שתף קטע נבחר

בנג'מין פנג - איש עסקים סיני-ציוני

מפגש מקרי בסין, לפני 6 שנים, גרם לאיש העסקים בנג'מין פנג לשנות את יחסו לישראל, ולקשור את גורלו עם המדינה. בהמשך הקים את בית ההשקעות יפו קפיטל, המחבר בין משקיעים סיניים לסטארטאפים. "לחברות בסין יש הרבה כסף להשקיע, ואנחנו מחפשים את המוח היהודי". ראיון ראשון ובלעדי

למעלה מ-100 אנשי עסקים סיניים הגיעו לישראל לקחת חלק בכנס Go4Israel, שמטרתו עידוד השקעות ושיתופי פעולה בין משקיעים ישראליים ומשקיעים מהשווקים הצומחים. לכנס, שמאורגן זו השנה ה-13 על ידי בית השקעות קוקירמן וקרן הפרייבט אקוויטי קטליסט, הגיע גם בנג'מין פנג, איש עסקים צעיר ודינמי, שהסתובב במסדרונות מלון הילטון בתל אביב, בו התקיים הכנס, כשהוא חבוש כיפה ומחייך. "אני סיני ציוני", הצהיר בלי למצמץ.

 

לכתבות נוספות בערוץ מדיה

 

בראיון ראשון ובלעדי, מספר פנג איך קשר את גורלו ואת עסקיו עם ישראל. במשך שנים רבות, כך הוא מספר, הוא לא אהב במיוחד את ישראל. אלא שמפגש מקרי בשנת 2009 עם שלוש בחורות ישראליות שהיו בטיול אחרי צבא, הביא למהפך ביחסו לישראל.

 

לפני חמש שנים הוא אף החליט להתנצר, מהלך שגרם לו להתחבר יותר ויותר לישראל, ובהמשך אף שינה את שמו לבנג'מין. לפני שלוש שנים הגיע פנג לראשונה בישראל, ומאז הספיק לבקר בישראל שבע פעמים, ולהקים את בית ההשקעות הסיני "יפו קפיטל" עם שני שותפיו הסיניים.

 

יפו תשמש בעתיד מקום משיכה לסינים

"ייסדתי את "יפו קפיטל" עם שני שותפיי, ג'ינג גי'אן, שסיגל לעצמו במהלך השנה את השם בועז, ועם ושון ג'יאן. חברת ההשקעות שלנו נמצאת בשנחאי, והיא מכוונת מטרה להשקיע בטכנולוגיות ישראליות ולחיבור בין משקיעים סיניים לסטארטאפים. יפו היא מקום היסטורי, והשם שלה זה לינק חשוב בחו"ל. יפו תשמש בעתיד מקום משיכה לסינים מכל העולם". 

"אני מרגיש פה בבית". פנג (צילום: דרור סיתהכל) (צילום: דרור סיתהכל)
"אני מרגיש פה בבית". פנג(צילום: דרור סיתהכל)

פנג הגיע לישראל בפעם הראשונה לפני כשלוש שנים. מאז, הוא מגיע לכאן בין שלוש לארבע פעמים בשנה, ומקיים סיפור אהבה עם נופי הארץ ועם הישראלים. את הצעת הנישואין למי שהיום אשתו הציע בירושלים, ליד הכותל, והוא לא מפסיק לעשות בסין נפשות לישראל.

 

"עוד לפני שהקמתי את יפו קפיטל, כיועץ לסינים בהשקעות בחברות ישראליות, המלצתי לשותפים שלי, שלא הכירו את ישראל, לבקר בה. הם ביקרו ומצאו את ישראל מקום מרתק לעסקים ולטיולים. בימים אלו חבר בית ההשקעות שלנו לבית ההשקעות קוקירמן, ויצרנו את "קוקירמן-יפו קפיטל", שמאתר משקיעים סיניים לחברות ישראליות, בדגש על חברות בתחום ההייטק והביו-מד.

 

בנוסף ייסדתי מלכ"ר, ISRAEL PLANE, המיועד להכרת ישראל והמזה"ת ולקידום השלום במזה"ת. מטרת הארגון היא לשפר את תדמיתה של ישראל בסין. יש בסין כמות עצומה של צרכני חדשות בכל הקשור בסכסוך הישראלי-פלסטיני והמצב באזור. בשנה שעברה גם ערכתי כנס הסברה סביב צוק איתן".

 

הצעת נישואים מול הכותל

כשפנג נשאל מה הוא אוהב בישראל הוא עונה לא היסוס: "אני מרגיש פה בבית, בעיקר כשאני מבקר בירושלים". לדבריו, "אין לי לזה הסבר הגיוני. אני רק זוכר, שכשהגעתי לכאן בפעם הראשונה, הרגשתי משהו מיוחד. כנראה שזה הגורל שלי. לכן החלטתי להציע נישואין לאשתי בירושלים, והסיפור אפילו פורסם בעיתון הסיני באנגלית, "דה צ'יינה דיילי". אני גם אוהב את האנשים בישראל. מעולם לא סירבו לסייע לי או לענות לי על שאלה, גם אנשים זרים ברחוב".

פנג מציע נישואים לאשתו בירושלים (צילום: דרור סיתהכל) (צילום: דרור סיתהכל)
פנג מציע נישואים לאשתו בירושלים(צילום: דרור סיתהכל)
  

מה מאפיין את השוק הכלכלי הסיני.

"השוק הסיני נבנה כרגע מחדש. הוא צמח מאד מהר, כמו הנוף האנושי. בסין מבינים, שאם לא רוצים שהשוק יתמוטט, עכשיו זה הזמן להאט את הצמיחה, שהיה תהיה יותר איטית ושקולה. בכלל, החברה הסינית כולה נמצאת בתהליך שינוי. יש יותר שיתופי פעולה עם העולם, יותר מידע זורם אליה, בין היתר עם ישראל. ישראל היא אמנם מדינה קטנה, אבל יש לה הרבה מה להציע לסין מבחינה טכנולוגית. לחברות הגדולות בסין יש הרבה כסף להשקיע, ואנחנו מחפשים את המוח היהודי לשוק הסיני. הדמיון בינינו הוא, ששני העמים טובים בקשרים בין אישיים".

 

מהם ההבדלים בינינו?

"בעיקר הבדלי אופי. אנחנו לא רגילים להביע רגשות, אנחנו יותר סגורים, קונסרבטיביים, למרות שגם זה נמצא בתהליך שינוי בגלל העידן הגלובלי. הישראלים יותר פתוחים בהבעת הרגשות שלהם. הסינים פחות ישירים ופחות אגרסיביים בעסקים מהישראלים. לפעמים טוב לא להגיד את כל האמת".

 

הקו בין נימוס מהסוג הזה לשקר הוא דק.

"אפשר לקרוא לזה שקרים נחמדים. בסין יש הרבה חוקים שקשורים לכבוד שצריך לתת לאנשים אחרים. גם אם אתה לא אוהב מישהו, צריך לחייך אליו. לשחק את המשחק. בבית ועם חברים אנחנו נפתחים וכן מדברים על רגשות".

פנג ושאן (שון) ג'יאן (Sean jiang), אחד השותפים בבית ההשקעות קוקירמן-יפו קפיטל (צילום: דרור סיתהכל) (צילום: דרור סיתהכל)
פנג ושאן (שון) ג'יאן (Sean jiang), אחד השותפים בבית ההשקעות קוקירמן-יפו קפיטל(צילום: דרור סיתהכל)

"שני העמים טובים בקשרים בין אישיים". פנג (צילום: דרור סיתהכל) (צילום: דרור סיתהכל)
"שני העמים טובים בקשרים בין אישיים". פנג(צילום: דרור סיתהכל)
 

הגעת הפעם לישראל בעיצומו של גל טרור.

"הייתי בירושלים ולא פחדתי. אמרתי לעצמי שאם אלוהים מגן על ישראל, הוא גם יגן עליי. רוב הסינים המשקיעים לא יודעים מספיק על ישראל, רק על זה שהיהודים הם חכמים ושישראל חזקה, אבל מסוכנת. לכן לא כולם מגיעים. אני עושה נפשות למדינה הזו, כי אני רואה את העלייה בהתעניינות של הסינים בישראל. בסין מבינים את הכוח של המוח היהודי ואת כוחה ועוצמתה של תעשיית הסטארטאפ הישראלית".

 

""בדצמבר אגיע למסע עסקים, ואחריו אגיע לביקור עם אשתי. אנחנו מתכננים ללדת את הילד שלנו בישראל. מהרגע שעמדתי על הייחוד של ישראל, הבנתי שלא ניתן למצוא בהיסטוריה מדינה נוספת כמו ישראל. אני מאמין שבעתיד תהיה פה צמיחה עוד יותר גדולה. אני סיני ציוני, וסיני אופטימי". 

 

המטרה: להביא טכנולוגיה ישראלית לסין

ב-20 השנה האחרונות גייס בית ההשקעות קוקירמן, בהנהגתם של אדוארד קוקירמן, יו"ר בית השקעות, ואביו, רוג'ה קוקירמן, נשיא ארגון הגג של הקהילות היהודית בצרפת ולשעבר מנכ"ל בנק אדמונד דה רוטשילד, כ-5 מיליארד וחצי אירו באמצעות משקיעים זרים, מיזוג ורכישות, סכום שהועבר לתעשייה הישראלית. אדי קוקירמן ציין השנה את הנוכחות הסינית המוגברת בכנס, לצד ההשתתפות האירופאית המסורתית, כשבין היתר הגיעו שותפיו הסינים בקרן Catalyst CEL, קרן סינית ישראלית.

פנג עם חגי רביד מנכ"ל קוקירמן בית השקעות (צילום: דרור סיתהכל) (צילום: דרור סיתהכל)
פנג עם חגי רביד מנכ"ל קוקירמן בית השקעות(צילום: דרור סיתהכל)

גולדה ובן גוריון, במשרדי איסצ׳ם (לשכת המסחר ישראל בסין) בבייג'ינג (צילום: דרור סיתהכל) (צילום: דרור סיתהכל)
גולדה ובן גוריון, במשרדי איסצ׳ם (לשכת המסחר ישראל בסין) בבייג'ינג(צילום: דרור סיתהכל)
 

"אחרי עשרים שנה של תמיכה בעסקי ישראל-אירופה והשקעות בטכנולוגיה, החלטנו לעשות מעבר חד לכיוון שווקים צומחים, בדגש מיוחד על סין. כבר ביצענו מספר עסקאות בין חברות ישראליות לגורמים סיניים, ופתחנו משרד בשנגחאי בו יושב מנכ"ל בית ההשקעות, חגי רביד", סיפר קוקירמן לנוכחים ופנג חייך.

 

פנג מספר כיצד נוצר החיבור עם אדי קוקירמן: "התחברנו לפני כשנתיים דרך הלינקאדין, וכבר בפגישה הראשונה בינינו, לפני כשנה, החלטנו על הקמת בית השקעות שמיועד למשקיעים סיניים הממוקדים בהשקעות בישראל.

 

"המטרה המשותפת היא להביא טכנולוגיה ישראלית לסין. דיברנו כבר עם אנשי עסקים ועם נציגים מהממשלה, לקבל רעיונות. אנחנו מתמקדים בהשקעות בנושאי טכנולוגיה, מדיה ותקשורת. התהליך הוא פשוט: מגיעות בקשות ממשקיעים סיניים בתחומי עניין שונים, ואנחנו מגיעים לישראל כדי לבדוק אם אפשר למצוא פה תשובות להם, כל עסקה נבחנת לגופה. כרגע אנחנו בודקים 20 פרוייקטים משותפים, שלושה כבר בשלבי סגירה סופיים. וזו רק ההתחלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דרור סיתהכל
בנג'מין פנג
צילום: דרור סיתהכל
מומלצים