה לאחר שקק"ל קיבלה לפני כחודש החלטה על מימון "פרויקטים לאומיים" בהיקף של 2.5 מיליארד שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת
מבקר המדינה שפירא
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים