שתף קטע נבחר

פרסום ראשון: לימודים לתואר ראשון - יומיים בשבוע

הקלה לסטודנטים עובדים: המועצה להשכלה גבוהה אישרה בהמלצת התאחדות הסטודנטים תוכניות שבהן ילמדו רק יומיים בשבוע במקום שלושה לפחות, התואר ייפרס בלי עלות נוספת ותבוטל חובת הפטור מאנגלית בשנה הראשונה

המועצה להשכלה גבוהה אישרה היום (ג') קריטריונים חדשים לפתיחת מסלולי לימודים במוסדות המתוקצבים שיהיו מיועדים לסטודנטים עובדים. במסגרת ההחלטה יוכלו המוסדות לפתוח מסלולים לתואר ראשון שבהם יוכלו ללמוד פעמיים בשבוע, ולא שלושה ימים לכל הפחות כפי שנהוג היום, ותינתן אפשרות לפרוס את התואר למשך זמן רב יותר. ההחלטה צפויה להתקבל בעקבות דיונים עם התאחדות הסטודנטים שביקשה לקדם מסלולי לימוד לסטודנטים עובדים.

 

במסגרת ההחלטה,על פי המסתמן:

סטודנטים במסלולים הללו יוכלו לצמצם את הלימודים ליומיים בשבוע

תתאפשר הארכת תקופת הלימודים מבלי שהסטודנטים יצטרכו לשלם על כך שכר לימוד גבוה יותר

סטודנטים במסלולים אלה יוכלו להשלים את חובות האנגלית לרמת פטור כאשר נותר להם להשלמת התואר היקף המקביל לשנת לימודים מלאה אחת (כלומר לא בהכרח בשנת הלימודים הראשונה).

 

מספר הסטודנטים בתכניות לימודים לתואר ראשון בזמן חלקי לא יעלה על שליש מתוך כלל הסטודנטים לתואר ראשון במוסד. כמו כן, ות"ת תבדוק בתוך שנה ממועד החלטה זו את האופציה לגבות בתוכניות אלה שכר לימוד שגבוה ב-15% משכר הלימוד בתכניות הרגילות, לצורך מימון עלויות תפעול ייעודיות הכרוכות במסלולים אלה. המוסדות שיוכלו לפתוח תוכניות כאלו הם אוניברסיטאות המחקר וכן 20 מכללות ו-21 מכללות לחינוך.

מעכשיו אמור להיות קל יותר ללמוד ולעבוד (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מעכשיו אמור להיות קל יותר ללמוד ולעבוד(צילום: ירון ברנר)

מסלולי לימוד בזמן חלקי, לימודי ערב ולימודים בימי שישי קיימים כבר במערכת ההשכלה הגבוהה, אבל לטענת התאחדות הסטודנטים - לא מספיק. על פי נתוני ההתאחדות, 81% מהסטודנטים עובדים במהלך השנה. בסקר שערכה לקראת פתיחת השנה נמצא גידול של עשרה אחוז במספר הסטודנטים העובדים במשרה מלאה, ועלייה בשעות העבודה החודשיות. נתוני הסקר גם הראו שסטודנטים שלומדים במוסדות לא מתוקצבים מצליחים לשלב משרות בהיקף רחב יותר ולעבוד יותר שעות חודשיות מסטודנטים במערכת הציבורית.

 

במל"ג מבהירים שעל המוסדות להקפיד שתתקיים זהות בין המסלול החלקי למסלול המלא ברמה ובתוכן האקדמי, שהמסלולים במתכונת החלקית יהיו פתוחים לציבור כולו, ושכל החלטות המועצה יחולו גם עליהם. המשמעות היא שמעתה המוסדות לא יצטרכו לקבל אישור מיוחד לפתיחת התוכנית החדשה, אלא רק לקיים מסלולים מקבילים.

 

המל"ג פנתה למוסדות השונים וביקשה את דעתם בשאלת הצורך במסלולים לאנשים עובדים. תגובת הטכניון למשל הייתה ש"אינו רואה מקום לקיום באופן נרחב של מסלולי לימוד לתואר ראשון המרוכזים בערב או ביום שישי". במכללה האקדמית תל אביב יפו חשבו שדווקא יש לעודד ולפתח מסלולי לימוד לתואר ראשון המותאמים לאנשים עובדים כי "זהו צורך וביקוש קיים".

 

מיכל נוימן, סמנכ"לית לעניינים אקדמיים במועצה להשכלה גבוהה, הסבירה: "ברמת העיקרון המל"ג סבורה שמוסדות להשכלה גבוהה צריכים לקיים לימודים במסלולים הרגילים: סטודנטים צריכים להיות במוסד במהלך היום, לקיים לימודים בכיתות ההוראה וצריכה להיות אינטראקציה בין הסטודנטים למרצים. עם זאת אנחנו מכירים ומאפשרים למשל לימודי ערב, אבל המסלולים האלה הם בשוליים. לאחרונה עלו קולות שצריך להנגיש יותר את ההשכלה הגבוהה ולאפשר גם לאנשים עובדים להיכנס אליה.

 

"האפשרות הזו קיימת אבל היא לא קיבלה תשומת לב מיוחדת מהמל"ג והיו חסמים שמנעו מהמוסדות לקיים תוכניות כאלה.

 אישור הקריטריונים האלה יאפשר כעת למוסדות לפתוח יותר מסלולים בזמן חלקי, ולהביא יותר סטודנטים עובדים למוסדות להשכלה גבוהה".

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות גלעד ארדיטי אמר ש"אחרי מאמצים רבים לקדם את זכויותיהם של הסטודנטים העובדים וכחלק מתוכניתנו 'השכלה 2020', התקבלה הצעתנו לאפשר מסלולים לסטודנטים עובדים באוניברסיטאות והמכללות הציבוריות. ההחלטה היום מסירה חסמים משמעותיים לפונים להשכלה הגבוהה הציבורית ומנגישה אותה ליותר פלחים בחברה הישראלית. עד היום התקיים מצב אבסורדי שבו המערכת הקשתה על פתיחת תוכניות שמאפשרות לשלב עבודה ולימודים. אנחנו שמחים שההחלטה עברה במל"ג ומקווים שנראה תוכניות חדשות במסלולים ציבוריים כבר בסמסטר הקרוב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
סטודנטים בת"א
צילום: ירון ברנר
מומלצים