שתף קטע נבחר

צפו: הפלגה עם המפקדת הראשונה על כלי שיט קרבי

סרן אור כהן מניצני עוז מונתה למפקדת "דבורה" - לראשונה בתולדות חיל הים. "עם רצון והשקעה, הכול אפשרי", היא אומרת ל-ynet. ומה אומרים החיילים?

 

"נהנית מכל רגע". סרן אור כהן (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
"נהנית מכל רגע". סרן אור כהן(צילום: דובר צה"ל)
עושה היסטוריה: סרן אור כהן, בת 24 מניצני עוז, היא האישה הראשונה שמונתה לפקד על כלי שיט קרבי בחיל. כהן, שסיימה לפני כשלוש שנים את קורס החובלים, קיבלה את הפיקוד על ספינת דבורה 817 ימים ספורים לפני ראש השנה.

 

המפקדת הטרייה כבר יצאה עם פקודיה לכמה סיורי בט"ש (ביטחון שוטף) בגבול הצפון ובמתקנים האסטרטגיים שלאורך חופי המדינה. "זה השילוב האידיאלי בין שני דברים שאני אוהבת לעשות", סיפרה כהן ל-ynet, "עבודה עם אנשים והגנה על ביטחון המדינה".

 

כהן נולדה וגדלה במושב ניצני עוז, בת בכורה לאב חקלאי ואם מנהלת חשבונות. אחותה לוחמת בסוללת כיפת ברזל ושתי אחיות נוספות עדיין בבתי הספר. היא עצמה עסקה בספורט בנעוריה, ואף הגיעה לרמת סגנית אלופת ישראל במשחה פרפר ל-50 מטר.

"תמיד חלמתי על זה". כהן בפעולה (צילום: ג'ורג' גינסבורג) (צילום: ג'ורג' גינסבורג)
"תמיד חלמתי על זה". כהן בפעולה(צילום: ג'ורג' גינסבורג)
 

"לא משנה אם גבר או אישה, זה תלוי בפרסונה" (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
"לא משנה אם גבר או אישה, זה תלוי בפרסונה"(צילום: ג'ורג' גינסברג)

משם הדרך לקורס החובלים הייתה ברורה, והיא אינה מתחרטת על דבר. "נהניתי מכל רגע. לא היה שלב של חרטות", היא אמרה. "בהיבט האישי, הפיקוד זה משהו שתמיד חלמתי עליו, עוד מהגיבוש והקורס. זה האידיאל של להיות חובל, לפקד ולקבל עצמאות. בפיקוד על הדבורה זה ממש בולט. אתה לבד, זה נטו שלך. אתה עצמאי וסומכים עליך".

 

למרות ההתרגשות, התהליך שעברה כהן בדרך לתפקיד היה ארוך ומתיש. מתוך 11 נשים שהתחילו את קורס החובלים שבו השתתפה כהן – סיימו רק שלוש. לפני הפיקוד שימשה אור כקצינת מחלקה בסטי"ל אח"י חץ, ובין השאר היו אלו חייליה שזיהו את ספינת הנשק קלוז סי במרס 2014. בנובמבר אותה שנה אישר רם רוטברג, מפקד חיל הים, את מינויה.

 

המפקדים בחיל הים, וגם אור עצמה, מנסים להמעיט בחשיבות האירוע ומדגישים כי הפיקוד נקבע על פי אישיותו ואיכויותיו של המפקד, ולא על פי מינו. "זה לא תלוי בשאלה אם אתה גבר או אישה. זה תלוי באדם, בפרסונה. אתה יכול להצליח אם יש לך את הכישורים. ברגע שהגעתי לספינה ואנשים הכירו אותי כבן אדם, כאור, אנשים הניחו בצד את הדעות הקדומות", סיפרה.

 (צילום: אחיה ראב"ד) (צילום: אחיה ראב
(צילום: אחיה ראב"ד)
 (צילום: ג'ורג' גינסבורג) (צילום: ג'ורג' גינסבורג)
(צילום: ג'ורג' גינסבורג)
 

מפקד פלוגת הדבורות, סא"ל רונן מרקם, הדגיש כי האיכות היא שקובעת ולא המגדר: "אין שום מניעה מאישה להיות בתפקיד מפקדת בכל מקום". הוא ציין כי לחיילים אף קל יותר לקבל אישה כמפקדת מאשר לעמיתיה - המפקדים הבוגרים שהם "מקובעים יותר", לדבריו. "החיילים רגילים ל'שרשרת פיקוד' נשית, החל מהאם והגננת ועד המורה, המ"כית בשלבים הראשונים של הצבא. להם זה הרבה יותר קל מאשר לאנשים בוגרים עם כל מיני 'קיבעונות'", הוסיף.

 

גם סמ"ר אסף אוחנה, החייל הוותיק על הספינה שמשמש כסגן, סיפר כי החיילים קיבלו את המפקדת בחום, למרות החששות שהביעו תחילה. "היו אמירות כמו 'מה, נקבל אישה בתור מפקדת', אבל בתוך שבוע הכול עבר. אם המפקד טוב, זה לא משנה אם מדובר בגבר או באישה", אמר.

 

לנשים אחרות המבקשות לעבור את המסלול היא ממליצה לקחת בחשבון את ההשקעה הגדולה. "זה מתאים לבנות שאין להן בעיה להתמודד עם אתגרים. אם בחורה מציבה לעצמה אתגרים וגם רואה בזה חלום – הכול אפשרי עם הרבה רצון והשקעה".

 

על האמונה התפלה בחיל, שלפיה לאישה אסור לעלות על ספינה או להיכנס למכונה, אמרה: "מקורה של האמונה התפלה הוא בכך שהמנוע הוא למעשה בת, ואם אישה אחרת תהיה על הספינה היא תקנא. מה שהם לא הבינו, הוא שנשים יכולות להסתדר ביחד ולהיות החברות הכי טובות". 

 

לבסוף סיפרה סרן כהן שהדבר האהוב עליה בים הוא "התחושה שאין גבולות, שיש לך מרחב, מרחב להכול, מרחב לחשיבה, מרחב להיות עם החיילים לבד. מרחב לדמיין, לחלום. עד האופק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
סרן אור כהן
צילום: דובר צה"ל
מומלצים