שתף קטע נבחר

בגלל מחלוקת: אין כסף ל-11 אלף ניצולי שואה

ניצולי השואה לא קיבלו מענק רבעוני בגלל מאבק בין החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי שואה, ובין "אוצר התיישבות היהודים". "חסרות לי תרופות, אני חוסך בהוצאות חימום ובחורף יושב עם מעיל", אומר אחד הניצולים. ח"כ שמולי: מי יותר חשוב מניצולי השואה?

 

 

מאבק בין שני גופים - החברה הממשלתית לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה, וחברת "אוצר התיישבות היהודים" (אוה"ה), נעשה על גבם של ניצולי השואה. מענק רבעוני לו זכאים 11 אלף ניצולים לא הועבר להם בגלל המחלוקת בין הגופים, שהגיעה כעת לבית המשפט. "אנחנו לא אמורים לשלם את המחיר, הכסף הזה מיועד לתרופות ולחשמל", אומרים הניצולים.

 

לאחרונה קיבל יוליוס מאיר בראון, ניצול שואה ערירי בן 78, מכתב מהחברה הממשלתית לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה, ובו הוסבר לו שהעברת קצבתו הרבעונית הופסקה. "ניסיתי לומר שאני זקוק לכל אגורה, אבל לא הייתה תשובה", אומר בראון, שבהעדר זכויות פנסיה מתקיים מקצבאות שהוא מקבל ממשרד האוצר והממשלה הגרמנית.

 

מאיר בראון הוא רק אחד מ-11 אלף ניצולי שואה נזקקים, שאינם מקבלים קצבה רבעונית בסך 2,750 שקל מהחברה לאיתור והשבה נכסי הנספים. בחודש יולי דווח לראשונה ב-ynet כי החברה קיצצה במחצית את הקצבה, שאותה היא מחויבת להעביר על פי חוק לניצולי השואה, וזאת בעקבות מחלוקת משפטית וכספית עם חברת "אוצר התיישבות היהודים" (אוה"ה), שלטענתה אינה מאפשרת לה לגייס את הסכומים הדרושים להעברת הקצבאות. לפני כשבועיים הודיעה החברה לניצולים כי בעקבות התמשכות המחלוקת, היא מפסיקה לחלוטין את העברת הקצבה.

 

"אלפי ניצולי שואה נותרו בחוסר כל בגלל מחלוקת משפטית בין הגופים המטפלים בהם. פשוט הודיעו להם שאין כסף השנה והם מצויים בחרדה מוחלטת מזה. מצדי שממשלת ישראל תכניס את היד לכיס ותשלם להם. הרי שר האוצר משה כחלון אמר שיש עודף כסף בקופת המדינה. מי יותר חשוב מניצולי השואה? ממילא המדינה נותנת להם רק פרוטות ולא ייתכן שגם זה ייגזל מהם. אני מתכוון לקיים דיון דחוף בוועדת הרווחה של הכנסת ולהיאבק שם על כך", אמר ל-ynet ח"כ איציק שמולי, יו"ר שדולת הגמלאים בכנסת.

 

בראון. "ניסיתי לומר שאני זקוק לכל אגורה" (צילום: אלי מנדבלאום) (צילום: אלי מנדבלאום)
בראון. "ניסיתי לומר שאני זקוק לכל אגורה"(צילום: אלי מנדבלאום)
 

השבוע תקיים ועדת החוקה של הכנסת דיון שני בנושא, ביוזמת ח"כ מירב מיכאלי. "בדיון הקודם עלה שהחברה לאיתור והשבה שריינה לעצמה את כל הכספים הדרושים לתפעולה עד שנת 2017, במקום להעביר את הכסף לניצולות ולניצולים. מדובר במצב בלתי מתקבל על הדעת שחייבים למצוא לו פתרון מיידי", כתבה מיכאלי בבקשה לקיום הדיון. נציגי החברה לאיתור והשבה אומרים שהם אינם מסוגלים לעמוד עוד ביעד הסיוע לניצולי השואה הקבוע בחוק. לדבריהם, הסיבה לכך היא מחלוקת כלכלית עם אוה"ה, שמסרבת לכאורה לחלק את המניות שעליהן מתבסס התקציב המיועד לסיוע לניצולים.

 

בחודשים האחרונים מתקיים בבית המשפט המחוזי בתל אביב דיון בעתירה שהגישה החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה, הדורשת להורות ל"'אוצר התיישבות היהודים' – חברה שהשליטה בה נמצאת בידי ההסתדרות הציונית – לחלק לבעלי מניותיה כדיבידנד את המניות. בחברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה, המחזיקה בכרבע ממניות אוה"ה, טוענים שהסיוע לכ-11 אלף ניצולי השואה מבוסס על חלוקת המניות. בכתב התביעה נטען שמדובר בהליך דחוף נוכח מספר הניצולים, שמספרם מתמעט והולך. מנגד אומרים באוה"ה כי החברה יכולה למכור בעצמה את המניות שהיא מחזיקה ברשותה.

 

מאיר בראון לא מתרשם. "אולי יש מחלוקת אבל אנחנו לא אמורים לשלם את המחיר. יש לי מינוס בבנק וכל הזמן אני חוסך בהוצאות. חסרות לי תרופות שלא נמצאות בסל הבריאות ואני מוותר על הקנייה שלהן. אני משתדל לחסוך בהוצאות על חימום ובחורף יושב עם מעיל", הוא אומר בייאוש. "הכי קל לקצץ לניצולי שואה, יש כסף מספיק, אבל לנו אין קול אין מי שיצעק הצילו".

 

ח"כ שמולי. "מי יותר חשוב מניצולי שואה?" (צילום: רעות רימרמן) (צילום: רעות רימרמן)
ח"כ שמולי. "מי יותר חשוב מניצולי שואה?"(צילום: רעות רימרמן)

ניצול השואה אליהו גלר בן ה-81 מתגורר בפתח תקווה עם רעייתו, גם היא ניצולת שואה הסובלת מעיוורון. "במקום הכסף הגיע מכתב. אנחנו זקוקים לכסף הזה לקניות ולהוצאות בסיסיות, אנחנו אנשים צנועים ואין לנו דרישות מיוחדות", מספר גלר, ששרד את מלחמה העולם השנייה בגטו טרנסניסטריה שבאוקראינה. הוא מוגדר כנכה סיעודי בשיעור של 150% וסובל מבעיות בריאותיות. "הכסף הזה עזר לנו בהוצאות היומיות שלנו, הכל מתייקר ואנחנו זקוקים לזה אבל אין לי כוח להילחם", מוסיף גלר.

 

היועץ המשפטי לממשלה תומך

מהחברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה נמסר בתגובה: "כ-250 מיליון שקל המיועדים לניצולי שואה כלואים בידי אוצר התיישבות היהודים וההסתדרות הציונית העולמית. לאחר שהחברה להשבה ניסתה כל הליך לקבלת שווים המלא של אחזקותיה באוה"ה, היא נאלצה לפנות לבית המשפט בדרישה מאוה"ה לשחרר את הכספים לידי החברה, כדי לסייע לניצולים שנותרו בחיים ולעשות זאת בהקדם. עמדת החברה והצורך בקבלתם לאלתר של הכספים השייכים לה נתמכת בעמדת היועץ המשפטי לממשלה. בימים אלה מתקיים ההליך המשפטי ואנו תקווה שבסופו יוכרע על העברה מיידית של הכספים לידי החברה וממנה לניצולים, בטרם יהיה מאוחר מידי".

 

מההסתדרות הציונית, המחזיקה בגרעין השליטה באוה"ה, נמסר בתגובה: "החברה לאיתור והשבה משתמשת בניצולי השואה כשבויים בידיה, בשעה שיש ביכולתה להעביר לניצולי השואה את קצבתם כבר אתמול בבוקר, לו רק רצתה. מדובר בהתנהלות שערורייתית והחלטה שלא תיסלח".

 

מאוצר התיישבות היהודים נמסר בתגובה: "במקום למלא את יעודה לסייע לניצולי השואה, החברה להשבת נכסים עושה שימוש במצבם של אלה התלויים בה כדי להתקיים. יש בידי החברה להשבת נכסים יכולת מיידית לפתור את המצוקה הזמנית שאליה נקלעה, ולגייס את הכספים לניצולי השואה באמצעות שימוש בעשרות מיליוני השקלים שמצויים בקופתה, מכירה של מניות אוה"ה שבידיה, ששוויין נכון למועד זה כ-220 מיליון שקל, או קבלת הצעתה של אוה"ה להלוואה מיידית בסכום של כ-30 מיליון שקל, שהוצעה עקב החשיבות שרואים חברי דירקטוריון אוה"ה בדאגה לניצולי השואה. לצערנו, הדיון שיזמה ח"כ מיכאלי בועדת חוקה חוק ומשפט נדחה בשבוע. אנחנו תקווה שהחברה להשבת נכסים תתעשת עוד לפני כן ותפעל מיידית כדי להעביר את הכספים עליהם הופקדה, לאלה אשר זקוקים להם נואשות".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדבלאום
יוליוס בראון. "לא הייתה תשובה"
צילום: אלי מנדבלאום
מומלצים