שתף קטע נבחר

איזו מניה הרוויחה מהצרות של מגה?

סקטור קמעונאות המזון היה סוער השבוע בבורסה על רקע המשבר החדש שהסתמן ברשת מגה ועצירת אספקת מוצרים מצד הספקים. מניות החברות המתחרות רשמו עליות חדות לקראת סוף השבוע. איך משפיעים הדיווחים על החברות המתחרות ומי הנהנית העיקרית?

החדשות הרעות ברשת השיווק מגה והמשבר הנוסף שאליו נקלעה הרשת, עשו רק טוב למניות קמעונאות המזון בבורסה לקראת סוף השבוע. מניות מניות שופרסל, רמי לוי, ויקטורי וטיב טעם, זינקו ביום רביעי על רקע הדיווחים לפיהם ספקי מגה יפסיקו את אספקת הסחורה לרשת. הדיווחים הללו רק העלו את הסבירות לשינוי משמעותי ביותר בשוק קמעונאות המזון - תרחיש שבו רשת מגה, הרשת השנייה בגודלה בישראל, תקרוס.

 

לכתבות נוספות בנושא:

  

ככל שיותר ויותר ספקים מגלים חוסר אמון בהנהלת הרשת ובהתנהלותה ומפסיקים את אספקת הסחורה מתוך חשש שמגה לא תעמוד בתשלומים, מצבה של הרשת הולך ומדרדר והחוסרים על מדפי מגה הם כמכת מחץ שמרחיקה מהרשת עוד ועוד לקוחות.

 

על סף מצב קריטי?

"הפסקת אספקת המוצרים מצד ספקים ויצרניות יכולה להתגלגל במדרון חלקלק מאוד ובמהירות שיא ולהוביל להעמקת המחנק שנובע ממחסור במזומנים. מצב זה יכול להוביל את הרשת ממצבה השברירי כיום למצב קריטי", כך מסבירה אילנית שרף, מנהלת מחלקת מחקר Sell Side בפסגות את משמעות המשבר הנוסף אליו נקלעה הרשת.

 

ביום חמישי הצליחה חברת אלון ריבוע כחול, חברת האם של רשת מגה, להשיג את הסכמת מחזיקי האג"ח לדחיית פירעון הקרן הקרוב ב-3 שבועות. בכך זכתה בעוד תקופת חסד מצד בעלי האג"ח. כזכור, אלון רבוע כחול, הגיעה לפני מספר חודשים להסדר חוב והתחייבה לתמוך ברשת. על בסיס ההסדר שנחתם עם מגה המשיכו הספקים של רשת השיווק לספק סחורה למרות הסיכון שמא לא יקבלו תשלומים שוטפים או שמא הרשת לא תוכל לעמוד בחובות קיימים.

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)
 

 

חברת האם של מגה, אלון ריבוע כחול, הייתה השבוע בעין הסערה במאבק מול בעלי האג"ח של החברה והבנקים כאשר הבנקים דורשים מרשת אלון רבוע כחול לפרוע את החוב כלפיהם. ביום רביעי האחרון נפלה מניית החברה בבורסה בלמעלה מ-14%.

 

סערה בסקטור המזון

ספקים שצופים מרחוק בקשיים בהסדר החוב של מגה, חוששים ומדירים את רגלם מהרשת. כאמור, לקראת סוף השבוע (לפני שהצליחה חברת האם של מגה להשיג את הסכמת בעלי האג"ח לדחיית הפירעון הקרוב), מניותיהן של החברות המתחרות שאבו עידוד מהמציאות הבעייתית של מגה והגיבו בעליות שערים חדות. מניית שופרסל רשמה ביום רביעי האחרון זינוק של 8.6%, רמי לוי זינקה בכ-8%, ויקטורי עלתה בכ-3.5% וטיב טעם עם זינוק חד של 5.8%.

 

להערכת שרף מפסגות, גם אם מדובר במשבר זמני עדיין יש לו השלכות והשפעות לטווח הקצר כיוון שהדיווחים הנוכחיים על מחסור של מוצרים במדפי הרשת, כבר גורמים לצרכנים לעזוב את מגה ולפנות לרשתות אחרות.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

"ממליצים על רמי לוי"

מי המרוויח הגדול מהמשבר הנוכחי? להערכת מיכל אלשיך, בכירה באקסלנס ברוקראז', רמי לוי יהיה הנהנה העיקרי מצמצום נוסף בפעילות הדיסקאונט של מגה. ביום רביעי הגיבה מניית רמי לוי בעלייה חדה של כ-8%. באקסלנס ממליצים על המניה וצופים כי תעלה למחיר של 207 שקל (עלייה של כ-13%לעומת מחירה היום).

 

בהתייחס לאפשרות למשבר חריף עוד יותר שעלול לגרום לנפילת הרשת ולקריסתה, צופים באקסלנס כי כל הסקטור של קמעונאות המזון ייהנה משיפור משמעותי. החברות המתחרות ייהנו מתוצאות כספיות טובות יותר ושיפור ברווחיות ובנוסף צפויה עלייה משמעותית במחירים בשוק המזון.

 

עד כמה מגה קרובה לקריסה? "עוד מוקדם להעריך קריסה מלאה של רשת מגה, שכן קבוצת אלון העמידה את כלל נכסיה למכירה ועשויה להציל את סניפיה הרווחים של מגה (אם בכלל נותרו כאלו)", מציינת אלשיך מאקסלנס.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים