שתף קטע נבחר

השנה מצביעים לטראמפ, או לדארת' ויידר

העולם של "מלחמת הכוכבים" נמצא אמנם בגלקסיה רחוקה רחוקה, אך השפעתו על המציאות שלנו ברורה - גם בפוליטיקה. ג'ורג' לוקאס זיהה את הנשיא בוש כלורד אפל, וכיום דונלד טראמפ הוא כזה. באוקראינה דארת' ויידר מתמודד בבחירות, ובטורקיה רוצים להקים כנסיית ג'דיי. הצד הפוליטי של הכוח

במאי 2005 הגיע ג'ורג' לוקאס לפסטיבל קאן לרגל הקרנת הבכורה של "נקמת הסית" - הסרט השישי בסדרת "מלחמת הכוכבים", אשר חתם את טרילוגיית הפריקוולים שהוקדשה לאנקין סקייווקר. למי שלא מכיר, מדובר בג'דיי צעיר ומבטיח, שהתפתה לעבור לצד האפל על ידי הפוליטיקאי הערמומי פלפטין, והפך בסופו של תהליך לדארת' ויידר - הנבל המכונן של הסאגה כולה. למרות שהעלילה מתחוללת כל כולה בגלקסיה רחוקה רחוקה, יוחסו לה שלל הקשרים פוליטיים מעולמנו שלנו. בראשם: מדיניות החוץ של ארצות הברית והפלישה לעיראק.

 

ג'ורג' לוקאס ודארת' ויידר (צילום: AP) (צילום: AP)
ג'ורג' לוקאס ודארת' ויידר(צילום: AP)
 

לוקאס הבהיר כי יסודות התסריט נכתבו כבר לפני שנים רבות בהשראת מלחמת וייטנאם, אך יצר קשר ישיר לפרשנות פוליטית עכשווית. "בזמנו מימנו את סדאם חוסיין וציידנו אותו בנשק להשמדה המונית ולא נראה לי שראינו בו אויב", אמר הבמאי, "אנחנו רדפנו אחרי איראן והשתמשנו בו כממלא מקום, ממש כמו שעשינו בווייטנאם. נקודות ההשקה בין מה שעשינו אז והיום לא יאמנו". עוד הביע תקווה כי "הסרט יעורר אנשים למצב שלהם". וזה עובד כנראה. בימים אלה, המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ זוכה למייק-אובר בדמותו של דארת' ויידר.

 

לא פעם בעבר התוודה לוקאס על השפעת מעללי ריצ'רד ניקסון, ווטרגייט ומלחמת וייטנאם, על עולמו האישי כקולנוען צעיר בשנות ה-70, וכיצד "מלחמת הכוכבים" היא שיקוף של טראומה זו. הביקורת הפוליטית המוטמעת בכל סרטי הסדרה ובעיקר בשלושת הפריקוולים היא עשירה ומורכבת, אך סמויה מעין ההמונים המתמסרים לרובד הבידורי. למרות זאת, בראיון לניו יורק טיימס, ערך לוקאס את ההשוואה: "ג'ורג' וו. בוש הוא דארת' ויידר ודיק צ'ייני הוא הקיסר". ההסבר: "דארת' ויידר הוא בעצם נער מכוכב מדברי סמוך לקרופורד (עירו של בוש), והרשע האמיתי ביקום הוא פלפטין שמושך בחוטים". 

 

כל זה קרה לפני קצת יותר מעשור. לוקאס לא ביים מאז עוד סרטים ובינתיים כבר הספיק להעביר את היקום שברא לרשות אולפני דיסני, אולם גם היום - פחות משבוע לפני השקתה של טרילוגיה חדשה ומסקרנת מבית "מלחמת הכוכבים" - אפשר להבחין בהקשרים הסוציו-פוליטיים של הסרטים המכוננים. "חשבנו על מה היה קורה אם הנאצים היו נודדים לארגנטינה ומתחילים לעבוד שם שוב יחדיו", סיפר ג'יי.ג'יי. אברמס על עיצוב המציאות הפוליטית בסרטו החדש.

 

"האם המשימה של האימפריה נתפסת עדיין ככזו שיש להשלימה? האם ויידר הוא קדוש? האם יש עוד צורך לבדוק לעומק מהו המהלך שלא הגיע לידי מיצוי?", אלו הם כמה מהנושאים שהבמאי מתכוון להעלות ב"מלחמת הכוכבים: הכוח מתעורר", והם משתלבים היטב בתככים והמזימות במוסדות השלטון הגלקטיים ובמועצת אבירי הג'דיי - כאלה יש למכביר בתוך העולם שיצרו לוקאס וממשיכו אברמס, אבל מה שמדהים הוא השפעתם על המציאות.

 

מי שקיבל את הרעיונות הלא נכונים מהנעשה בגלקסיה ההיא הוא רונלד רייגן ב-1983 הכריז על התוכנית מערך ההגנה האסטרטגי בחלל החיצון - מעין כיפת ברזל מחוץ לאטמוספירה. הנשיא הרפובליקני ניזון כמובן מהמלחמה הקרה, ובחסותה דחף לכל מני יוזמות מפוקפקות, שבניגוד למתקפה גרעינית סובייטית שלא היתה - עברו מתחת לרדאר.  

 

כמו הקיסר פלפטין הנבזי שהקים צבא משובטים וגם את 'כוכב המוות' כדי להטיל מורה ופחד על מתנגדיו מחוץ (ובדרך הגביר המשילות מבית) - כך רייגן שאף לממש את הפנטזיות המיליטריסטיות הפרועות שלו בחלל. תוכנית זו, שכונתה "מלחמת הכוכבים" נגנזה לבסוף ב-1987 מטעמי עלות ובעיות טכניות בלתי פתירות. 

 

כמעט שלושה עשורים לאחר מכן הגיעה לידי אנשי הבית הלבן עצומה תמוהה ומאחוריה כ-35 אלף חותמים, הקוראת להקמת כוכב המוות מ"מלחמת הכוכבים" בעולמנו שלנו. להבדיל מהקיסר פלפטין ורייגן, הנשיא הנוכחי ברק אובמה פסל את האפשרות המופרכת הזו, ונציגו אף דאג להסביר למה בקריצה: "הממשל שואף כמוכם ליצור מקומות עבודה ומערך הגנה לאומי, אבל 'כוכב המוות' אינו נמצא באופק. הממשל אינו תומך בפיצוץ כוכבים".

 

נציג הבית הלבן פול שואוקרוס בתשובה לעצומת כוכב המוות ()
נציג הבית הלבן פול שואוקרוס בתשובה לעצומת כוכב המוות
 

האם מדובר פה בקנוניה של אובמה נגד עולם התוכן הכל כך מצוטט של "מלחמת הכוכבים", שנטוע עמוק בתרבות הפופולרית? על פי יוצרי "סאות'פארק" התשובה החיובית. בפרק "Obama Wins!" מנובמבר 2012, נחשפת פרשיית שחיתות: אובמה זכה בבחירות בעזרת הסינים שגנבו רבבות פתקי הצבעה למיט רומני. בתמורה הבטיח הנשיא להעביר לרשותם את הפרנצ'ייז - "הנכס הגדול ביותר של ארצות הברית".

 

בהמשך נגלה שלא רק הפוליטיקאים מעורבים, אלא גם מיקי מאוס. "עכשיו אני הבעלים של כוכב המוות וכל השאר", מכריז העכבר הדיקטטור שמוביל את מסע הכיבוש האגרסיבי של דיסני. הוא יעשה הכל כדי להפליל את אובמה ולסכל את העברת הזכויות לסינים, וכך הוא רוקם עסקה עם קרטמן ומעניק לו תפקיד בסרט החדש בתור בנו של לוק סקייווקר. הוא גם מסכים לתביעתו להוסיף דמות ושמה Jewbacca (צ'ובאקה יהודי). מיקי מאוס מסכים להכל, כי מה אכפת לו? כל מה שמשנה פה הוא המיליארדים שצפויים לו ולדיסני. קשרי הון-שלטון נוסח הוליווד. 

 

בסופו של דבר, דמוקרטיה בצד, כולם (כמעט) מסכימים שעדיף לתת לסינים לשמור על "מלחמת הכוכבים" ולמנוע מדיסני לחבל בפרנצ'ייז - גם במחיר בחירת אובמה במרמה. כשזה יסיים את כהונתו בחורף 2016, יש כבר בארצות הברית מי שמריץ לנשיאות את האן סולו, צ'ובאקה וגיבורים אחרים מהפרנצ'ייז. חברות הלבשה אמריקאיות כבר הוציאו ליין של בגדים ברוח הקמפיין העתידי. 

 

 

בעולם שלנו, פה על כדור הארץ, נראה שהמקום הכי קרוב ליקום של "מלחמת הכוכבים" נמצא דווקא באוקראינה. בשנים האחרונות העיר אודסה הצטרפה לציר שבין הכוכבים טטואין, נאבו וקורסנט, ושם - לחופי הים השחור, מתחוללת פעילות פוליטית בהנהגת של דארת' ויידר, צ'ובאקה, מאסטר יודה, פאדמה אמידלה ואחרים המלווים בחיילי סער של האימפריה. מדי פעם הם צצים ועולים לקראת הבחירות ביוטיוב, אבל גם בחוצות העיר - כמו ביום ראשון האחרון בו נדהמו אוקראינים תמימים לצפות במחזה סוריאליסטי במיוחד כששוטרים אוזקים ומביאים למעצר את צ'ובאקה שנאבק בהם. 

