שתף קטע נבחר

העתיד כבר אוטוטו כאן: "יום בחזרה לעתיד"

21 באוקטובר 2015 הוא היום בו נוחת מרטי מקפליי מן העבר ב"בחזרה לעתיד 2". רגע לפני שהתאריך הזה מגיע בלוח השנה של המציאות, מועדון הסרט המופרע חוזר לטרילוגיה המצליחה מהאייטיז שנשארה רלוונטית מאז. צאו איתנו למסע בזמן לקראת "יום בחזרה לעתיד" הבינלאומי

"יום בחזרה לעתיד", נע בין התארגנות עממית של מעריצים לחג כלל עולמי. מדובר קולנועי שיגרום לרבים לצאת מביתם ביום רביעי ולחגוג את שוב עם מרטי מקפליי, היום בשנת 2015. אוקיי, אז סביר להניח שגיבור הטרילוגיה "בחזרה לעתיד" לא יגיע לאירוע שאנחנו מתכננים עבורו ביום רביעי במסגרת מועדון הסרט המופרע, אבל בכל זאת אפשר יהיה לצפות שוב ב"בחזרה לעתיד 2" שיצא לאקרנים אמנם ב-1989 אך עלילתו מתרחשת ב-21 באוקטובר 2015.   

 

בעבר כבר סקרנו בהרחבה את קורותיו של הפרנצ'ייז שהגו הבמאי רוברט זמקיס והתסריטאי בוב גייל בשנות השמונים, אבל אנחנו - פנינו לעתיד - ליום רביעי, יום "בחזרה לעתיד" הבינלאומי.

 

המשך יבוא

הסרט שפתח את "בחזרה לעתיד" יצא לבתי הקולנוע בארצות הברית ב-1985 והפך לסרט הריווחי ביותר בעולם דאז. בוב גייל ורוברט זמקיס ("שני הבובים", כך קראו להם), רקחו קומדיית מסע בזמן שלא ידעו עד כמה תיגע ללב הצופים ברחבי הגלובוס. הסרט הפך ללהיט גם במדינות אירופה וביפן ועד היום סרטי הטרילוגיה נמצאים ברשימת 50 הסרטים המכניסים בהיסטוריה.

 

מי שהיה אמון על הפקת הסרטים היה סטיבן שפילברג, שלמרות שהאמין בפרויקט מהרגע הראשון, לא העז לדבר על סרט המשך רק עד שהסרט הראשון יצא לאקרנים. הכתובית to be continued (המשך יבוא) בצבעי צהוב-כתום הוכנסה רק כשהסרט הופץ בווידאו ובשידורי טלוויזיה, ולא קיימת בגרסה הקולנועית של הסרט. 

 

ומכאן התחילו הצרות: סצנת הסיום של הסרט הראשון היתה בעצם בדיחה של היוצרים. דוק בראון, ממציא המסע בזמן, מגיע מכונית הדלוריאן המפורסמת ומודיע למרטי ולחברתו ג'ניפר שבעתיד (השבוע), יש בעיות עם הילדים שלהם והם מוכרחים לנסוע איתו לעתיד. הרכב, שעד עכשיו נסע על כביש, ממריא לשמיים ונעלם. עכשיו, הסרט השני, מוכרח להתחיל מהנקודה שהסרט הראשון הסתיים - כלומר, בעתיד, עם ג'ניפר. זו הסיבה שרוב הסרט היא שוכבת מעולפת, לא היה הרבה מה לעשות עם הדמות שלה.

 

ומה יעשו מרטי ודוק בעתיד? גייל חשש מלהפוך את "בחזרה לעתיד 2" לעוד המשכון הוליוודי שממחזר את העלילה של הסרט הקודם. אז הוא ישב והתחיל לכתוב תסריט בשם "פרדוקס" שחלק גדול ממנו מתרחש בשנת 1967, כשאבא של מרטי, ג'ורג' מקפליי הופך למרצה באוניברסיטה ו... זה לא עבד.

