שתף קטע נבחר

מדד הדתומטר השלם למתפלל

חרדים מול דתיים, ספרדים מול אשכנזים: מי תורם יותר? מי פוקד יותר את בתי הכנסת? מי מתפלל שלוש תפילות ביום - ואיפה מעדיף הציבור להתפלל? סקר בתי הכנסת הגדול של "איגוד בתי הכנסת" מעלה נתונים מעניינים

החרדים פוקדים את בית הכנסת יותר מן הדתיים-לאומיים: רגע אחרי החגים מתפרסמים נתונים מעניינים המסכמים את היחס של יהודי ישראל לבתי הכנסת. הסקר השנתי שנערך על ידי "איגוד בתי הכנסת" של "אילת השחר" מעלה נתונים מעניינים אודות ההבדלים בין המגזרים השונים - כמו גם העדות השונות, ביחס לתרומות, מעורבות קהילתית – וגם דתית. אם תרצו, סקר הדתומטר השלם.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

המחקר נערך בשיתוף סטטיסטיקאים ורואי חשבון מהאוניברסיטה העברית ומאוניברסיטת בר אילן. השתתפו בו 300 איש מן המגזר הדתי והחרדי בישראל. טעות דגימה מירבית – 4%.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

52% מכלל המשתתפים במדגם השיבו כי הם פוקדים את בית הכנסת שלוש פעמים ביום, כלומר מתפללים במניין את שלוש התפילות – שחרית, מנחה וערבית. 19% מהמשיבים ציינו כי הם מגיעים לבית הכנסת פעם או פעמיים ביום. 29% הנותרים מגיעים לבית הכנסת רק בסופי שבוע. כלומר, בשבתות.

 

 

מפילוח מעמיק יותר עלה כי מבין המגדירים את עצמם "ספרדים חרדים" – 60% נוהגים לפקוד את בית הכנסת 3 פעמים ביום, ואילו אצל החסידים – 67%. אצל הליטאים החרדים האחוז נמוך יותר: רק 58%.

 

בפער גדול למדי - הציבור הדתי-לאומי, שמגיע לבית הכנסת לכל שלוש התפילות בשיעור הנע סביב ה-37%. 25% מחובשי הכיפות סרוגות מגיעים פעם או פעמיים ביום לבית הכנסת.

 

מהו בית הכנסת שבו אתה מעדיף להתפלל, נשאלו המשתתפים – בין האופציות: בית הכנסת השכונתי, בית הכנסת הגדול בעיר, בית הכנסת של העדה או של החסידות, או אולי ה'שטיבלך'. שלא כצפוי, באפשרות האחרונה בחרו רק כ-10% מהמשיבים. 55% מעדיפים את בית הכנסת השכונתי, 23% דבקים בבית הכנסת של החסידות או של העדה, 2.8% הולכים לבית הכנסת הגדול בעיר – ואילו אחוז אחד בלבד מעדיף להתפלל במקום העבודה.

 

הספרדים לא משלמים דמי חבר

איך אתם מעדיפים את התרומה שלכם? רוב המשתתפים (67.9%) ציינו כי הם מעדיפים לתרום במזומן לידיו של הגבאי. כרבע מן המשיבים הזכירו את אופציית קופת הצדקה של בית הכנסת. 18.2% יתרמו באמצעות הוראת קבע, ורק 9.1% ציינו את האפשרות לשלם באמצעות כרטיס אשראי.

 

 

האם אתם משלמים "דמי חבר" בבית הכנסת שלכם? 43% מהמשיבים אינם משלמים דמי חבר כלל, 57% משלמים סכומים הנעים בין 50 שקלים ל-150 שקלים.

 

מתברר כי באופן מובהק, בבתי הכנסת הספרדיים נוהגים פחות לגבות את "דמי החבר" (69% ממתפללי בתי כנסת של עדות המזרח אינם משלמים דמי חבר). לעומת זאת, אצל החרדים הליטאים – 72% משלמים דמי חבר. גם הדתיים עושים שימוש רב באופציה זו (78%).

 

בקרב העולים תורה: כשליש ממשתתפי המדגם אינם תורמים בעלייה לתורה, 17% תורמים ח"י שקלים (18 שקלים), וכ-27% תורמים בין 20-50 שקלים. 14% תורמים כ-50 שקלים ומעלה, ורק 6.4% מעניקים לבית הכנסת 150 שקלים ויותר.

 

גם כאן נבחן הקשר בין עדה ומגזר - לגובה תרומה: מבין סרוגי הכיפות השיבו 53% כי הם אינם תורמים בעלייתם לתורה, 35% מהם תורמים סביב ה-50 שקלים, ו-12% תורמים למעלה מ-100 שקלים. בציבור החרדי-ליטאי שיעור הבלתי תורמים גבוה, אך פחות: 38%.

 

הציבור הספרדי תורם בגדול: 83% מרימים תרומה כספית בעלייה לתורה, ורק 17% השיבו כי אינם תורמים. התברר גם כי אין הבדל מובהק בגובה התרומה בין מתפלל העולה לתורה בבית הכנסת "שלו", לבית הכנסת שבו הוא מתארח.

 

לא צריכים קבלה לצרכי מס

שאלה נוספת עסקה בתרומה לציון אירועים מיוחדים כגון בר מצווה, חתונה או אזכרה. 75% מהמשתתפים

נוהגים לתרום באירועים מסוג זה, וכ-7% מעניקים לבית הכנסת לא פחות מאלף שקלים בכל אירוע. 15% תורמים 200 שקלים, ו-14.5% תורמים 500 שקלים. היתר תורמים סכומים הנמוכים מ-200 שקלים.

 

בקטגוריה שעסקה בסוגיית תרומה המוכרת לצרכי מס (לפי סעיף 46), התברר כי רוב המתפללים אינם זקוקים כלל לקבלה כזו (53%). רק 17.2% מהמשיבים ציינו כי יגדילו את גובה התרומה במידה ויקבלו קבלה מוכרת לצרכי מס, ו-29% הנותרים השיבו כי ישמחו לקבל קבלה כזו, אך הדבר לא ישפיע על גודל התרומה.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים