שתף קטע נבחר

החייל שנתקע בארמניה חזר: "מתרגש, אבל מאוכזב מהמדינה"

אריק מרטויאן רצה בסך הכול טיול שורשים, אך מצא את עצמו תקוע בארמניה שדרשה שיתגייס. היום הוא הצליח לשוב בזכות מאמצים של משפחתו. עורך דינו: "נאלצנו לפעול מתחת לאף של משרד החוץ"

 

 

לאחר חודשיים: חייל צה"ל אריק מרטויאן שערך ביקור שורשים בארמניה ונדרש להתגייס לצבא המקומי, שב משם ונחת אחר הצהריים (ה') בישראל. "ההרגשה מדהימה ואני מתרגש מאוד. מצד שני מאוכזב מהמדינה שלא עזרה לי. חודשיים הייתי תקוע במדינה זרה והגעתי לכאן בכוחות עצמי", אמר עם נחיתתו בשדה התעופה בן גוריון. "דבר ראשון שאעשה זה לחבק את אחי הקטן ואת המשפחה". אמו אניטה ציינה: "הסיוט נגמר, כל הזמן רק בכינו".

 

מאז שביקר בארמניה בסוף חודש אוגוסט עם משפחתו השלטונות בארמניה סירבו לאפשר לו לצאת מתחומה, ואף דרשו שיתגייס לצבא שם. "אני ובעלי ביקרנו בארמניה ואריק הצטרף אלינו למשך שבוע אחרי שקיבל אישור מהצבא", סיפרה אמו אניטה באולם מקבלי הפנים בנתב"ג. "אין לו אזרחות ארמנית, הם דרשו ממנו להוציא דרכון ואזרחות, ושיתגייס לצבא הארמני למשך שנתיים. עלינו לישראל ב-2001 ואין לו אזרחות ארמנית אלא ישראלית", הבהירה. "הוא נשאר שם לבד, שלחנו לו כסף מישראל וכל שיחת סקייפ איתו גרמה לכולנו לבכות. הסיוט הזה נגמר ואני מקווה שהסיפור הזה מאחורינו". הלילה עלה מרטויאן על טיסה מארמניה למוסקבה, ומשם המריא לישראל.

 

שיחת סקייפ - בעודו בארמניה (צילום: ניצן דרור, ניר כהן) (צילום: ניצן דרור, ניר כהן)
שיחת סקייפ - בעודו בארמניה(צילום: ניצן דרור, ניר כהן)

מרטויאן במטוס בדרך לישראל ()
מרטויאן במטוס בדרך לישראל
 

"נאלצנו לפעול מתחת לאף של משרד החוץ כי לא נשארה לנו ברירה אחרת", אמר בשיחה עם ynet עו"ד אייל פלטק סנגורו של מרטויאן. "דיברנו עם נציגי משרד החוץ שאמרו שעלינו לשכור עו"ד מקומי וזאת בירוקרטיה משפטית. בגלל החשש שיקרה לו משהו או שאיראנים שחיים בארמניה יחטפו אותו, החלטנו לפעול מיידית". לדבריו, "שלשום התקשר איש הקשר, אמר שיש חלון הזדמנויות לצאת מהמדינה וכך עשינו. הוא יצא מארמניה באופן חוקי והדרכון הישראלי שלו הוחתם. חבל שנאלצנו לפעול מתחת לאף של משרד החוץ".

 

ח"כ טלי פלסקוב ("כולנו"), העומדת בראש שדולת ישראל - ארמניה, לקחה חלק במאמצי השחרור. "דיברנו עם כל הגורמים הרלוונטיים, גם בצורה גלויה וגם סמויה", אמרה. "ארמניה היא מדינה רגישה והיינו צריכים לפעול במהירות. המנטליות במדינה לא הייתה מאפשרת לעו"ד מקומי לצאת נגד המדינה שלו ולכן החלטנו לפתור את הבעיה בצורה פוליטית-דיפלומטית. נעזרנו בדיפלומט מקומי שהצליח לשכנע את השלטונות לשחרר את אריק בחזרה לארץ. אני מתכוונת להזמין את המקביל שלי מארמניה לישראל ולהשאיר את העניין הזה מאחור". 

 

ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "אנו שמחים שהמאמצים הדיפלומטים נשאו פרי ואריק חזר לחיק משפחתו. משרד החוץ וסגנית השר ציפי חוטובלי עשו ימים כלילות על מנת להביא לסיום המוצלח של הפרשה תוך תיאום רגיש ומורכב מול שלל גורמים. גם במהלך יום האתמול התנהלו מגעים אינטנסיביים בנושא עם משרד החוץ הארמני בעקבות מכתבה של סגנית השר חוטובלי לשר החוץ הארמני בנדון ואנו מודים לארמניה על הסיוע. משרד החוץ ימשיך לעשות כל שנדרש על מנת להעניק את הסיוע המירבי לכל ישראלי במצוקה בחו"ל כפי שהוא נוהג תמיד. על הציבור הישראלי ללמוד לקח ממקרה זה על מנת שטעות דומה לא תחזור. כאשר לאזרח ישראלי יש אזרחות נוספת, או אפשרות לאזרחות נוספת (למשל בגלל לידה במדינה או אזרחות הורים) יש לבדוק את החוק המקומי לגבי גיוס וחובות אזרחיים אחרים טרם הביקור באותה המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים