שתף קטע נבחר

התמונות בביקיני חשפו: המתגייסת אינה דתייה

בת 19, שלמדה במסלול של צה"ל, ביקשה פטור בנימוק שהתקרבה לדת ונדחתה אחרי שתמונות חושפניות שלה התגלו ברשת החברתית והיא לא ידעה שאלות בסיסיות. השופטים על צה"ל: הפטור ניתן כדבר שבשגרה

הביקיני שהסגיר: צעירה שהצהירה כי היא דתייה כדי לקבל פטור משירות צבאי, לא הצליחה לענות על שאלות פשוטות בנושאי דת. במעקב שביצע הצבא אחרי חשבון הפייסבוק שלה, הוא גילה תמונות בביקיני ונוספות שעל פי הרישום צולמו בשבת. היא עתרה לבג"ץ נגד הצבא ונדחתה, אולם השופטים לא חסכו בביקורת גם על צה"ל ומהלכיו.

 

הצעירה בת ה-19 הגישה את בקשת הפטור אחרי שלמדה במסלול לימודים מיוחדים להנדסה מטעם חיל האוויר. היא אמורה הייתה לשרת בצבא ובהמשך לחתום קבע, אולם לטענתה בכיתה י"ב החלה "להתקרב לדת" ולכן ביקשה פטור.

למדה על חשבון הצבא ולא רצתה להתגייס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
למדה על חשבון הצבא ולא רצתה להתגייס(צילום: AFP)

היא הגישה את התצהיר באיחור ולכן זומנה לראיון בלשכת הגיוס כדי לבדוק את הידע שלה בנושאי דת. היא נשאלה שורת שאלות בנושאי דת ולא ידעה לענות עליהן, חלקן בסיסיות כמו מה הברכה על הדלקת נרות, השוני בין תפילת שחרית ביום חול לעומת שבת, מהי פרשת השבוע ועוד. בצבא דחו את בקשתה והחלו לחקור את פועלה. הם גילו תמונות חושפניות בפייסבוק שלה, ואחרות שכביכול צולמו בשבת.

 

הצעירה החליטה להגיש בג"ץ נגד ההחלטה, וטענה בתגובה כי התמונות לא צולמו על ידה ולא צולמו בשבת. כמו כן, היא טענה שבן הזוג שלה, שלא שומר שבת, היה זה שהעלה את התמונות. בג"ץ דחה את טענותיה וקבע כי אינה זכאית לפטור. השופטת ענת ברון, יחד עם השופטים מרים נאור ויצחק עמית, החליטה גם לחייב אותה ב-5,000 שקל לטובת המדינה.

 

השופטים מתחו ביקורת על התנהלותה של העותרת. "מצערת התופעה, שאותה מייצגת העותרת שבפנינו, של 'התחזקות' ו'התקרבות' כשם קוד להתחמקות ולהשתמטות", כתב השופט עמית בפסק הדין. "דומה כי לא הכרה דתית מונעת מהעותרת להתגייס, אלא ההכרה כי באמצעות תצהיר כוזב היא יכולה לחסוך שנתיים יקרות מחייה, בהן תעשה לעצמה ולביתה. כל זאת, לאחר שניצלה עד תום את מסלול הלימודים המיוחד שהעמיד הצבא לרשותה במכללה הטכנולוגית של חיל האוויר, ואף התחייבה לשירות קבע בתום שירות החובה. על כך יש להצר ולהתקומם".

 

ביקורת נשמעה גם על צה"ל, שלדברי השופטים "העלה על הרדאר" את העותרת רק כי הגישה את תצהירה באיחור. "הפטור ניתן כדבר שבשגרה, ובהיעדר חשד גלוי על פניו לא נערכת בדיקה", כתב השופט עמית. "טוב תעשה הרשות אם לא תעצום עיניה מתרמית ומתצהירי כזב אלא תפעל באופן יזום לביעור התופעה, כך ששירות החובה בצה"ל לא ייעשה פלסתר. הפטור ניתן כדבר שבשגרה, ובהיעדר חשד גלוי על פניו לא נערכת בדיקה".

 

השופטת ענת ברון העלתה חשש בפסק הדין כי "נשים שאינן דתיות עלולות לנצל את הקלות היחסית שבה ניתן לקבל פטור משירות צבאי מטעמים שבהכרה דתית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים