שתף קטע נבחר

נתניהו אישר רשמית בעקבות ההבנות עם ירדן: רק מוסלמים יתפללו בהר הבית

בהודעה רשמית שפרסמה הלילה לשכת ראש הממשלה בעקבות ההבנות על המשך הסטטוס קוו, מתחייב נתניהו ש"ישראל תמשיך לאכוף את המדיניות הוותיקה: מוסלמים מתפללים בהר הבית, לא-מוסלמים מבקרים בו". יהודה גליק: "תפילה זה אקט פנימי, איש לא יקבע אותה"

 

 

ראש הממשלה מתחייב בפני העולם שיהודים לא יתפללו בהר הבית: השלב הבא לאחר הצהרת מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי על ההבנות בין ישראל לירדן - הצהרה של ראש הממשלה בנימין נתניהו שבה הוא מתחייב להמשיך את הסטטוס קוו: "ישראל תמשיך לאכוף את המדיניות הוותיקה שלה: מוסלמים מתפללים בהר הבית, לא מוסלמים מבקרים בו", נאמר בהודעה שפורסמה הלילה (יום א') לתקשורת הזרה.  

 

להלן ההודעה המלאה של ראש הממשלה בעניין: "מתוך הכרה בחשיבותו של הר הבית לעמים של כל שלוש הדתות המונותיאיסטיות - יהודים, מוסלמים ונוצרים - ישראל מאשרת מחדש את מחויבותה לשמירה ללא-שינוי בסטטוס קוו בהר הבית במלל ובמעשה. כפי שאמרנו פעמים רבות, לישראל אין כוונה לחלק את הר הבית ואנו דוחים כל ניסיון לטעון אחרת. אנו מכבדים את החשיבות של התפקיד המיוחד של הממלכה ההאשמית של ירדן כפי שהיא משתקפת בהסכם השלום מ-1994 בין ירדן לישראל ואת תפקידו ההיסטורי המלך עבדאללה השני. ישראל תמשיך לאכוף את המדיניות הוותיקה שלה - מוסלמים יתפללו בהר הבית, לא-מוסלמים יבקרו בהר הבית.

 

"ישראל סבורה ומאמינה כי יש לאפשר למי שמבקר ומתפלל בהר הבית לעשות זאת בבטחה וללא אלימות, איומים, הפחדה ופרובוקציות. נמשיך להבטיח גישה להר הבית עבור מתפללים שלווים ומבקרים תוך כדי שמירה על הסדר הציבורי והביטחון. אנו מברכים על התיאום הגובר בין הרשויות הישראליות לווקף הירדני, כדי להבטיח שמתפללים ומבקרים יפגינו איפוק וכבוד לקדושת המתחם - וכל זאת בהתאם לתחומי האחריות של הרשויות הישראליות והווקף הירדני.

 

"אנו תומכים בקריאה להשבה מיידית של הרגיעה. יש לנקוט את כל המאמצים ההולמים כדי להבטיח את סוף האלימות ולמנוע פרובוקציות ולהשיב את המצב לנורמליות באופן שמקדם את הסיכויים לשלום. אנו מצפים לעבוד בשיתוף פעולה כדי להפחית מתחים, להפסיק את ההסתה ולטרפד אלימות".  

תפילות יום השישי בהר הבית  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תפילות יום השישי בהר הבית (צילום: רויטרס)

רק לתפילת מוסלמים (צילום: AP) (צילום: AP)
רק לתפילת מוסלמים(צילום: AP)
 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

דברי קרי אמש בעמאן גררו תגובה חשדנית וספקנית בקרב בכיר בווקף - הגוף המוסלמי המופקד על הר הבית. יו"ר מועצת המנהלים של הווקף עבד אל-עזים סלהב אמר ל"ניו יורק טיימס" כי הרגיעה לא תשוב עד שישראל לא תמנע מיהודים להתפלל בהר הבית: "אין לנו בעיה עם מבקרים, אבל לא עם אלו שבאים להתפלל, כמו יהודים שבאים שלוש פעמים ביום. הם לא מבקרים. בלי זה, לא תהיה רגיעה בירושלים".  

 

בימים הבאים אמורות ההבנות בין ישראל לירדן להיות במוקד שיחות בין נציגי הווקף לנציגי ישראל. בין היתר ידונו בהעברת צילומי מצלמות אבטחה לאורך כל שעות היממה: "יהיו עוד מצלמות בעיר העתיקה?", תהה בסרקזם אותו בכיר בווקף, "המצלמות נמצאות שם כדי לרגל אחר תושבים בירושלים".   