 

העתיד כבר כאן. "בחזרה לעתיד 2" (צילום מסך) (צילום מסך)
העתיד כבר כאן. "בחזרה לעתיד 2"

בעיקר אחרי כשלון המשא ומתן הכספי עם כריספין גלובר, ששיחק את אביו של מרטי בסרט הראשון. האגדה מספרת שביקש מיליון דולר. ההפקה הסבירה שזה לא יקרה בקו הזמן הנוכחי. ואז שני הבובים העלו רעיון חדש: הרי יש לנו מכונת זמן, למה שלא ניסע ונבקר בסרט הראשון?

 

העלילה של "פרדוקס" התחלקה כעת לארבעה חלקים. הראשון, בעתיד, כי חייבים וכי זה מגניב משם הם חוזרים לשנת 1955 ונתקלים בעצמם, מגיעים לשנת 1985 (כך קראו בתסריט לקו הזמן האלטרנטיבי של שנות השמונים) והחלק הרביעי, התרחש במערב הפרוע. התסריט היה ארוך מאד והחלק האחרון הכביד על הקריאה כי הכניס דמויות חדשות לסרט, כמו המורה קלרה שדוק בראון מתאהב בה. אורך הסרט היה צפוי להיות קרוב לשלוש שעות.

 

במקום לחתוך ולצמצם הועלה רעיון נועז לחלק את "פרדוקס" לשניים. חלק שני לטרילוגיה עד המערב הפרוע, וחלק שלישי עד סוף הסיפור. ההבטחה היתה שבמקום להפיק סרט בודד נוסף ב-50 מליון דולר, יופקו שניים ב-70 מליון, בתנאי ששני הסרטים יצולמו יחד.

 

גולשים קדימה בזמן. "בחזרה לעתיד 2" ()
גולשים קדימה בזמן. "בחזרה לעתיד 2"
 

המנהלים באולפני יוניברסל מאד חששו מהסרט המוזר שעלילתו נקטעת וטרחו להצמיד לסוף הסרט השני טריילר עם קטעים מתוך הסרט השלישי שכבר צולם והיה כבר בשלבי עריכה. כל זה כדי שאיש בקהל לא יחשוב שקיבל סרט שני עם סוף מאכזב. הטריילר לסרט השלישי שהוקרן בקולנוע כחלק מהסרט השני. 

 

בנובמבר 1989 שודרה בטלוויזיה תכנית שנועדה לקדם את הסרט השני. במהלכה הציג זמקיס לראשונה את ההוברבורד (Hoverboard) - סקייטבורד מעופף. הוא התייחס אליו כאילו זה פיתוח שבאמת יכול לעוף. צבע ההוברבורד שמרטי משתמש בו בסרט הוא ורוד כדי להראות שגם בעתיד בנות אוהבות ורוד. כדי לחזק את האמינות, החברה שמייצרת אותו היא מאטל, החברה שמייצרת את בובות ברבי המקוריות.

 

זו היתה בדיחה כמובן, מה שלא הפריע לרבים לצלצל למשרדי ההפקה ולשאול איך אפשר להשיג לילדים צעצוע כזה. חג המולד מתקרב וזו היתה מתנה מושלמת. העובדה שמנחה הספיישל הטלוויזיוני היה לסלי נילסן, כוכב סרטי "האקדח מת מצחוק", לא גרמה להם לחשוד שעובדים עליהם.

 

סליחה, תאונה

שריל ווילר, פעלולנית, שיחקה את אחת מרוכבי ההוברבורד שניסו לתפוס את מרטי מקפליי בכיכר העירייה. במהלך הסצנה היא וחבריה נכנסים בקיר הזכוכית של מגדל השעון המפורסם.

 

הרביעייה שנכנסה בזכוכית היתה מחוברת לחוטים שזרקו אותם אל תוך הזכוכית (שהיתה עשוייה סוכר שקוף). שלט רחוק היה אמור לשחרר את החוטים בזמן ולתת להם לינחות על כריות אוויר גדולות שהונחו בתוך הבניין. אולם המערכת של ווילר נכנסה לפעולה מאוחר מידי והיא נחבטה בקיר מגדל השעון. כשהחוט נותק, היא צנחה מגובה של שבעה וחצי מטרים אל רצפת הבטון והיתה זקוקה לניתוחים רבים בלסת, בראש וביד.

