שתף קטע נבחר

טיפול בחולי לוקמיה מסוג ALL: הפיתוחים שבדרך

הטיפול הסטנדרטי כיום בחולי ALL כולל מספר משלבים של תרופות כימותרפיות, במינונים גבוהים, אולם לאחרונה אנו עדים לפיתוחן של מספר אפשרויות טיפול חדשות ממשפחת הטיפולים האימונותרפיים. בזכות מיפוי קבוצות החולים ומאפייניהם, והטיפולים החדשים ניתן יהיה להביא להפוגה ארוכת שנים במחלה, ואף להביא לריפוי החולה בחלק גדול מהחולים

לויקמיה לימפוציטית חדה, ALL, מאופיינת ביצירה מוגברת של תאי דם לבנים לא בשלים. תאים אלה נקראים בלסטים והם מצטופפים במח העצם ומונעים ממנו לייצר תאי דם תקינים. בשל אי בשלותם, תאים אלו אינם מסוגלים לתפקד באופן תקין ולמנוע או להילחם בזיהומים.

 

בנוסף, עקב ריבוי התאים הלא בשלים במח העצם, מח העצם אינו מייצר מספיק תאים אדומים וטסיות דם ובכך נגרמות אנמיה, דימומים והפרעות במערכת הקרישה. כיום טרם אובחנו גורמי סיכון ספציפיים שעלולים לגרום למחלה, אך קיימת השערה כי חשיפה לקרינה ולרעלנים אחרים במהלך החיים עשויה לגרום לשינויים בתאים, ואלו עלולים להוביל ללוקמיה.

 

קיראו עוד במדור מחלות יתומות

 

ALL היא מחלה נדירה, כאשר שכיחותה בעולם עומדת על אחד ל-100 אלף איש. ההערכה היא כי בישראל מאובחנים מספר עשרות חולים חדשים מדי שנה, כאשר המחלה שכיחה הרבה יותר בקרב ילדים ולמעשה מהווה את הלוקמיה השכיחה ביותר בקרב ילדים. לעומת זאת, בקרב מבוגרים ALL הינה מחלה נדירה ומהווה רק 10% מכלל הלוקמיות המופיעות במבוגרים.

 

ALL מתאפיינת במהלך מחלה סוער ומהיר. חשוב להדגיש כי מהלך המחלה והטיפול בה שונה במבוגרים לעומת ילדים. כך, בעוד שבקרב ילדים הסיכוי לריפוי המחלה עומד על כ-80%, במבוגרים הסיכוי לריפוי המחלה או להשגת הפוגה ארוכת שנים נמוך משמעותית, ועומד כיום על עד 40%.

 

הטיפול היעיל

הטיפול הסטנדרטי כיום בחולי ALL כולל מספר משלבים של תרופות כימותרפיות, במינונים גבוהים. טיפול זה הוכח כיעיל בקרב ילדים הסובלים מהמחלה, ורובם מצליחים להגיע לריפוי בסיום הטיפול. בקרב מבוגרים הסובלים מהמחלה, הטיפול הנהוג כיום הינו מתן כימותרפיה ולאחריה השתלת מח עצם מתורם. עם זאת, קיים קושי רב בהתאמת טיפול זה לחולים מבוגרים, כיוון שמדובר בטיפול אגרסיבי ולא פעם החולים אינם מסוגלים לעמוד בו.

 

הבנת מאפייני המחלה בשנים האחרונות הובילה לאפיון מספר קבוצות חולים להן מאפיינים ספציפיים, וכיום ניתן לחלק את חולי ALL המבוגרים לשלוש תתי- קבוצות:

מבוגרים צעירים בגילאי 18 ל-30

חולים שמחלתם מבטאת הפרעה בכרומוזום פילדלפיה

חולים שאינם מגיבים לטיפולים הסטנדרטיים למחלה.

 

אפיון זה של קבוצות החולים סייע בהתאמת טיפול מיטבי בהתאם למאפייני מחלתם.

 

קבוצת החולים של מבוגרים צעירים – במשך שנים, היה מקובל לטפל בקבוצה זו, באותו משטר טיפולי שהיה מקובל לטפל במבוגרים. מספר עבודות שבוצעו בשנים האחרונות, כולל עבודה גדולה ישראלית שסקרה את הנושא, הראו שכיום הטיפול שניתן למבוגרים צעירים החולים ב-ALL צריך להיות זהה לזה שניתן לילדים. טיפול זה כולל טיפול כימותרפי אגרסיבי והוא מביא לתוצאות טובות יותר ולעלייה בסיכויי השרידות של החולים לכדי 60%-70%.

