שתף קטע נבחר

אישום: הרב מצגר נטל לכיסו מיליוני שקלים

לאחר הכישלון במגעים להסדר טיעון, צפוי להיות מוגש כתב אישום נגד מי שהיה הרב הראשי לישראל ובו תיאור כיצד שלשל לכיסו 7 מיליון שקלים. לפי הפרקליטות, הוא דאג לנתב תרומות לעמותות בתמורה לקבלת אחוזים. "תרומה של 28 אלף דולרים שיועדה למוסד תורני הועברה במלואה לרב ולנהגו"

היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין צפוי להגיש כתב אישום חמור נגד הרב הראשי לישראל לשעבר, הרב יונה מצגר, בגין ניצול מעמדו לקבלת שוחד בשווי של כשבעה מיליון שקלים. כתב האישום צפוי להיות מוגש לאחר שהמגעים בין הפרקליטות לסנגוריו של מצגר כשלו.

 

הרב מצגר. כתב האישום יוגש השבוע (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
הרב מצגר. כתב האישום יוגש השבוע(צילום: מוטי קמחי )

 

היועמ"ש השלים כתב אישום חמור נגד מצגר והוא יוגש במהלך השבוע לבית המשפט המחוזי בירושלים, בגין קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה, קשירת קשר לביצוע פשע, הלבנת הון ועבירות מס. העבירות המיוחסות לו בוצעו במסגרת תפקידו ותוך ניצול מעמדו.

 

על פי הפרקליטות, במהלך ביצוע העבירות וכתוצאה מהן קיבל הרב מצגר סכומי שוחד בהיקף משוער של כעשרה מיליון שקלים, שמתוכם נטל לכיסו סך משוער של כשבעה מיליון שקלים. כזכור, מגעי הפרקליטות עם מצגר לעסקת טיעון הסתיימו ללא הסכמות, בין השאר בעקבות עדותו של עד מדינה בתיק - נהגו של מצגר לשעבר, שעל פי החשד שימש כשליחו לקבלת כספי העבירות. בשל מערכת היחסים הקרובה בין השניים ובשל חלקו בביצוע העבירות, חילק לכאורה הרב מצגר את כספי השוחד, והנהג קיבל עשרות אחוזים.

 

בטיוטת כתב האישום נטען כי במסגרת "פרשת הגיורים" קיבל הרב מצגר טובות הנאה מרב היושב בחו"ל, לאחר שמצגר הפנה אליו תושבי חוץ בעלי ממון המתעניינים בהליכי גיור ובבירור יהדותם. בעד כל הפניה כזו קיבל מצגר מחצית מן הסכום שקיבל אותו רב מתושבי החוץ. כמו כן, בחלק מהמקרים קיבל לכאורה הרב מצגר את הכספים תוך שהוא מקפיד ששמו לא יירשם כמוטב העברות הכספים, במטרה להסתיר את מקור הכספים, את מיקומם ואת בעלי הזכויות בהם. באחד המקרים, ב-2011, הפנה מצגר לרב בחו"ל איש עסקים שעלה מרוסיה לישראל, על מנת שיגייר את בנו ובתו. לאחר גיורם, קיבל הרב המגייר סכום כולל של 360 אלף דולרים, שמהם העביר מחצית לרב מצגר - 180 אלף דולרים.  

הרב מצגר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הרב מצגר(צילום: ירון ברנר)

 

כתב האישום משרטט את השיטה של הרב מצגר לנטילת אחוזים מכספים שיועדו לתרומה. יחד עם נהגו פעל לגיוס תורמים לעמותות, שבעלי התפקידים בהן הסכימו להעביר לרב עשרות אחוזים מן התרומות שיתקבלו בתיווכו.

 

באחד המקרים המצוינים, גייסו השניים תרומות לישיבה שפעלה בבית הכנסת של הרב מצגר. על פי החשד, אחת התרומות בסך 28 אלף דולרים ניתנה לידי הנהג, הוא העבירה לרב מצגר, והיא חולקה בין שניהם מבלי שהועברה כתרומה לישיבה. תרומה אחרת בסך כ-72 אלף שקלים ניתנה על ידי איש עסקים ישראלי לעמותת "בית התבשיל" המספקת מזון לנזקקים. לאחר קבלת הכספים העביר לכאורה מנכ"ל העמותה לרב מצגר 30% מסך התרומה, כ-22 אלף וחצי שקלים, מבלי ליידע את התורם. בכתב האישום נטען כי כך נעשה פעמים רבות.

 

במהלך שנות כהונתו כרב הראשי לישראל בשנים 2013-2003, קיבל הרב מצגר לכיסו טובות הנאה בסכומי כסף משמעותיים מאנשים פרטיים בעד פעולות הקשורות בתפקידו, כך לפי כתב האישום. טובות הנאה אלו התקבלו במספר רב של הזדמנויות, הן במסגרת אירועים פרטיים והן כתמורה להשתתפות הרב באירועים שערכו נותני טובות ההנאה. כמו למשל, בחסות נישואי בנו של הרב ביולי 2010. בשיחה שהתקיימה לפני החתונה בין הנהג לבין שניים מהמוזמנים סוכם כי השניים ייתנו לרב טובת הנאה בשווי רב, שתועבר כ"מתנה" לכבוד החתונה. בהתאם לכך הועבר תשלום בסך 500 אלף דולרים ישירות לרב, בעשרה תשלומים במזומן.

 

הרב מצגר נחשד בשורת שחיתויות, בהן קבלת סכום של 70 אלף שקלים בתמורה להכתרת מקורבו של יהודי עשיר ממוסקבה לרב העדה הקווקזית בארץ, וכי השמיט מרווחיו בדו"חות השנתיים שמסר למס הכנסה, בכוונה להתחמק מתשלום מס. בנוסף, נחשד הרב כי ביקש מהנהג להציג גרסה שקרית בחקירתו והפציר בו עשרות פעמים כי ימשיך "לשמור עליו" במסגרת החקירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הרב יונה מצגר
צילום: מוטי קמחי
מומלצים