 

הדבר המדהים הוא שניתן לצפות בכל שלבי התאונה בסרט עצמו. אם תעצרו את התמונה תראו את שריל נחבטת בקיר (2:42), מאבדת את ההוברבורד, ואז - כשעוברים לצד השני של הזכוכית- רואים את צללית הגוף שלה מתרסקת על הבטון מגובה רב.

 

טכנולוגיית צילום מהעתיד

בגלל שהדמויות פוגשות את עצמן, השחקנים צריכים להופיע כמה פעמים באותה הסצנה בתלבושות שונות. זמקיס אוהב אתגרים כאלה כי הוא פריק של טכנולוגיה קולנועית פורצת דרך. באותם ימים בדיוק סיים לצלם את "מי הפליל את רוג'ר ראביט" שלצורך הפקתו שילב אנימציה עם שחקנים חיים. ארבע שנים לאחר מכן ישלב את תום הנקס בצילומי ארכיון בסרט "פורסט גאמפ". אז להכפיל את מקפליי? שטויות.

 

בסרט הזה השתמשו לראשונה במערכת שמאפשרת לשחזר את תנועות המצלמה שוב ושוב, כשכל פעם השחקן לבוש בצורה אחרת. בקטע הבא מייקל ג'יי. פוקס משחק באותה סצנה את מרטי מקפליי הזקן, את בנו, מרטי מקפליי ג'וניור, וגם את מרלן מקפליי, בתו של מרטי שמופיעה בסוף הקטע:

 

ג'ניפר כפול שלוש

לחברה של מרטי, ג'ניפר פרקר, היו כמה גילגולים. הסרט הראשון, התחיל להצטלם עם השחקן אריק סטולץ בתפקיד הראשי. אחרי חודש של צילומים בהם הוא לא הצחיק, הוחלט לפטר אותו ולהכניס לנעליו את פוקס, שהיה נמוך משמעותית מסטולץ - מה שהוביל לפיטורי השחקנית מלורה הרדין, שגילמה את חברתו והיתה גבוהה מדי. 

 

הרדין הוחלפה בקלאודיה וולס שפרשה מעולם המשחק בין הסרט הראשון לשני ואילצה את ההפקה לחפש ג'ניפר שלישית.

אז איך מחברים את הסצנה מסוף הסרט הראשון, לתחילת הסרט השני, כשמדובר בשתי שחקניות שונות? הפתרון היה לצלם שוב את הסצנה המסיימת של הסרט הראשון, ארבע שנים אחר כך. עם הג'ניפר החדשה ולקוות שהצופים לא ירגישו בפשלה.

 

על מאחורי הקלעים של מסעות מקפליי לעבר לעתיד להווה, כולל תחרות תחפושות עם פרס ראשון "הוברבורד", שירה בציבור והקרנת הסרט, באירועי "יום בחזרה לעתיד" ביום רביעי.

 

אלון גור אריה הוא במאי, תסריטאי ומנחה את אירועי "מועדון הסרט המופרע " ברחבי הארץ. אירוע "יום בחזרה לעתיד" יערך בסינמטק תל אביב  ביום ד' (21.10), ובסינמטק ירושלים ביום ה' (22.10) עם הקרנת "בחזרה לעתיד 2".

 

בסינמטק חיפה יערך ערב "ביטלס בקומדיה" ביום חמישי (29 באוקטובר). ערב קומדיות פולחן ישראליות יערך בסינמטק שדרות ביום ב' (19.10) עם הסרט "מבצע סבתא". מפגש "מפלצות מצחיקות מהסרטים" לילדים ולכל המשפחה יערך בסינמטק ירושלים בשבת (24.10) עם הסרט "בית ספר למפלצות", ובסינמטק תל אביב בשבת (31.10), עם הסרט "מפלצת של מלון".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מייקל ג'יי. פוקס ב"בחזרה לעתיד 2"
לאתר ההטבות
מומלצים