 

מובן שאין מדובר בצ'ובאקה האמיתי, וגם לא בשחקן הענק פיטר מייהו שמגלם אותו בסרטים, אבל הברנש בחליפה השעירה הוא חלק ממפלגה אוקראינית רשומה מאז 2006 ("מפלגת האינטרנט" כינויה) שחבריה מחופשים לגיבורים הקולנועיים ובחסותם מבקשים ללגלג על הממשל במדינה ובדרכם המשעשעת גם למחות כנגדו. זה התחיל בהכרזה של מנהיג המפלגה דארת' ויידר לרוץ לבחירות לראש עיריית אודסה ב-2013. לצורך כך, שינה את שמו בדרכון מוויקטור שבצ'נקו לדארת' אלכסייביץ' ויידר - זאת כדי שיעלה באפשרותו להשתתף במירוץ, אותו סיים במקום הרביעי. 

 

מאז התמודדה מפלגת האינטרנט האוקראינית בראשות ויידר בכל אחת ממערכות הבחירות לנשיאות וכן לפרלמנט ונכשלה בכולן. ויידר עצמו אף לא הורשה להצביע, למרות שינוי שמו בדרכון כדין, מכיוון שלא הסכים להסיר את המסכה. למרות זאת, בעזרת פרובוקציות כמו זו של צ'ובאקה ביום הבחירות האחרון וכן סרטונים ומיצגי פרפורמנס יצירתיים - הם מקדמים את האג'נדה שלהם: זו כוללת לפני הכל פארודיה מקורית נגד השיטה והממשל, אך גם מיגור הבירוקרטיה והתקנת אינטרנט חופשי לאזרחים. 

 

דארת' ויידר שיודע דבר אחד או שניים על דיקטטורים, אף העז להתבטא בתקיפות נגד הבריון השכונתי ולדימיר פוטין, המאיים להחריב את אוקראינה מבחוץ. הלורד האפל לא צריך כנראה לחשוש ממתנקשי הנשיא הרוסי שכן זהותו לא ברורה (וגם אם כן, קשה להאמין שייקחו אותו ברצינות), אבל במצב העניינים העדין במדינה אפשר לקחת את "מלחמת הכוכבים" צעד אחד קדימה ולבדוק מה מתרחש לנו פה בדמוקרטיה השברירית שלנו בצלה של שעת החירום הזאת? (שאלה שגם אנחנו בישראל יכולים וצריכים לשאול - תמיד).

 

לצד קונפליקטים צבאיים, מזימות פוליטיות ואזהרות משברון הדמוקרטיה ובקיעת הפשיזם בין סדקיה, לוקאס מציע גם כמה טיפים טובים לדרך חיים - דרכם של הג'דייז. הם מטיפים להשלמה, קור רוח ובכלל גישה קורקטית לחיים. בלי להתרגש. קצת כמו בודהיזם. רוצים להתאהב, לקנא, לשנוא או להסית? זוהי דרכם של הסית'. אלו הם שני פניו של הכוח - המואר והאפל, והם מתורגמות גם לחיי היומיום. אם אתה סית', כנראה שאתה אגואיסט ערמומי שפועל ללא לאות לסיפוק תאוות העוצמה שלך, ועושה זאת לבד עבור עצמך. אם אתה ג'דיי, אתה מקדיש עצמך למען הכלל, ודוגל בשלום פרגמטי. 

 

מכיוון שהג'דייז משלבים כוחות מתוך שיתוף פעולה, נדרש אתר למפגש ודיונים - הר בית משלהם. כך הוקמה כנסיית הג'דייז. הנוכחות שלה היא בעיקר אינטרנטית, ודרכה מופצים המסרים של תורת הג'דיי בעולם האמיתי. זו אינה דת, כי אין להם אלוהים, אבל יש פה פילוסופיה: "האם מדובר באמונה פיקטיבית? הרבה דתות מתיימרות להיות הדת האמיתית היחידה, ובכך קובעות שכל שאר הדתות הן בדיוניות. בנוסף, למרות שדתות רבות מתיימרות לדבר בשמו של האלוהים, האמת היא שהמקור שלהן הוא רק המילים שכתבו נביאים ומאמינים".

 

למפקפקים בזכותם להקים כנסייה, הם עונים: "אם קבוצה של אנשים שחולקים אותן דעות רוצים לארגן מקום ומבנה כדי להביע ולדון ברעיונות הדתיים שלהם, אז זוהי הזכות של כל אחד שחי בחברה חופשית והוגנת". ואכן, כנסיית הג'דיי סוחפת לא מעט מאמינים מכל העולם המערבי. עובדה! מפקדי אוכלוסין במדינות שונות העלו כי יש בסיס מוצק של בני אנוש שמצהירים על עצמם כמאמינים בג'דייזם (jediism להבדיל מ-judaism). גם אם הם עושים זאת בבדיחות הדעת, או כביטוי של תפיסה אתאיסטית, זוהי עדיין תצוגת תכלית מרשימה לנוכחות של הכוח בחייהם.

 

והנה כמה נתונים מסביב לכדור הארץ:

בריטניה: במפקד שנערך ב-2001, יותר מ-390 אלף אזרחים הצהירו על עצמם כמאמינים בג'דיי (0.8 אחוז מסך האוכלוסיה) - מקום רביעי במדד הפופולריות של הדתות בשטחי אנגליה ו-וויילס ויותר מאשר אלו שהגדירו עצמם כיהודים או בודהיסטים. בשנים האחרונות, ירדו אחוזי ההזדהות עם הג'דייז, אך הם עדיין מונים יותר ממאה אלף איש. בסקוטלנד כ-14 אלף סקוטים הזדהו כרגישים לכוח (רובם מהצד של הג'דיי, מקצתם דווקא כסית) - 0.27 אחוז מהאוכלוסיה.

 

מפת קהילות הג'דייז בוולס לשנת 2001 ()
מפת קהילות הג'דייז בוולס לשנת 2001
 

אירלנד וצפון אירלנד: באיזור בו הרגישות הדתית היא גבוהה במיוחד, הסוקרים לא ששו לפרסם כמה מן האזרחים הצהירו על עצמם כמאמינים בג'דיי - צעד לא נוצרי בעליל. למרות זאת, הפוליטיקאי ג'רי קלי מבלפסט גייס את סטרומטרופר לקמפיין הבחירות שלו לפרלמנט. בסרטון תמוהה, הנציג של מפלגת שין פיין הלאומנית מנסה לשכנעו להצביע עבורו. הם נפרדים בברכת "May the fourth be with you", בצירוף הבהרה שהבחירות מתקיימות ב-7 במאי.

 

אוסטרליה וניו זילנד: כ-70 אלף איש הזדהו כחברי מסדר הג'דיי במפקד שנערך ב-2001 - 0.36 אחוז מהאוכלוסיה. במקביל בניו זילנד השכנה הצהירו על עצמם כ-53 אלף איש כשייכים לאותה קבוצה - 1.5 אחוז מהאוכלוסיה, מה שהפך את הג'דיי לדת השניה בגודלה במדינה אחרי הנצרות (רבים אחרים הבהירו על היותם חסרי דת).

 

סרביה וקרואטיה: לפני שלוש שנים הצהירו על עצמם 630 סרבים כג'דייז - רוב מוחץ ביחס לאנשי המאדים, הערפדים, הטלטביז ואחרים במדינה. בקרואטיה מנו 303 ג'דייז.

 

צ'כיה: במפקד שנערך ב-2011 הוקדש לאמונת הג'דיי סעיף רשמי בטופס, למרות ביקורת ציבורית גדולה. "לא אנחנו הסטטיסטיקאים נקבע מהי דת ומה לא", אמר הסוקר הראשי, שנדהם לגלות שלא פחות מ-15 אלף צ'כים (מתוכם 3,977 תושבי פראג) סימנו את האפשרות הזאת. "זוהי תופעה חברתית שאין להתעלם ממנה". הפרשן הדתי ג'ק ג'נקינס חיווה דעתו: "הבדיחה גדלה להיות תופעה תרבותית עבור אתאיסטים, במיוחד בקמפוסים וברשת".

 

בישראל אין נתונים ברורים לגבי האמונה בכוח, אבל לא רחוק מאיתנו - בטורקיה, עומדת "מלחמת הכוכבים" בחזית המחאה החילונית נגד כפייה דתית. באפריל האחרון יצאו אלפי סטודנטים במדינה לקמפיין שדרש מראשי האוניברסיטאות להקים לצד המסגדים שנוסדו לאחרונה בקמפוסים גם מקדשי ג'דיי (וגם כאלה בודהיסטים). "כדי לגייס אבירי ג'דיי חדשים ולהחזיר את האיזון לכוח, אנחנו רוצים מקדש ג'דיי", נכתב בעצומה מטעם סטודנטים באיזמיר, עליה חתמו כ-5,000 איש.

 

בשורה התחתונה: לוקאס, ג'ורג' בוש ודיק צ'ייני אאוט! ג'יי.ג'יי. אברמס, ולדימיר פוטין ורג'פ טאיפ ארדואן אין! והכוח - הוא תמיד היה פה וכאן להישאר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דארת' ויידר. רץ לנשיאות
צילום: רויטרס
לאתר ההטבות
מומלצים