 

קבוצת החולים עם ALL שמחלתם מבטאת הפרעה בכרומוזום פילדלפיה מהווה כ-25% מקרב הסובלים מהמחלה, ועבורם הוכח כי הטיפול היעיל ביותר הינו בשילוב של תרופות כימותרפיות לצד תרופות ממשפחת מעכבי טירוזין קינאז, כפי שנהוג כיום לטפל בחולי לוקמיה מסוג CML. יעילותו של טיפול משולב בחולים אלו מוכחת, וההערכה היא כי הטיפול מביא להעלאת סיכויי ההישרדות של חולים אלו מ 10% בעבר ל-60% כיום.

 

כשליש מהחולים נמצאים בקבוצה השלישית - קבוצת החולים שאינה מגיבה לטיפול הקיים בכימותרפיה או בהשתלת מח עצם. מהלך המחלה של חולים אלו נחשב לסוער ביותר, וסיכויי ההישרדות שלהם עד כה היו נמוכים. למעשה, עד לאחרונה, כאשר מחלת הלויקמיה נשנתה או לא הגיבה לטיפול ראשוני, הכלים הטיפוליים שעמדו לרשותנו היו דלים ביותר.

 

טיפולים אימונותרפיים שבפיתוח

לאחרונה אנו עדים לפיתוחן של מספר אפשרויות טיפול חדשות עבור חולי ALL,ממשפחת הטיפולים האימונותרפיים. אחד מטיפולים אלו הינה בלינציטו – BLINCYTO (Blinatumomab), המהווה אבן דרך חשובה וראשונית בטיפול אימונותרפי בחולי ALL.

 

בלינציטו הינה טיפול תרופתי המבוסס על טכנולוגיית BiTE (Bispecific Tcell Engager), טכנולוגיה מתחום האימונותרפיה, והיא הסנונית הראשונה בשורה של תרופות דומות אשר נמצאות בשלבי פיתוח ומטפלות במחלות דם סרטניות באמצעות שפעול מערכת החיסון.

 

הטיפול מורכב מנוגדן שבחלקו האחד נקשר באופן מותאם לתא סרטני מסוים ובחלקו האחר לתאים לבנים, ובכך מפעיל אותם להרס מכוון מטרה של התא הסרטני. מחקר בינלאומי שפורסם במאי בכתב העת הרפואי LANCET מצא כי 43% מהמטופלים בבלינציטו השיגו הפוגה מלאה במהלך שני מחזורי הטיפול הראשונים, ומתוך המגיבים לטיפול, 45% נשארו בהפוגה מלאה גם לאחר מעקב חציוני של 8.9 חודשים.

 

ב- 40% מהחולים אשר מחלתם הגיבה, ההפוגה אף אפשרה לחולים לעבור השתלת מח עצם מתורם כדי להביא לריפוי מלא של המחלה. כיום מתקיימים ברחבי העולם מספר מחקרים קליניים שאף בוחנים את יעילות התרופה כבר כטיפול ראשון בחולי ALL, בשילוב כימותרפיה, או בקרב חולים המגיבים לכימותרפיה אך הטיפול אינו מביא לריפוי מלא של המחלה. בלינציטו הוגשה לסל התרופות 2016 עבור חולי ALL שמחלתם נשנתה ועמידה לטיפול.

 

טיפול חדשני נוסף, הנמצא כיום בשלבי מחקר ופיתוח הינו T– CAR (chimeric antigen receptor technology). מדובר בטכנולוגיה המשתמשת בתאי דם לבנים הנאספים מחולים ועוברים שפעול באמצעות החדרת גן מסוים בשיטות של הנדסה גנטית. גן זה גורם לתאים לזהות טוב יותר תאי סרטן, להיצמד אליהם ולהרוג אותם. ניסויים בבני אדם המבוססים על הטכנולוגיה בוחנים בתקופה האחרונה את השימוש בה כנגד כמה סוגים של לוקמיה.

 

חשוב להדגיש כי הטיפול כיום נמצא בשלבי מחקר קליני ואינו זמין עבור החולים. כמו כן, כיוון שמדובר בטיפול ניסיוני, למרות סימנים ראשוניים מבטיחים, פרופיל הבטיחות והיעילות שלו טרם נקבעו.

 

כך שבעוד שבעבר הלא רחוק לוקמיה מסוג ALL נחשבה למחלה קשה וסוערת, בעלת סיכויים נמוכים להשרדות, כיום אנו צועדים לקראת שינוי בהתמודדות הרפואה עם המחלה. בזכות מיפוי קבוצות החולים ומאפייניהם וכן בזכות הטיפולים התרופתיים החדשים, ניתן להתאים טיפול למאפייני החולה ולהביא להפוגה ארוכת שנים במחלה, ואף להביא לריפוי החולה בחלק גדול מהחולים.

 

הכותב הוא מנהל היחידה להשתלת מח עצם במרכז רפואי תל אביב





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טיפולים אימונותרפיים שבפיתוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים