שתף קטע נבחר

דיווח: "מטוס ישראלי חדר לאיראן ב-2012"

וול סטריט ג'ורנל: ישראל ביצעה טיסת מבחן ומטוס חדר לשטח האיראני כחלק מתקיפה אפשרית של מתקן הגרעין בפורדו. בתגובה, ארה"ב האזינה לבסיסים ישראליים ותגברה כוחות. גורמים אמריקנים: "ישראל תכננה מבצע שבו יחדרו כוחות קומנדו למתקן בפורדו ויחבלו בו"

תקיפה באיראן הייתה בכוננות מיידית: הוול סטריט ג'ורנל דיווח הלילה (ו') כי מטוס ישראלי נכנס ויצא מהשטח האווירי של איראן ב-2012 כחלק מטיסת מבחן לקראת תקיפה אפשרית של מתקן הגרעין בפורדו. "בוושינגטון נלחצו כשגילו זאת והעריכו כי מדובר בניסוי 'על יבש' לקראת תקיפה של מתקן הגרעין בפורדו", נכתב בדיווח. בעקבות אותה טיסה, שלחה ארה"ב נושאת מטוסים שנייה לאזור והכניסה לכוננות מטוסי קרב.

 

העיתון ערך כתבת תחקיר מקיפה על משבר האמון שנוצר בין ארה"ב וישראל תחת הנשיא ברק אובמה וראש הממשלה בנימין נתניהו. כחלק מהתחקיר גילו גורמי מודיעין ואנליסטים ששוחחו עם העיתון את נושא הגיחה הישראלית בשמי איראן. גורם אמריקני רשמי אמר כי ארה"ב עקבה מקרוב אחר הפעילות הצבאית של ישראל וצותתה לבסיסים ישראליים ב-2012 לאחר שגילו על הטיסה. המידע זרם בכל יום, אך לטענת גורמים אמריקנים, חלק מהמידע היה מסווג וסוכנויות הביטחון של ארה"ב לא הצליחו לקלוט את רוב המסרים.

 

אנליסטים של חיל האוויר האמריקני הגיעו למסקנה שלישראל אין את החימוש והמטוסים הנדרשים להריסת הכורים באיראן. המסקנה הזו הועברה לידיעת ישראל, שבתגובה העבירה לאמריקנים תוכנית משלה: מטוסי תובלה ינחתו באיראן עם צוותי קומנדו שיפוצצו את דלתות הכניסה למתקן הגרעין בפורדו ויחבלו בו. גורמים בפנטגון חשבו שמדובר במשימת התאבדות ולחצו על ישראל לתת לארה"ב התרעה מוקדמת, אולם ישראל לא התחייבה לעשות זאת.

 

סוכנויות הביון של ארה"ב הגבירו את המעקב הלוויני אחר תנועות מטוסי חיל האוויר. הם גילו שטייסים ישראלים הוכנסו לכוננות תקיפה בלילות חשוכים ללא אור ירח. הם עקבו אחר חיל האוויר שהתאמן במשימות תקיפה, כולל בדיקה של מערך ההגנה האווירית של איראן בניסיון להערים עליו.

 

מידע חדש זרם בכל יום בחלקים או בסיווג ביטחוני גבוה, כך שמעטים בצמרת האמריקנית קיבלו את התמונה השלמה. "וול סטריט ג'ורנל" המצטט בכירים ביותר מהבית הלבן והפנטגון, כותב כי בשנת 2012 הייתה תחושה שישראל עומדת לתקוף ובבית הלבן חשו שיש צורך דחוף בקידום פיתרון דיפלומטי.

היעד - המתקן בפורדו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
היעד - המתקן בפורדו(צילום: AFP)

מטוס-מסוק ה-V-22. ישראל חפצה בו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מטוס-מסוק ה-V-22. ישראל חפצה בו(צילום: EPA)

משבר אמון ארוך טווח. נתניהו ואובמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משבר אמון ארוך טווח. נתניהו ואובמה(צילום: רויטרס)

בבית הלבן הוחלט לשמור את ראש הממשלה נתניהו בעלטה בכל הקשור למגעים הסודים שקיימה ארה"ב עם איראן בעומאן. החשש היה שהוא ידליף את דבר קיום השיחות ויחבל בהן. לעוזריו של אובמה היה מעט מאוד רצון טוב כלפי נתניהו, שנתפס כתומך במועמד הרפובליקני מיט רומני בבחירות ב-2012. אובמה יצא מפגישה עם נתניהו בתחושה שהוא רוצה לתקוף ערב הבחירות לנשיאות.

 

לטענת גורמים ביטחוניים בוושינגטון, גורמים ישראלים שוחחו עם המקבילים שלהם בארה"ב על אפשרות לקבל אמל"ח עבור תקיפה אפשרית. בראש הרשימה היה המטוס-מסוק V22, שהיה משתלב היטב בתוכנית הישראלית להנחית כוחות קומנדו. הגורמים הישראליים התעניינו גם באפשרות של השגת נשק חודר בונקרים שנועד להשמיד את מתקן הגרעין בפורדו.

 

"נתניהו חיפש מישהו בממשל האמריקני להעניק הסכמה שבשתיקה אם לא אישור לפעולה צבאית", אמר גרי סימור, שהיה היועץ הבכיר של אובמה לנושא איראן והגרעין בקדנציה הראשונה שלו. אבל האמריקנים השיבו לו שזוהי שגיאה חמורה והממשל סירב לספק לישראל את הציוד הצבאי הנדרש לתקיפה.

 

ארה"ב ניסתה להסתיר מישראל את השיחות הראשונות בעומאן וחשפה אותם רק לאחר עלייתו של הנשיא חסן רוחאני לשלטון באיראן. סימור העריך שזו היתה טעות להשאיר את ישראל מחוץ לתמונה זמן ממושך כל כך. מומחה הגרעין של מחלקת המדינה רוברט איינהורן אמר שהייתה לזה השפעה שלילית על ההתייחסות של ישראל לשיחות.

 

עוד דווח כי בעקבות האירוע, הממשל האמריקני החליט לשלוח נושאת מטוסים שנייה לאזור ולהכניס מטוסי קרב לכוננות למקרה שתקיפה כזאת תוביל למלחמה אזורית. עם זאת, כעת מודים בממשל כי האירוע החריג בשמי איראן גרם להם להסיק מסקנות שגויות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים