שתף קטע נבחר

נתניהו: היטלר לא רצה להשמיד בשעתו יהודים, חוסייני שכנע; היסטוריונים: לא נכון

בנאום בפני הקונגרס הציוני אתמול בירושלים אמר ראש הממשלה כי "היטלר לא רצה להשמיד את היהודים באותו זמן, הוא רצה לגרש אותם". לטענתו, חאג' אמין אל-חוסייני היה זה ששכנע אותו לשרוף את היהודים. מומחים בעלי שם עולמי קובעים: "זה לא נכון. הפגישה עם המופתי הייתה אחרי שהפתרון הסופי יצא לדרך"

 

 

נתניהו מציג גרסה משלו ל"פתרון הסופי" : ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול (יום ג') בקונגרס הציוני בירושלים כי הצורר הנאצי אדולף היטלר לא רצה בתחילה להשמיד את היהודים, אך המופתי של ירושלים חאג' אמין אל-חוסייני שכנע אותו לעשות זאת. פרופ' דן מכמן, מומחה בעל שם עולמי, ראש המכון לחקר השואה באוניברסיטת בר אילן וראש המכון הבינלאומי לחקר השואה ביד ושם אמר הבוקר ל-ynet כי הטיעון אינו נכון: "הייתה פגישה של היטלר עם המופתי אבל זה אחרי שהפתרון הסופי התחיל".

 

דבריו של נתניהו מעוררים סערה, במיוחד על רקע נסיעתו של ראש הממשלה היום לגרמניה, שם ייפגש עם הקנצלרית אנגלה מרקל ועם מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי. ההיסטוריונית הראשית ביד ושם, פרופ' דינה פורת, העומדת גם בראש מרכז קנטור באוניברסיטת תל אביב, אמרה ל-ynet כי מבחינה היסטורית, "אי-אפשר לומר שהמופתי הוא שנתן להיטלר את הרעיון להרוג או לשרוף יהודים. זה לא נכון. הפגישה ביניהם הייתה כבר לאחר שורה של אירועים שמצביעים על כך", אמרה פרופ' פורת.

 

נתניהו סיפר בקונגרס הציוני שהמופתי "טס לברלין. היטלר לא רצה להשמיד את היהודים באותו הזמן, הוא רצה לגרש אותם. חאג' אמין אל-חוסייני הלך אליו ואמר: 'אם תגרש אותם, הם יגיעו לכאן'. 'אז מה עליי לעשות איתם?', שאל. הוא ענה: 'שרוף אותם'". 

 

נובמבר 1941: פגישה בין חוסייני והיטלר (צילום: Heinrich Hoffmann) (צילום: Heinrich Hoffmann)
נובמבר 1941: פגישה בין חוסייני והיטלר(צילום: Heinrich Hoffmann)
 

נתניהו סיפר את קורותיו של סבו, שהגיע ארצה ב-1920. "הוא עגן ביפו וזמן קצר מאוד אחרי זה הוא הלך למשרד ההגירה ביפו, שכמה חודשים מאוחר יותר נשרף על ידי פורעים. התוקפים הערבים הללו רצחו כמה יהודים, כולל את הכותב המהולל שלנו ברנר. את התקיפה הזאת ותקיפות אחרות על הקהילה היהודית ב-1929,כמו ב-1921, דרבן המופתי של ירושלים חאג' אמין אל-חוסייני, שמאוחר יותר נדרש לשימוע בשל פשעי מלחמה במשפטי נירנברג, בשל תפקידו המרכזי בניסוח הפתרון הסופי".

 

לדברי ראש הממשלה, "זה מה שחאג' אמין אל-חוסייני אמר: 'היהודים רוצים להרוס את מסגד אל-אקצה'. השקר הזה בן 100 שנים. הוא התסיס הרבה התקפות. הר הבת עומד על תלו. מסגד אל-אקצה עומד על תלו. אבל השקר עומד גם, עיקש".



 

פרופסורים: נתניהו לא מדייק, חוסייני לא יזם השמדה

לדברי פרופ' פורת, הפגישה בין היטלר לאל-חוסייני התקיימה לאחר שורה של אירועים. "ב-30 בינואר 1939 היטלר נאם ברייכסטאג, ושם אמר חד וחלק, שאם העם היהודי 'יגרור שוב את העולם למלחמה', תהיה התוצאה לא בולשיביזציה של כדור הארץ אלא השמדת הגזע היהודי באירופה – וכל הרייכסטאג קם על רגליו והריע. עמדה מאחורי זה מדיניות", אומרת פורת. "נכון שהדברים נעשו בשלבים, בהדרגה. בתחילה, עד אוקטובר 1940 אכן דובר על האפשרות להגירה, אבל ביוני 1941 גרמניה פולשת לברית המועצות ומתחילה בהרג המוני של יהודים. אנחנו כבר במלחמה וזה אפשרי".

 

פורת מציינת את הקמת מחנה הריכוז הראשון בחלמנו שליד לודג', שהתרחשה שבועיים לאחר הפגישה, אולם מוסיפה כי הקמתו לא הייתה כתוצאה ממנה: "המחנה הוקם לאחר שהגרמנים התקשו עם ההרג של היהודים ברוסיה, והחליטו שבמקום להגיע אל היהודים ולהרוג אותם, הם יביאו את היהודים אליהם – למחנות".

 

על הצגת הדברים על ידי נתניהו, העריכה פורת כי מדובר במידע לא מדויק, אך לדבריה ייתכן והוא ביקש לשים את הדגש על מעשיו של המופתי. "נתניהו מכיר את ההיסטוריה וגם גדל בבית של היסטוריון", ציינה. "הוא מכיר את החומר. זה לא שהמופתי לא היה בעד לשרוף את היהודים, אבל הפגישה שלו עם היטלר לא עסקה ביהודי אירופה אלא במזרח התיכון. הוא רצה לוודא שכאשר הגרמנים יכבשו את האזור הם 'יטפלו' גם ביהודי צפון אפריקה וישראל".



פרופסור מאיר ליטבק, מהחוג למזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב, אמר כי רעיון השמדת היהודים עלה כבר ב-1939. הוא מודה כי התוכנית הראשונית הייתה לשלוח את היהודים מאירופה לאזור שמצפון להרי אורל, כדי שהם ימותו ממחלות, אולם התוכנית השתבשה בגלל הרוסים בשנת 1941. אז, לדברי ליטבק, גם עלה רעיון ההשמדה.

 

"היטלר לא היה צריך את חוסייני כדי לרצוח את היהודים, זה היה נדבך מרכזי בתפיסת העולם של היטלר. הניסיון לייחס את השמדת היהודים לחוסייני, זה ניסיון של ראש הממשלה להילחם בתנועה הלאומית הפלסטינית", אומר ליטבק. "חוסייני תמך בהשמדת היהודים, הוא ניסה למנוע הצלת יהודים, הוא גייס ערבים לאס-אס, הוא היה אדם מתועב, אבל עובדת היותו איש מתועב אסור שתמעיט מגודל האשמה של היטלר. מה שראש הממשלה עשה פה זה להפוך את היוצרות, להפוך את חוסייני לדמות המרכזית ואת היטלר לדמות המשנית. אני חושב שראש הממשלה צריך להתנצל, זה זילות של השואה ופגיעה בזיכרון הנספים. הוא הפך את הנאציזם לדבר פחות נורא ממה שהיה באמת. כשראש הממשלה מסלף את השואה הוא עוזר לאנשים שרוצים לייפות את דמותו של היטלר בהיסטוריה. לא צריך לסלף ולשקר".


פרופ' משה צימרמן, מהמכון לחקר ההיסטוריה הגרמנית באוניברסיטה העברית, אמר כי הדברים של נתניהו אינם נכונים היסטורית ונועד ליצור דיסקרדיטציה לציבור הערבי. "אנחנו יודעים שחאג' אמין אל-חוסייני היה בעד השמדה של יהודים. הייתה נוכחות ותעמולה חזקה שיזם, בשפה הערבית, נגד היהודים ובעלי בריתם הבריטים", הוא אומר. "אבל הוא לא היה היוזם, ולא היה צריך לשכנע את היטלר להשמיד יהודים. הוא עלה לעגלה של היטלר, לא היטלר עלה לעגלה שלו. ברור הרי במה מדובר כאן. על ידי זה שאתה בונה איזו המשכיות מחאג' אמין אל-חוסייני לערבים בשטחים, אתה יוצר דיסקרדיטציה לערבי באשר הוא".
 

הרצוג: "דברי נתניהו משחקים לידי מכחישי שואה"

יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג התייחס בעמוד הפייסבוק שלו לסערה סביב נתניהו, וכינה אותם "סילוף היסטורי". לדבריו, "גם בן של היסטוריון צריך לדייק. אני תובע מנתניהו לתקן את האמירה לאלתר מכיוון שהוא מגמדת את השואה, את הנאציזם ואת חלקו של אותו צורר נורא אדולף היטלר באסון הנורא של עמנו בשואה. זה נופל כפרי בשל היישר לידיהם של מכחישי השואה ומכניס אותם לסכסוך עם הפלסטינים. איש לא ילמד אותי איזה שונא ישראל היה המופתי. הוא נתן הוראה לרצוח את סבי הרב הרצוג ותמך בהיטלר באופן פעיל. אבל היטלר היה רק אחד. היטלר לא היה צריך את חוסייני כדי להורות לרצוח יהודים רק בשל יהדותם".

 

טקס זיכרון לשואה בגרמניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טקס זיכרון לשואה בגרמניה(צילום: AFP)

ח"כ איציק שמולי אמר כי "זאת בושה גדולה. ראש ממשלה של מדינת היהודים בשירות מכחישי השואה - זה עוד לא היה לנו. זו לא הפעם הראשונה שנתניהו מסלף עובדות היסטוריות, אבל שקר בסדר גודל כזה עוד לא היה. נתניהו צריך לבקש סליחה באופן אישי מכל ניצולי השואה".


בראיון לגלי צה"ל הבוקר הצטרף גם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון למתקני נתניהו, והבהיר: "כמובן שלא חאג' אמין אל-חוסייני המציא את הפתרון הסופי לעם היהודי. ההיסטוריה אומרת בצורה ברורה שהיטלר יזם את זה. חאג' אמין אל-חוסייני הצטרף אליו". הוא הוסיף כי "התנועות הג'יהאדיסטיות היום מלבות אנטישמיות ונשענות על מורשת נאצית ידועה".  

 

עריקאת על "שנאתו של נתניהו לפלסטינים" ()
עריקאת על "שנאתו של נתניהו לפלסטינים"

 

ד"ר סאיב עריקאת, הממונה על המו"מ המדיני מטעם הרשות הפלסטינית, צייץ בטוויטר: "נתניהו שונא את הפלסטינים עד כדי כך, שהוא מוכן לפטור את היטלר מרצח שישה מיליון יהודים".   
 

לפני שלוש שנים אמר נתניהו דברים דומים מעל במת הכנסת: "בימים אלה ממש שותקות מרבית ממשלות העולם אל מול קריאות המופתי הפלסטיני להרוג את היהודים באשר הם. מה שהכי מצמרר זה העובדה שיש פה מורשת של שנאה והשמדה, כי המופתי הזה בא בעקבות המופתי ההוא. חאג' אמין אל-חוסייני היה אחד הארכיטקטים המובילים של הפתרון הסופי. הוא נסע לברלין, הוא שידל את היטלר, הוא הפציר בהיטלר - כפי שנאמר במשפטי נירנברג על-ידי סגנו של אייכמן וזה תועד גם במקומות אחרים. הוא שכנע

 אותו יותר מכל אדם אחר לחולל, לבצע את הפתרון הסופי, לא לתת ליהודים לצאת - כי חלילה היו מגיעים הנה - האיחוד האירופי שיושמדו, שיישרפו שם".

 

באותו נאום סיפר נתניהו כי אל-חוסייני "הקים פלוגות אס-אס מוסלמיות בבלקנים, הוא שידל והטיף להשמדת היהודים. הוא הרעיל, יותר מכל אדם אחר, את מנהיגי ערב נגד הציונות ונגד העם היהודי. והנה ממשיכו היום, במקום לקרוא לשלום ולהתפייסות - קורא להשמדת היהודים באשר הם. אני לא שומע את מדינות העולם מגנות זאת. אני שומע שמגנים אם יש בית בגילה, מרפסת ברמות - זה אני שומע מכולם. איפה הגינוי למופתי? לא המופתי של אז, איפה הגינוי למופתי היום?"

 

אליאור לוי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים