שתף קטע נבחר

השרה שקד: קמה יבשת וירטואלית שבה אין חוקים

ביום עיון בנושא "אחריות עיתונאית לאור תופעת השיימינג" אמרה שרת המשפטים: "על כולנו מוטלת האחריות לנסח חוקים שלא יפגעו בחופש הביטוי ומצד שני לא יאפשרו את ההפקרות שיש היום ברשת"

'"לעתים שובר הגלים יחרוץ את גורלו.. אריק לא הגיע לחוף מבטחים, בדרכו נקלע שובר גלים. את אי השפיות הזו תפקידנו למנוע, את היד שנשלחת לאחרים תפקדנו למנוע. כל מי שלא בדק את העובדות ופרסם אותן... ומי שהזדהה עם האישה בלי שידע אם יש צדק בדבריה... וכך מגיע הסיפור לסופו כשאריק ירוי בראשו. מי שעל מנת לעורר את הדיון הציבורי גם בהפצת דבר שקר לא בחל. מי אתם אלו שנטלתם את הזכות למחול על כבודו?" - כך האשימו היום (ה') שרונה רוניס ואמירה כהן, אחיותיו של אריאל רוניס ז"ל, מנהל לשכת רשות האוכלוסין וההגירה בתל-אביב, ששם קץ לחייו בחודש מאי לאחר שפורסם כנגדו פוסט מכפיש.

 

אחיותיו של אריאל רוניס ז"ל (צילום: אריאל איתן, לע"מ) (צילום: אריאל איתן, לע
אחיותיו של אריאל רוניס ז"ל(צילום: אריאל איתן, לע"מ)

 

אחיותיו של רוניס דיברו בפתחו של יום עיון בנושא "אחריות עיתונאית לאור תופעת השיימינג" שערכה היום בתל-אביב לשכת העיתונות הממשלתית. יום העיון בהשתתפות שרת המשפטים, איילת שקד, נציגי משפחת רוניס ז"ל, עיתונאים, אנשי אקדמיה, יחסי ציבור ועוד נערך על רקע הפיכת הפרסומים ברשתות החברתיות לחלק מרכזי מהשיח הציבורי . "במקרים רבים כלי התקשורת המסורתיים הופכים את הפרסומים לנחלת הכלל, עולה השאלה אודות תפקידה של התקשורת בפאזל, שמוביל לעיתים להסתה ושיסוי", נכתב בהזמנה לכנס.

 

לדברי שרת המשפטים, איילת שקד, במציאות הקיימת יש להגביל את השיח ברשתות החברתיות באמצעות חקיקה שלא תפגע בחופש הביטוי. "קמה יבשת חדשה - יבשת וירטואלית, וביבשת זו חיים מיליוני אנשים, וביבשת הזו אין חוקים. זה כמו ג'ונגל אחד גדול. זה מה שקורה היום ברשת. עלינו מוטלת האחריות, עליי, על הממשלה, על עיתונאים ועל אזרחים. על כולנו מוטלת האחריות לנסח חוקים שלא יפגעו בחופש הביטוי ומצד שני לא יאפשרו את ההפקרות שיש היום ברשת".

 

השרה איילת שקד (צילום: אריאל איתן, לע"מ) (צילום: אריאל איתן, לע
השרה איילת שקד(צילום: אריאל איתן, לע"מ)

 

שקד הוסיפה: "כנבחרת ציבור, מדי פעם, אני נקלעת לקמפיין תקשורתי, שלוקחים משפט שלא אמרתי ושולחים להתקפה. במצד כזה אני מנסה להוריד את הראש. אזרח רגיל לא יודע להתמודד. במיוחד כשמדובר בחיים הפרטיים ולא המקצועיים. יש לחנך את האזרחים, לדעת ולהסביר, שהיום יש שיימינג פומבי ברשתות".

 

שרת המשפטים, שהכריזה בחודש יולי על הקמת ועדה לבדיקת הגבולות בין חופש הביטוי לבין מה שהיא מגדירה "חופש השיסוי", בראשות השופטת עדנה ארבל, הדגישה את הצורך בנקיטת "צעדים אופרטיביים" למניעת התופעה "לעיתונאים יש כוח ויכול להיות שצריך לתת שיניים כדי לאכוף חוק שעיתונאים ידם לא תהיה קלה על ההדק. יש לתת שיניים לחנך ותיקוני חקיקה אם צריך".

ניצן חן (צילום: אריאל איתן, לע"מ) (צילום: אריאל איתן, לע
ניצן חן(צילום: אריאל איתן, לע"מ)

 

מנהל לשכת העיתונות הממשלתית, ניצן חן, אמר כי תופעת השיימינג מטרידה.

 "המכנה המשותף הוא שהמקרים של השיימינג חוצים גבולות של רשתות חברתיות ומתפשטים כאש בשדה קוצים. החל מאנשי ציבור ועד בני נוער." עם זאת, אמר חן כי הרשתות החברתיות מבטאות את זכות השימוש בחופש הביטוי "במובן הטהור של המילה כשסדר היום הציבורי צומח מלמטה למעלה"

 

מנגד אמרה שלומית הברון מעמותת אחת מתוך אחת, כי "שיימינג עם ניימינג זה כמעט הדרך היחידה להזהיר נשים אחרות ולגרום לכך שנשים אחרות צריכות להתבייש. הבחורה מאלנבי 40 אינה אשמה שאנסו אותה על הבר. שיימינג הוא מפלטו של החלש. זהו דרכנו להשיג צדק. כרגע, זהו הדרך היחידה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריאל איתן, לע"מ
שרת המשפטים איילת שקד
צילום: אריאל איתן, לע"מ
מומלצים