שתף קטע נבחר

צעירים, חוששים לגורל אל-אקצה ומושפעים מהפייסבוק: זהו המפגע הבודד

גל הטרור הנוכחי מבוצע על-ידי הדור הפלסטיני הצעיר שניזון בעיקר מהרשתות החברתיות ומושפע רגשית מהאירועים בהר הבית. המחבלים, למעט אחד, לא מזוהים פומבית עם ארגוני טרור ורובם מגיעים ממזרח ירושלים בישראל יודעים מזמן: קשה לעצור את המפגע הבודד

בישראל אומרים כבר זמן רב שקשה למנוע את פיגועי הבודדים שמבצעים מחבלים ברחבי הארץ משלל סיבות, אך מיהו אותו המפגע הבודד? שבעת הפיגועים האחרונים, לא כולל זה שהתרחש אמש (ה') בעפולה, בוצעו על-ידי פלסטינים שנהוג לכנותם מפגעים בודדים. כל שבעת הפיגועים נעשו בטווח זמן של שישה ימים ואין ספק שכל אחד מהם המריץ את הבא אחריו לבצע פיגוע.

 

גל הטרור - כתבות נוספות ב-ynet:

התפרעות בי-ם: מחפשים ערבים וזורקים אבנים על שוטרים

פיגוע דקירה בעפולה: חייל נפצע בינוני-קשה

זינוק בדרישות לאבטחה: "מוצפים בפניות"

 

החברה הפלסטינית ברובה מקדשת את מבצעי הפיגועים והם זוכים מיד לתואר "שהיד". לישראלים המילה הזאת כבר נשמעת בנלית, אך השהידים הם אלה שמתו במלחמה למען הדת והמלחמה כעת, בעין הפלסטינית, היא על אחד מקודשי הקודשים של הדת – מסגד אל-אקצה.

 

לפחות שלושה מהמחבלים עקבו מקרוב אחר האירועים האחרונים בהר הבית והושפעו מכך באופן רגשי. אחד מהם הוא מוהנד חלבי, סטודנט בן 19 מהכפר סורדא ליד רמאללה, שביצע את פיגוע הדקירה במוצאי שבת בעיר העתיקה בירושלים שבו נרצחו אהרן בנט (בניטה) והרב נחמיה לביא ז"ל.

 

"מה שקורה באל-אקצה הוא מה שקורה למקומות הקדושים שלנו ולדרך של הנביא שלנו ומה שקורה לנשות אל-אקצה הוא מה שקורה לאמהותינו ולאחיותינו. אני לא חושב שהעם ישלים עם ההשפלה. העם ייצא לאינתיפאדה", כתב חלבי בעמוד הפייסבוק שלו יומיים לפני שיצא למסע הרצחני.

 

חלבי, חבר הג'יהאד האיסלאמי, הוא היחיד מבין המחבלים בגל הטרור הנוכחי שמשויך לאחד מארגוני הטרור והשאר לא היו מזוהים פומבית עם ארגון כזה או אחר. ככל הידוע, איש מהם גם לא שיתף אף אדם בתוכניתו לבצע פיגוע, דבר המקשה לאתר את אותו מפגע בודד.

 

רוב המחבלים מגיעים ממזרח ירושלים, כנראה משום שקל יותר עבורם לפגוע באוכלוסייה ישראלית מזדמנת, אך צריך לזכור שבמזרח ירושלים השטח נשלט בצורה ברורה על-ידי חמאס ולא על-ידי פתח. זה יוצר אווירה מאוד עוינת ומיליטנטית כלפי ישראל.

מקור ההשראה. מסגד אל-אקצה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מקור ההשראה. מסגד אל-אקצה(צילום: AFP)

צעירים משולהבים שמושפעים מהרשתות החברתיות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צעירים משולהבים שמושפעים מהרשתות החברתיות(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

דור המחבלים הזה הוא צעיר מאוד. שישה מהמחבלים בני 19-17 ורק אחד "מבוגר" יחסית, בן 25. הדור הפלסטיני הצעיר ניזון כמעט באופן בלעדי מאקטואליה באמצעות הרשתות החברתיות ואלו מלאות בימים ובשבועות האחרונים בהסתה נגד ישראל.

 

הטענה המרכזית ברשתות החברתיות היא שישראל מבצעת דה-פקטו חלוקה של מסגד אל-אקצה. המסרים הללו, בתוספת סרטונים שמסבירים כיצד דוקרים בצורה יעילה, נטמעים היטב בקרב אותם צעירים שמוכנים למסור את נפשם למען אל-אקצה ולמען אינתיפאדה חדשה.

 

הצעירים הללו מייצגים כבר את הדור שלא חווה על בשרו את החורבן שהמיטה על הפלסטינים האינתיפאדה השנייה ולכן הם אינם נרתעים מפריצתה של אחת חדשה.

 

במקרה של שורוק דוויאת, שביצעה פיגוע דקירה בעיר העתיקה בירושלים, היא יצאה מביתה בכפר צור באהר ביום רביעי בבוקר. היא אמרה לאמה שהיא הולכת כרגיל לאוניברסיטה והוסיפה שקודם לכן היא רוצה ללכת ולהתפלל במסגד אל אקצה. היא לא שלחה לה אפילו רמז קטן שהיא למעשה הולכת לבצע פיגוע דקירה נוסף בשרשרת פיגועי הדקירה האחרונים. היא היתה כל כך משכנעת עד שבני משפחתה אינם מאמינים עד עכשיו שהיא ביצעה פיגוע. מבחינתם היא זו שהותקפה ולא להיפך.

 

כל החיתוכים הללו יוצרים פרופיל חלקי, שלפיו המפגע הבודד עשוי להיות לרוב צעיר בן 19 המתגורר במזרח ירושלים, ללא שיוך ארגוני מובהק וללא עבר ביטחוני. אותו צעיר יקבל את ההשראה לפיגוע הדקירה באמצעות הרשתות החברתיות ובעקבות המחבלים שביצעו פיגועים לפניו בטווח הזמן המיידי. הוא לא ישתף איש בתוכניותיו, אך הוא עשוי להשאיר ממש לפני יציאתו לפיגוע מסר לאומי או דתי ברשת החברתית.

 


פורסם לראשונה 08/10/2015 23:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סובחי אבו חליפה. המחבל מהפיגוע הבוקר בירושלים
מומלצים