 

ירדן: המצב קשה לשליטה

שר החוץ הירדני, נאסר ג'ודה, אמר אמש במסיבת עיתונאים עם מזכיר המדינה האמריקני כי ארצו איננה מתווכת או משקיפה אלא "מרכיבה חשובה ופעילה". לדבריו, "בכל הקשור להסכם השלום הפלסטיני-ישראלי, כל הסוגיות נוגעות בלב הביטחון הלאומי הירדני". הוא ציין כי ההסלמה בשבועות האחרונים, בדומה להסלמה בשנה שעברה, היא תוצאה של מתיחות לא רק באזורנו אלא במקומות נוספים. "כאשר מלהיטים את הרוח של אחד מארבעת מיליארד המוסלמים בעולם, המצב הופך להיות קשה לשליטה, כי אנשים מפסיקים לחשוב עם הראש ומתחילים לחשוב עם הלב", ציין השר הירדני.

 

הוא ציין כי בשנה שעברה הצליחו הצדדים להכיל את ההסלמה במתחם הר הבית, בעזרת הגבלות והסכמים. "אבל שוב, כמנהגו של אזור זה, יש נטייה לדברים מהסוג הזה להתפרץ מחדש כאשר יש וואקום פוליטי וההסכמים לא מכובדים במלואם", אמר ג'ודה. הוא חזר על עמדתה הכללית של ממשלת ירדן, לפיה פגיעה באזרחים איננה מתקבלת על הדעת. אך הדגיש כי לא ניתן להתייחס להסלמה האחרונה מבלי להסתכל על "התמונה הכללית", שהיא לדעתו המצב הכללי "בשטחים הכבושים הפלסטיניים".

קרי ועבדאללה מלך ירדן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קרי ועבדאללה מלך ירדן(צילום: רויטרס)

בפגישה עם אבו מאזן (צילום: AFP, THAER GHANAIM) (צילום: AFP, THAER GHANAIM)
בפגישה עם אבו מאזן(צילום: AFP, THAER GHANAIM)
 

השר הירדני הביע שביעות רצון מהאישוש הישראלי לסטטוס קוו, "אני רוצה לחזור על יוזמת המלך לניטור הנעשה בהר הבית 24 שעות ביממה שתחולל שינוי גדול". הוא אמר כי האינטרס הירדני והאמריקני אינו מתמצה בהרגעת המצב אלא בטיפול בשורש הבעיה - "הצורך בכינון מדינה פלסטינית שתתקיים בבטחה לצד ישראל".

 

קרי, שנועד בשבוע שעבר עם נתניהו בברלין, ציין כי על סמך פגישותיו עם מנהיגי האזור הוא "מקווה שבהסתמך על הפגישות, נוכל לשים קץ להנחות ולתפישות שקריות. התפישות הללו מגבירות את המתיחות ומתדלקות את האלימות. חשוב לשים קץ לרטוריקה הפרובוקטיבית ולהתחיל לשנות את הלך הרוח בציבור שנובע מאותן תפישות שקריות".

 

יהודה גליק: "תפילה זה אקט פנימי"  

גורם מדיני בירושלים אמר כי "לישראל יש עניין בהצבת מצלמות ברחבי הר הבית, כדי להזים את הטענות שישראל משנה הסטטוס קוו. בנוסף, אנו מעוניינים להראות שהפרובוקציות אינן מגיעות מהצד הישראלי. ישראל חזרה על מחויבותה לשמירה על הסטטוס קוו ומצפה למאמץ מוגבר של הוואקף לשמירה על הסדר בתוך המסגדים".  

 

יהודה גליק הפעיל למען עליית יהודים להר הבית שנפצע בעבר בניסיון התנקשות, אמר בתגובה להסכמה בין ישראל לירדן בנוגע לסטטוס קוו בהר הבית כי "תפילה זה אקט פנימי רוחני ואף משטרה או צבא לא יקבעו אותה ואת האופן שבו היא באה לידי ביטוי. בגלל זה המציאות בהר הבית לא תיקבע על ידי התחייבויות בינלאומיות ומצלמות כאלה ואחרות אלא על ידי מה שקורה בשטח. מי שרוצה שהמדינה הזו תמשיך להיות יהודית ותמשיך להיות מחוברת ליהדות צריך לדאוג שהיו כמה שיותר יהודים בהר הבית. צריך שהעולם יתרגל שהיהודים הם חלק מהנוף הטבעי של ההר".

 

גליק ציין כי נתניהו עמד בינתיים בלחצים בינלאומיים לא פשוטים. "היו בקשות או דרישות שיפסיקו כניסת יהודים להר הבית או שיקבעו כמות של יהודים. אם יש התחייבויות שאנחנו לא מכירים, אנחנו נכיר אותן בשטח לא אבל בכל מקרה לא יצליחו לכבוש מאיתנו בחזרה את הר הבית". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תפילות בהר הבית
צילום: רויטרס
מומלצים