שתף קטע נבחר

השרים זעמו, נתניהו נאלץ לגנוז את פיילוט החומה בירושלים

שרי הקבינט זומנו אמש לדון בהסתה ברשתות החברתיות, אך ויכוח לוהט פרץ בנושא חומת הבטון שהוצבה בשכונת ארמון הנציב: "זה יוצר רושם של חלוקת העיר", אמרו. השר כץ: "החומה - פרס לטרור". אבל רק לפני חודש אושרה הקמת המכשול לבקשת עיריית ירושלים. נתניהו הורה לעצור את הפיילוט ולבחון חלופות

 

  

הקבינט המדיני-ביטחוני כונס אמש (יום א') עוד לפני הפיגוע בבאר שבע לדון בהסתה ברשתות החברתיות, אבל עסק בסופו של דבר בסוגיית הצבת חומת הבטון בין ארמון הנציב לג'בל מוכבר בירושלים. בלחץ השרים הורה ראש הממשלה בנימין נתניהו לגנוז את הפיילוט ולא להרחיבו בשלב הזה. מלשכת נתניהו נמסר כי "בהמשך להודעתנו מהשבוע שעבר - הקבינט הסמיך את המשטרה לקבל את ההחלטות המבצעיות על פי שיקולים מבצעיים. המשטרה החליטה על כך והיא רשאית לקבל כל החלטה".

 

כמה מהשרים תהו מדוע המשטרה הקימה את החומה. השרים ישראל כץ, נפתלי בנט וזאב אלקין התנגדו להצבת החומה ואמרו שהדברים לא נראים טוב. כמה מהשרים אף אמרו שמתקבל הרושם של חלוקת ירושלים. השר לביטחון הפנים גלעד ארדן הבהיר שהצבת החומה לא תואמה איתו וכי מדובר בכלל בהחלטה קודמת של הקבינט מלפני חודש להציב מכשולים בנקודות חיכוך - עוד לפני שפרץ גל פיגועי הדקירה. ארדן אמר לשרים כי מבחינתו ניתן לקבל החלטה מיידית לפרק את החומה תוך חצי שעה. ארדן הדגיש כי אין כאן עניין אידיאולוגי אלא נושא שמהותו באבטחת התושבים שאותו יזמה עיריית ירושלים.

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
שר האוצר משה כחלון זעם והציג דעה שונה: "עם כל הכבוד, אם אפשר להגן טוב יותר על השוטרים או על האזרחים - זה לא קובע את הגבולות של ירושלים. זה שטויות. הגבולות של ירושלים ייקבעו בהצבעות בכנסת", אמר כחלון, והוסיף בעקיצה לשרים כי "גם בהתנתקות מה שקבע זה ההצבעות בכנסת ולא דבר כזה או אחר".

 

השר כץ אמר בקבינט כי "החומה שהוצבה מול בתי ארמון הנציב מחלקת את ירושלים ומצטיירת כהישג ופרס לטרור. היא גם לא תביא ביטחון ויש להסיר אותה לאלתר. צריך להגן על בתי ארמון הנציב באמצעות פעילות התקפית יזומה נגד תשתיות הטרור וההסתה בג'בל מוכבר ולא באמצעות בניית חומות והתבצרות בארמון הנציב - יש כאן תקדים מסוכן. הקבינט לא החליט מעולם על הצבת חומות בלב ירושלים".

 

השרים אלקין ובנט הצטרפו לעמדתו וגם שר הביטחון יעלון הסתייג מהמהלך ומהדרך שבה הוא עלול להתפרש. השר כץ דרש מראש הממשלה להנחות למצוא פתרונות מבצעיים אחרים, כמו הצבת כוחות וצלפים על גגות הבתים בג'בל מוכבר, שיפעלו ביד קשה נגד זורקי האבנים ובקבוקי התבערה.

 

מתברר כי ההחלטה על הקמת המכשול התקבלה לפני חודש, עוד לפני שהחל גל הטרור הנוכחי. בעקבות דיונים על ביטחון ירושלים בעקבות הזינוק במקרי יידוי בקבוקי התבערה יוידוי האבנים ביקשה עיריית ירושלים להציב מכשולים בכמה נקודות חיכוך בעיר בהתאם להחלטת המשטרה. עיריית ירושלים פנתה לחטיבת האבטחה של המשטרה בשבועות האחרונים וביחד מיפו נקודות חיכוך לצורך הצבת המכשול. בהחלטת הקבינט דובר על פיילוט שיבחן אם הצבת המכשול תהיה יעילה. הסיכום היה להציב חומה באורך כולל של 300 מטרים. בפועל הוצבה חומה באורך של עשרה מטרים בלבד.

מפת האזור שבו הוצבה החומה  ()
מפת האזור שבו הוצבה החומה
 

גורמים מדיניים בכירים אמרו: "אין פה שום חציצה מלאה בין שכונות. מה ששמו שם זה שישה לוחות בגובה שני מטרים וחצי. זו לא חלוקת ירושלים. שמו חומה באורך של עשרה מטרים שנועדה למנוע מהצעירים הפלסטינים לזרוק אבנים על הקו הראשון של הבתים". 

 

בלשכת ראש הממשלה מיהרו להדגיש כי ראש הממשלה לא ידע על הצבת המחסום וגם לא היה אמור לדעת. "זהו עניין טקטי של המשטרה", טענו בלשכה, וציינו כי הקבינט הסמיך את המשטרה לקבל החלטות כאלה ואחרות בנושא ביטחון כגון כתר, סגר, מחסומים וכדומה, ולכן עיריית ירושלים ומשטרת ישראל קיבלו בעצה אחת את ההחלטה להציב את החומה בארמון הנציב. אף שלא ידעו על ההחלטה בלשכת נתניהו, ניסו להמעיט מחשיבות העניין: אין מדובר בחומה אלא במחסום נייד. הם הבהירו כי מדובר בעניין זמני בלבד, "היה שם חור שרצו לסגור אותו. עניין טקטי שלא מסמל שינוי במדיניות".

  

בהודעת דובר המשטרה נאמר: "בעקבות גל הפיגועים והאלימות שבו נעשה שימוש באמצעים מסכני חיים דוגמת יידוי בקבוקי תבערה ואבנים נגד אזרחים תמימים ושוטרים", המשטרה הייתה חייבת "להרחיב את מגוון האמצעים נגד המפגעים, במטרה להגן על שלום הציבור ולהשיב את הביטחון והשקט. לפיכך הוחלט על הצבת מחסום משטרתי נייד זמני בשכונת ג'בל מוכבר".

 

הדובר הבהיר כי המחסומים הוצבו "בהתאם להערכות המבצעיות שנעשו במשטרת ישראל ומטרתם למנוע זריקת בקבוקי תבערה, ירי זיקוקין ויידוי אבנים לעבר כלי רכב שנעים בכביש ולעבר בתים. המחסום נייד ויוזז על פי צרכים מבצעיים, נותן מענה לאיומים המיידיים שמתקיימים במוקדים אלו במטרה לשלוט על הפורעים המגיעים מהוואדיות ובין הסמטאות לעבר הכביש ובתי השכונה בארמון הנציב". הוא ציין כי הכבישים ודרכי הגישה בין השכונות יישארו פתוחים כפי שהם כיום.

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "לא מדובר בחומה היקפית, אלא בהצבה זמנית של מכשול על-ידי המשטרה, בקטע שבין ארמון הנציב לג'בל מוכבר שבו יש היסטוריה של זריקת אבנים ובקבוקי תבערה על בתי יהודים וכלי רכב בכדי למנוע פגיעות בנפש וברכוש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
החומה שנבנתה בין ארמון הנציב לג'בל מוכבר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים