שתף קטע נבחר
 

צפו: תמונות חדשות מהירח המרתק של שבתאי

קאסיני צילמה את חלקו הצפוני של הכוכב ממרחק של 1,839 ק"מ. בהמשך החודש תצלם קאסיני תמונות קרובות הרבה יותר מחלקו הדרומי של הירח

נאס"א פרסמה בסוף השבוע תמונות חדשות מהירח אנקלדוס שמקיף את שבתאי. התמונות צולמו על-ידי החללית קאסיני מגובה של 1,839 ק"מ. בנאס"א אמרו כי החללית ממשיכה לשלוח תמונות מאזור הקוטב הצפוני של הירח והן אמורות להתפרסם בימים הקרובים.

 

ד"ר יגאל פת-אל - על הירח אנקלדוס

 

בנאס"א אמרו כי מדובר בתמונות שנותנות תמונה ברורה יותר על הירח, מאשר אלו שצילמה וויאג'ר 2 בשנות ה-80'. "באזור הצפוני של אנקלדוס יש סדקים דקיקים הנראים כמו קורי עכביש ומכתשים", אמר פאול הלפנשטיין, החבר בצוות קאסיני. "הסדקים הקטנים נראים במקומות רבים על פני הירח, ועכשיו אנחנו רואים שהם גם נמצאים בקוטב הצפוני". במהלך השבוע הבא אמורה קאסיני לצלם מגובה של 49 קילומטרים את חלקו הדרומי של הירח. מדובר בצילום הקרוב ביותר לפני הירח.

 

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 

אנקלדוס הוא ירח מעניין ביותר; הוא מקיף את כוכב הלכת שבתאי ולמעשה הוא הירח השני במספר של שבתאי מבחינת גילויו (התגלה בשנת 1789) ומכאן שאפשר לראותו גם בטלסקופים קטנים יחסית המצויים בידי חובבים. הוא קטן יחסית, קוטרו כ-255 ק"מ וצורתו כצורת כדור. הוא משלים הקפה סביב שבתאי אחת ל- 1.37 ימים בלבד. שבתאי וירחיו מצויים במרחק הגדול פי 10 מהשמש ביחס לכדור הארץ ומכאן ששטף קרינת השמש המגיע אליהם הוא כאחוז אחד בלבד מהשטף המגיע לכדור הארץ.

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

הדמיה של קאסיני (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
הדמיה של קאסיני(צילום: נאס"א)

  

אחד המאפיינים המעניינים ויוצאי הדופן של אנקלדוס הוא פני השטח שלו שמחזירים כ-100% מסך הקרינה הפוגעת בהם. תכונה זו של אחוז החזר הקרינה מפני ירח או כוכב לכת קרויה "אלבדו". לשם השוואה, הירח מחזיר כ-12% בלבד מסך הקרינה הנופלת עליו. מבחינה זו אנקלדוס יוצא דופן. כאשר צולם אנקלדוס

 בתחילה על ידי החללית וויאג'ר בשנות ה-80 ובצילומים בהפרדה גדולה יותר על ידי קאסיני, המקיפה את שבתאי בשנים האחרונות, התברר שפניו מכוסים בקרח מים.

 

כאשר התקבלו הצילומים הראשונים של אנקלדוס בשנת 2005, נראתה על פניו תופעה די יוצאת דופן – גייזרים. מסתבר, שפני השטח של הירח הקטן פעילים מאוד וגייזרים נפלטים מתחת לפני השטח שלו בתדירות גבוהה.

 

בניגוד לגייזרים החמים המוכרים לנו מכדור הארץ, הגייזרים על אנקלדוס מכילים אדי מים קרים וכן חלקיקי קרח מים ותרכובות אורגניות. כאשר אדי מים פורצים מתחת לפני הקרקע, הם אמורים להביא עמם גם אבק שכלוא בתוך הקר כפי שאנו רואים למשל בשביטים. ואכן קאסיני גילתה בעבר עקבות של מולקולות הידרו-פחמניות וכן את ארבעת היסודות מימן, חנקן, פחמן וחמצן בגייזרים. פני השטח הבוהקים מרמזים כנראה שהמנגנון של הבאת קרח טרי אל פני השטח של אנקלדוס נמשך ברציפות.

 

מהו המקור לאדי המים? למעשה, קיימת תמימות דעים בין החוקרים לגבי העובדה שהמקור לאדי המים הוא אוקיינוס מים המצוי מתחת לפני השטח הקפואים של הירח. כנראה שקיומו של אוקינוס הקרח מסביר את חסרונם של עקבות האבק – הפיכת המים לנוזל גרמה לאבק המצוי בצורה של אבנים או גרגרים לשקוע ולכן הוא אינו מובא לפני הקרקע.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
אנקלדוס בתמונות חדשות
צילום: נאס"א
מומלצים